Jazzman týždňa: Cécile McLorin Salvant

Jazzman týždňa: Cécile McLorin Salvant
“Takáto speváčka prichádza raz za generáciu,” vyjadril sa o nej Wynton Marsalis. V jej hlase nemožno nepočuť odkaz kráľovien spevu zlatej éry jazzu. Duch Elly Fitzgerald a Billie Holiday je v prejave tohtotýždňovej jazzmanky cítiť, no napriek tomu sa zďaleka nejedná a prosté kopírovanie tradície. Cécile McLorin Salvant z jazzovej tradície jasne vychádza, no zároveň do nej vdychuje čerstvý závan súčasnosti.
 
Narodila sa 28. Augusta 1989 v meste Miami na Floride. Jej otec, ktorý je doktor, pochádza z Haiti a jej mama, riaditeľka francúzsko-anglickej bilingválnej školy, je Francúzka. Salvant sa začala učiť hrať na klavíri už ako päťročná a o tri roky neskôr začala spievať v speváckom zbore vo svojom rodnom meste. Spev ju zaujal a začala chodiť na súkromné hodiny.
 
“Mala som šťastie, že som vyrastala v dome, kde sa počúvali rôzne druhy hudby. Počúvali sme hudbu z Haiti, hip hop, soul, tradičný jazz, gospel, kubánsku hudbu a tým sa zoznam nekončí. Keď máte k takémuto čosi prístup ako dieťa, otvára vám to brány do sveta.”
 
V roku 2007 sa speváčka presťahovala do Francúzska. Popri práve tam študovala aj klasický spev. Pohybovala sa v južnom Francúzsku v okolí Marseille, kde sa spoznala so svojim budúcim učiteľom Jean-Francois Bonnelom. Vďaka nemu sa mohla dostať do sveta improvizácie a spievať so svojou prvou kapelou. Jej láska k jazzu teda rozkvitla vo Francúzsku.
 
V roku 2010 vydala svoj prvý album “Cécile & the Jean-Francois Bonnel Paris Quintet,” vtedy ešte bez podpory vydavateľstva. Ako 21-ročná sa však zúčastnila speváckej súťaže Theloniousa Monka a víťazstvo v nej jej zabezpečilo zmluvu s Mack Avenue Records. Pod hlavičkou tejto spoločnosti napokon vydala ďalšie dva albumy. Prvý z nich, ktorý vyšiel v roku 2013, nesie názov “WomanChild” a vyslúžil si nomináciu na Grammy za najlepší vokálny jazzový album. Druhý album “For One to Love,” ktorý vyšiel v roku 2015, sa tentokrát zlatej sošky už dočkal. O dva roky neskôr si Cécile tento veľký úspech zopakovala s dielom “Dreams and Daggers.”
 
Salvant hovorí, že jej najväčším vzorom je speváčka Sarah Vaughan, ktorú so záujmom počúvala už ako dieťa. Svoj štýl opisuje ako kombináciu jazzu a blues s divadelnými prvkami. Svoje skladby si skladá a textuje sama a spieva po anglicky, francúzsky, ale aj španielsky. Teší sa popularite v Spojených štátoch i Európe a vystupuje po boku rôznych významných umelcov. Má však aj svoju domovskú kapelu, ktorú tvoria klavirista Aaron Diehl, basista Paul Sikivie a bubeník Lawrence Leathers. Paradoxom je, že speváčka sa nerada počúva. Možno aj preto mnoho skladieb na svojich albumoch nahrala naživo, takpovediac “z prvej.”
 
O jej kvalitách sa koniec koncov môžete presvedčiť sami, napríklad aj na jej novom CD s názvom “The Window,” na ktorom ju doprevádza klavirista Sullivan Fortner. Jeho doprovod je mimochodom minimálne tak úžasný, ako prejav tejto mladej jazzovej divy. Určite si ju a jej podmanivé “fitzgeraldovské” vibráto nenechajte ujsť.
 
 
Zdroj: Wikipedia

 

 

Ďalšie články

Jazzman týždňa: Herbie Hancock
  Herbie Hancock je americký klavírista, klávesista, skladateľ a v súčasnosti...
Umenie plné protikladov: Svetoznáma jazzová speváčka Cecile McLorin Salvant neznáša svoj vlastný spev
Keď bol posledný album "Dreams and Daggers" Cecile​ McLorin​ Salvant nominovaný na ocenenie Grammy...
Jazzman proti modernej hudbe: Wynton Marsalis tvrdí, že Hip Hop robí v súčasnej dobe veľkú škodu
Svetoznámy jazzový trubkár Wynton Marsalis v nedávnom interview pre Washington Post nešetril...
60. ročník Grammy pozná svojich víťazov: Nechýba medzi nimi John McLaughlin či Christian McBride
Jubilejný 60. ročník najprestížnejších ocenení v oblasti hudby iba pred pár dňami zverejnil víťazné...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...