Je jazz historicky predurčený na protest? Klavirista Jon Batiste ho berie do ulíc.

Je jazz historicky predurčený na protest? Klavirista Jon Batiste ho berie do ulíc.

Jon Batiste, jazzový klavirista a kapelník známej "Late Show With Stephen Colbert", strávil posledné mesiace ako protestujúci v uliciach New Yorku. Pred pár týždňami sa rozhodol svoju formu protestu pozdvihnúť na novú uroveň - 12. júna vystúpil pred budovou Barclays Center v Brooklyne v rámci svojej série otvorene protestných koncertov s názvom "We Are". Len on a jeho klavír, s maskou na tvári a modrými ochrannými rukavicami zahral pre stovky tichých protestujúcich piesne hlboko spojené s históriou rasizmu a utláčania černochov v Amerike.

 

Jazzová história je plná svedectiev rasovej nerovnosti a s nimi súvisiacich prejavov protestu. Už v roku 1943 prišiel Duke Ellington so svojou suitou "Black, Brown and Beige" (v preklade čierny, hnedý a béžový), ktorá podľa neho predstavovala paralelu histórie černochov v Amerike. V 50. a 60. rokoch podobnú tematiku využili vo svojich dielach aj Sonny Rollins (Freedom Suite, 1958), Max Roach (We Insist!, 1960) a mnohí ďalší hudobníci, ktorí sa aktívne zapojili do boja o rasovú rovnoprávnosť, ktorá vyvrcholila v odkaze Martina Luthera Kinga Jr.

 

To však boli 60. roky a momentálne sa nachádzame v roku 2020. V tejto dobe je o niečo zriedkavejšie, aby jazzový hudobník s tak známym menom a národnou platformou ako Jonathan Batiste otvorene vyzýval tisíce ľudí na protest do ulíc. Jon však pochádza z mesta New Orleans, rodiska jazzu známeho svojimi Second Line pochodmi, teda tradíciou, ktorá je podľa vlastných slov klaviristu postavená na princípe "katarzie a uvoľnenia". Hudba má hromadne pozdvihnúť úzkosť alebo pobúrenie na kolektívnu radosť. Batiste vyrastal obklopený hudobníkmi a osobitnú inšpiráciu čerpá z príkladu svojho starého otca, prezidenta poštárskych odborov v New Orleans, ktorý pochodoval a bojoval za práva pre svojich pracovníkov.

 

Duch kolektívnej ľudskosti je v Batistovom prejave prítomný už dlho. Jeho kapela, ktorá vystupuje v Colbertovej "Late Show", sa volá Stay Human (v preklade ostaň ľudský) a je známa tým, že počas svojich predstavení často vypochoduje priamo do davu. Batistova protestná séria koncertov prevzala názov z nového singlu tohto zoskupenia - gospelovo ladenej piesne "We Are", ktorú nahrali minulý rok spolu s pochodovou kapelou zo strednej školy St. Augustine High School v New Orleans. 

 

 

Jon Batiste považuje využívanie svojej platformy na prebudenie ľudí za svoju osobnú zodpovednosť. Napriek svojmu kariérnemu úspechu sa naďalej zameriava na existujúcu nerovnosť, proti ktorej sa zaviazal bojovať. “Štyristojeden rokov úplnej marginalizácie skupiny ľudí a ich hlasu nás priviedlo ku systémovému rasizmu a sexizmu súčasnosti, ktoré sú prítomné dokonca aj v našich úspechoch. Idea, že môžeme víťaziť a zároveň urdžiavať pri živote toxické ideológie, je nuansou, ktorá ešte len čaká na preskúmanie vo verejnom dialógu. Teraz však existuje šanca na skutočné posunutie kolektívneho vedomia."

 

Zdroj: New York Times

Autor: Martin Uherek

Foto: Hiroko Masuike/The New York Times 

 

 

Ďalšie články

Kapelník zo show Stephen Colberta vydáva tematický album: Vianoce s Jon Batistem
Klavirista Jon Batiste v rámci svojej kariéry skutočne nezaháľa. Okrem koncertnej činnosti má dve...
Jon Batiste novým hudobným vedúcim v slávnej Late Show na CBS
Keď Stephen Colbert preberie Late Show na kanále CBS, na obrazovke sa s ním objaví aj nová hudobná...
Každoročný galakoncert Jazz at Lincoln Center bude virtuálny: Orchester predstaví nový program Innovation + Soul
Jazz at Lincoln Center bude tento rok hostiť svoj tradičný galakoncert iba v online forme. Big band...
Last Ark Out: Lift - napred a nestratiť sa!
Keď mi pred niekoľkými týždňami pristála v poštovej schránke obálka z Kanady ešte som...
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...