Jazzman mnohých tvárí: Po tridsiatich albumoch Steve Coleman opät koketuje s mainstreamom

Jazzman mnohých tvárí: Po tridsiatich albumoch Steve Coleman opät koketuje s mainstreamom

Steve Coleman je jeden z najdôležitejších hudobníkov, o ktorom ste pravdepodobne nikdy nepočuli. Počas posledných troch dekád bol pritom leaderom na úctyhodných tridsiatich albumoch a vychoval generáciu mladých hudobníkov, ktorí sú v súčasnosti už v očiach verejnosti známejší ako on sám. Napriek tomu v posledných rokoch pribúda na sláve aj Colemanovi - v posledných dvoch rokoch bol ocenený spoločnosťou Guggenheim fellowship, získal cenu Doris Duke-a a grant organizácie MacArthur. Najnovšie sa pripravuje na rezidenciu v legendárnom klube Stone v East Village so svojou dlhoročnou kapelou.

 

Saxofonista, ktorý pred pár dňami oslávil 60. narodeniny, je skutočne pre mainstreamového poslucháča veľkou neznámou. Steve Coleman sa narodil v Chicagu, kde vyrástol na mixe funku, soulu a nahrávok Charlie Parkera, ktoré vyhrabal v ocovej skrini. Na saxofón začal hrať ako 14-ročný a v 1978 sa vo veku 22 rokov presťahoval do New Yorku, kde po krátkej dobe získal angažmá s najvýznamnejšími hudobníkmi vtedajšej jazzovej avantgardy, ako napríklad Cecil Taylor, Sam Rivers, Dave Holland a David Murray. Neskôr sa pridal ku skupine mladých inovatívnych muzikantov, ktorí tvorili nové kombinácie improvizácie a štruktúr. Niektorí z členov sa po čase oddelili, aby sa sústredili na svoje sólové kariéry, klaviristka Geri Allen, speváčka Cassandra Wilson aj saxofonista Greg Osby sa stali známymi hviezdami na jazzovom nebi. Coleman ostal mimo záujem mainstreamovej verejnosti - jeho spolubývajúci, gitarista Lonnie Plaxico o ňom povedal, že jeho hudba je príliš divná na to, aby sa uchytila a Cassandra Wilson sa sťažovala, že vokálne party, ktoré pre ňu napísal, sú "nespievateľné".

 

V súčasnosti začína Steve Coleman celomesačnú koncertnú rezidenciu v legendárnom klube Stone v East Village, NYC, kde bude hrať takmer každú noc so svojim stabilným kvintetom, Five Elements. Koncertná séria je spomienkou na dávne časy, keď umelci ako John Coltrane alebo Thelonious Monk obsadili koncertné pódiá v kluboch ako Five Spot alebo the Half Note aj na niekoľko mesiacov, aby mohli systematicky pracovať na svojich nových výtvoroch.

 

Steve Coleman & Five Elements: Live at Cully Jazz Festival 2013

 

Najnovšie albumy Steve Colemana The Mancy of Sound (2015), Functional Arrythmia (2013) a Synovial Joints (2011) predstavujú plynulý hudobný jazyk, na ktorom s kapelou Five Elements pracuje už niekoľko desaťročí.  Leader spolu s trubkárom Jonathan Finlaysonom, gitaristom Miles Okazakim, basistom Anthony Tiddom a bubeníkom Sean Rickmanom prinášajú kombináciu hudobnej ezoteriky, free jazzu a prepracovanej výstavby jednotlivých skladieb.

 

Ako sa o Colemanovi vyjadril legendárny bubeník Billy Hart, ktorý ho najal ako spoluhráča ešte v skorých 80. rokoch: "Steve Coleman je prvý zo svojej generácie, kto dal dokopy všetky potrebné vplyvy - všetkú hudbu, ktorá až doteraz vznikla. Jeho vlastný vplyv spočíva v spôsobe, ktorým tieto veci pospájal, z hlbokej znalosti tradície a cez svoj vlastný originálny sound."

 

Zdroj: nytimes.com

Autor: Martin Uherek

Foto: Tina Fineberg, New York Times

 

 

Ďalšie články

Zomrel saxofonista Lubomír Tamaškovič
Jas, to znamená pôvodné, silné svetlo. Možno, že raz či dvakrát sa mi tak podarilo zahrať, ešte na...
Jazzové vtipy :-)
K letnému dovolenkovému obdobiu patrí relax a uvoľnenie. Preto nachvíľu odbočíme od „...
6 zaujímavých faktov o jazze, ktoré ste (možno) nevedeli
Jazz je dnes nesmierne širokým pojmom, pod ktorým si môžeme predstaviť rozmanitú hudbu. Nebolo tomu...
Top 5: Jazzový saxofón swingu a bebopu
V dejinách akejkoľvek oblasti vždy existuje niekoľko osobností, niekoľko udalostí, niekoľko...
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...
Predsudok/premena/poznatok... Andromeda´s Mystery
Moje predsudky voči hudobným formáciám bez basovej zložky sú hlboko vkorenené. Očakávania toho, ako...