Jazzman týždňa: Fats Navarro

Jazzman týždňa: Fats Navarro

Jeden zo zakladateľov bebopového štýlu, významný trubkár, ktorý bol známy svojim emotívnym hraním, ale aj vysokou virtuozitou a vysokým rozsahom svojho nástroja. Hoci jeho život okrem hudby ovládali aj démoni vo forme alkoholu a drôg, aj najpriek krátkej kariére sa dokázal navždy zapísať do histórie jazzu ako jedna z významných osobností bebopovej éry - trubkár Fats Navarro.

 

Theodore "Fats" Navarro sa narodil 24. septembra 1923 v meste Key West na Floride. Ako šesťročný začal hrať na klavíri, ale hudbou sa začal vážne zaoberať až vo veku 13 rokov, keď objavil svoj osudový nástroj – trúbku. Po maturite na Douglass high school sa rozhodol opustiť svoje rodné mesto a stal sa členom tanečnej kapely, ktorá vyrazila na turné po stredozápade.

 

Po niekoľkých rokoch sa Fats unavený zo života na ceste rozhodol usadiť v New York City, kde sa od roku 1946 jeho kariéra rozbehla závratnou rýchlosťou. Rýchlo sa stal jedným z najvyhľadávanejších trúbkárov v meste a medzi jeho spoluhráčov patril aj geniálny saxofonista Charlie Parker. Dokonca dostal aj ponuku na stabilnej účinkovanie v jeho kapele, Fats však poznal svoju cenu a kvôli vysokým finančným nárokom sa táto spolupráca neuskutočnila.

 

Ako spomínal bubeník Roy Haynes"Fats bol úžasným hudobníkom, pretože kým ostatní mladíci prichádzali na scénu a nevedeli takmer nič, Fats už v mladosti ovládal všetko - výborne čítal noty, vedel hrať poriadne vysoko a mohol zastúpiť prvú trubku v ktorejkoľvek kapele na scéne. Zároveň vedel hrať krásne melodické sóla s veľkým zvukom a lietať v rýchlych tempách s maximálnou virtuózitou. Každá jeho nota niečo znamenala a hral s úžasným citom a teplom. Preto hovorím, že mal všetko, čo má muzikant mať."

 

Jeho život si však čoskoro vytvoril aj svoju tienistú stránku. Navarro sa stal sa závislý na heroíne, začal mať problém s nadváhou (preto ho prezývali Fats, alebo Fat Girl) a onedlho dostal tuberkulózu. Tieto problémy viedli ku postupnému poklesu jeho zdravia a následnej neočakávanej smrti vo veku 26 rokov. Jeho posledné verejné vystúpenie bolo 1. júla 1950 v klube Birdland s Charliem Parkerom, hneď v ten večer bol hospitalizovaný a zomrel len o päť dní neskôr, 6. júla 1950. Fats predstavoval prvú obeť heroínu na jazzovej scéne a správa o jeho smrti otriasla mnohými. Napriek svojej krátkej kariére sa však Fats vďaka svojmu výnimočného štýlu hrania doteraz považuje za jedného z 3 kľúčových bebopových trubkárov, po boku Dizzyho Gillespieho a Milesa Davisa.

 

Zdroj: wikipedia.org

Autor: Martin Uherek

Foto: William P. Gottlieb

 

 

Ďalšie články

Top 5: Jazzová trúbka na všetky spôsoby
Skutočná ikona i symbol jazzu, krása tohto nástroja možno tkvie aj v kontraste jeho na prvý pohľad...
Július Baroš Quintet navštívil v rámci slovenského tour aj Banskú Bystricu
V stredu, 2. októbra 2013 mali priaznivci jazu v Banskej Bystrici ďalší sviatok. V...
VRAVELO SA V COTTON CLUBE – Volanie Džungle
"Vravelo sa v Cotton Clube" je séria príbehov z obdobia jazzového veku. Sám F. Scott Fitzgerald by...
Po dlhom boji zomrel legendárny trubkár Clark Terry
Legendárny trubkár Clark Terry, ktorý na jazzovej scéne pôsobil vyše 70 rokov, po dlhom boji s...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...