Jazzová jeseň prinesie na Slovensko prvú dámu svetového jazzu: Speváčka Dianne Reeves už o pár dní v Bratislave

Jazzová jeseň prinesie na Slovensko prvú dámu svetového jazzu: Speváčka Dianne Reeves už o pár dní v Bratislave
Peter Baláž

Už o pár dní, v pondelok 4. novembra zažije Slovensko jeden z koncertov roka. V bratislavskom Istropolise vystúpi legendárna jazzová ikona, speváčka Dianne Reeves. Jedna z najuznávanejších osobností súčasného jazzu si už vybrala aj svoju slovenskú predkapelu – ktorý veľký talent si zahrá pred koncertom kultovej jazzovej legendy?

 

V Bratislave po šiestich rokoch a prvýkrát po vydaní Beautiful Life

Dianne Reeves poteší svojich slovenských fanúšikov koncertom po dlhých šiestich rokoch. Mnohonásobná držteľka prestížnych hudobných ocenení medzičasom stihla vydať svoj najnovší štúdiový album Beautiful Life (2014), na ktorom spolupracovali najžiarivejšie hviezdy súčasnej jazzovej scény -  Gregory Porter, Robert Glasper, Esperanza Spalding a iní. Album bol v roku 2015 ovenčený cenou Grammy v kategórii Best Jazz Vocal Performance. Jej slovenskí priaznivci sa tak na bratislavskom koncerte bezpochyby dočkajú nielen jej najväčších hitov a hudobného prierezu jej bohatou kariérou, ale tiež noviniek z doposiaľ poslednej štúdiovky.

V Bratislave sa Dianne Reeves predstaví so zostavou: Peter Martin (piano), Romero Lubambo (gitara), Reginald Veal (bass) a Terreon Gully (bicie).

 

 

Hudobní kritici s obľubou v recenziách označujú Dianne Reeves za umelkyňu, ktorá si zaslúži obdiv za neustálu koncertnú i albumovú aktivitu, hoci už po dvoch desiatkach albumov a piatich prestížnych soškách Grammy o jej virtuozite nepochybuje odborná verejnosť ani fanúšikovia po celom svete.

Medzi jej historicky najsignifikantnejšie, najvýznamnejšie a najviac sledované projekty a spolupráce patria kolaborácia s Arifom Mardinom (legendárnym producentom Norah Jones či Arethy Franklin) na intímnej kolekciii ocenenej Grammy A Little Moonlight, či participácia na filme Georgea Clooneyho, ovenčenom 6timi nomináciami na Oscara “Good Night, and Good Luck,”, za ktorý Reeves získala Grammy v kategórii Best Jazz Vocal Grammy for film's soundtrack. 

 

Dianne Reeves je vysoko-uznávanou osobnosťou v rámci jazzovej umeleckej komunity. Dôkazom je množstvo pôct a ocenení, ktoré jej pravidelne udeľuje akademická hudobná obec po celom svete. Je nositeľkou čestného doktorátu prestížnej Berklee College of Music v Bostone a Juilliard School v New Yorku.  Jedným z najnovších ocenení Diane Reeves je cena Jazz Master od Národnej nadácie pre umenie (National Endowment for the Arts) z roku 2018 – najprestížnejšie národné ocenenie a pocta, ktorú USA udeľujú jazzovým umelcom. 

 

Zo slovenských jazzových talentov ju zaujali Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý

V spolupráci s organizátormi svojho pripravovaného bratislavského koncertu, festivalom CITY SOUNDS, si Dianne Reeves v uplynulých dňoch vybrala slovenskú predkapelu - Kristínu Mihaľovú a Jakuba Šedivého. Umelecká dvojica aktuálne patrí medzi výrazné mladé osobnosti slovenskej hudobnej scény. Tým, ktorí bedlivo sledujú dianie na domácej jazzovej scéne, tento objav netreba veľmi predstavovať. Obaja umelci študovali na konzervatóriu v Prahe a ich pôsobenie na Slovensku odštartovala výhra v súťaži Nové tváre slovenského jazzu 2017, kde získali ocenenie Objav roka. Odvtedy sa predstavili na pódiách pred svetovými hviezdami ako Stanley Clarke alebo Candy Dulfer a koncertovali tiež v Paríži a na známom jazzovom festivale Jazz à cours et à jardins 2019 v Lyone.

 

„Členovia poroty videli už naozaj všeličo a všelikde, ale všetkým padli sánky o pol metra, keď na pódium vyšlo duo Kristína Mihaľová (spev) a Jakub Šedivý (akustická gitara). V cover verziách predviedli esencionálnu muzikalitu a Kristína aj mimoriadne dobrú intonáciu, sugestívne frázovanie a bezchybnú orientáciu v harmóniách, pretože improvizuje s ľahkosťou a šarmom. Zjednodušene povedané, aj na Slovensku máme svoju Gretchen Parlato. Veď sa presvedčte sami. Duo dostalo cenu Objav festivalu a cenu za presvedčivo kompaktný výkon,” píše Marián Jaslovský pre Aktuality.sk

 

 

Dvadsaťdvaročná Kristína Mihaľová (spev) a jej o rok starší rovesník Jakub Šedivý (akustická gitara) od svojho debutu očarujú hudobných kritikov doma i za hranicami Slovenska. V súčasnosti pripravujú album a majú za sebou turné v Čechách, na Slovensku aj v Európe. Ich vystúpenia sú charakteristické originálnym prevedením vlastných skladieb ale aj spracovaním pôvodných piesní obľúbených interpretov ako napríklad Jazzmeia Horn, Gretchen Parlato, Aaron Taylor a iní.

 

„Už odmalička a od našich prvých skúseností s jazzom vnímame Dianne Reeves ako jednu z vedúcich osobností jazzového spevu, ktorá spolupracuje so špičkou hudobného sveta. Vystupovať pred ňou je pre nás nielen veľká zodpovednosť, ale aj splnený sen. Je pre nás veľkou cťou sa po menách ako Stanley Clarke a Candy Dulfer, prezentovať pred tak významnou osobnosťou, ako je práve Dianne Reeves a preto sa chceme poďakovať organizátorom, ktorí nám túto možnosť dávajú a veria nám,“ hovorí na margo blížiaceho sa koncertu Kristína Mihaľová.

 

Predaj vstupeniek na podujatie: https://citysounds.sk/dianne-reeves/

Viac info:  https://citysounds.sk/dianne-reeves/

 

Tlačová správa

 

 

Ďalšie články

Jazz Start Up 2019 pozná svojich víťazov. Debutový album nahrá duo Mihaľová a Šedivý
Siedmy ročník súťaže mladých jazzových talentov dospel do finále. Cenu za živé vystúpenie si...
Jazz START UP: Druhé kolo súťaže mladých jazzmanov prinieslo nečakané rozuzlenie
Druhý koncertný duel súťaže Jazz START UP sa skončil veľkým prekvapením pre divákov, hudobníkov i...
Dianne Reeves sa vrátila na Slovensko: Jazzová diva zožala opäť standing ovation
Do Bratislavy sa vďaka celoročnému festivalu City Sounds po šiestich rokoch vrátila päťnásobná...
Yes 2 Jazz Fest v Púchove bude! Dvojdňový festival v júni predstaví najmä hudobníkov slovenskej jazzovej scény
Druhý júnový víkend sa v Púchove bude po dlhej dobe ticha niesť v znamení živého jazzu. V dňoch 11...
Last Ark Out: Lift - napred a nestratiť sa!
Keď mi pred niekoľkými týždňami pristála v poštovej schránke obálka z Kanady ešte som...
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...