Júlia Kozákova a jej Gypsy Songs v bratislavskom Jazztikote

Júlia Kozákova a jej Gypsy Songs v bratislavskom Jazztikote
Dávid Oláh
Minulý týždeň sa síce niesol v znamení jazzákov, no napriek tomu nechýbali v Bratislave kvalitné koncerty ani počas pracovných dní. V utorok 17. októbra sa v novootvorenom jazzovom klube Jazztikot na Bielej ulici uskutočnilo vystúpenie jednej z našich najtalentovanejších mladých speváčok – Júlie Kozákovej.
 
Program koncertu bol zložený z cigánskych ľudových piesní, ktoré sa miešali s prvkami latina a jazzu. Júliu sprevádzali fantastickí hudobníci – Ondrej Krajňák na klavíri, Štefan Bartuš na kontrabase a Nikolaj Nikitin – tenor saxofón.
 
Večer sa začal v komornom inštrumentálnom obsadení. Trio Nikitin, Krajňák a Bartuš zahrali jazzový štandard You Don´t Know What Love is. Citlivý sprievod Krajňáka a Bartuša pekne dopĺňali Nikitinove jemné vyhrávky. Už v úvode sme boli svedkami mnohých krásnych hudobných momentov. Nikolaj následne privítal na pódium speváčku Júliu Kozáková.
 
 
Už pri úvodných tónoch, ktoré Júlia zaspievala som mal na chrbte zimomriavky. Išlo o tradičné rómske halgató, teda skladbu s voľným tempom a metrom. Júlia spievala sama bez sprievodu, no napriek tomu vytvorila veľa peknej hudby. Má krásny hlas, s ktorým výborne štýlovo pracuje. Nasledovala  cigánska hymna Jelem, Jelem. Po voľnom úvode sa zopakovala téma v ľudovom aranžmáne a následne v modernom groovovo - latinovom tempe. Výborný bol sprievod rytmiky Krajňák - Bartuš, ktorému nechýbal patričný drive a energia. 
 
Večer mal úžasnú atmosféru. Mali sme možnosť počuť lyrické melódie v baladickom tempe - plné najrôznejších emócií, ale aj moderné jazzové postupy v šlapajúcich latinových rytmoch. Júlia má nesmierne sympatický úprimný pódiový prejav. Spojenie jej prirodzenej charizmy s excelentným spevom vytvára jedinečný umelecký zážitok. Všetci hudobníci hrali taktiež s veľkým oduševnením, srdcom a dobrou náladou čo zaplnený klub patrične ocenil.
 
 
Druhý set sa začal výborným inštrumentálnym prevedením jazzového štandardu Stella By Starlight. Následne sa opäť pridala k hudobníkom Júlia. V ľudovej pesničke pas o paroni predviedol svoju virtuozitu a obrovské srdce Štefan Bartuš vo svojom sólovom intre. Následne sa začalo hrať v latinovom tempe. Krajňák výborne vygradoval svoj sprievod, ktorý začal jednoduchými rytmickými motívmi, tie následne rozviedol v krásne montunové riffy, na ktorých si neskôr vystaval svoje sólo. Jeho oddanosť hudbe je „nákazlivá“. Krajňák naplno prežíval každý jeden tón, ktorý zahral. Nikitin sa taktiež nenechal zahanbiť - odpálil pekné rytmicko – melodické sólo plné nápadov a invencie. Výborný bol aj záverečný Kozákovej scat, ktorý smeroval až do fade outu.
 
Koncert sa podaril na výbornú. Partia špičkových domácich hudobníkov zaručila Júlii bezchybný sprievod. Veľmi milé bolo nadšenie mladej Júlie z toho, že spieva s takýmito hudobníkmi. Rovnako bola cítiť úprimná radosť aj zo strany hudobníkov, že majú po boku taký obrovský talent akým je Júlia. Gratulujem Júlii Kozákovej k jej schopnostiam, ktoré nám na tomto koncertu predviedla. Teším sa na jej ďalšie koncerty a hudobné aktivity.    
 
 
Dávid Oláh

Esprit 2023

Galéria

18.11. b.jpg
18.11..jpg
Jazztikot.jpg

 

 

Ďalšie články

Reportáž: Rado Tariška a jeho dramaturgicky pestrý Radio Band
Vo štvrtok 18. 5. 2017 sa v Divadle Aréna opäť uskutočnil zaujímavý jazzový koncert. Fenomenálny...
Tomáš Maretta: Kvalitná hudba nie je zadarmo, Slováci to musia pochopiť.
Stretol som sa s Tomášom Marettom - jedným z organizátorov koncertu Rona Cartera a Richarda...
15-ročná speváčka Júlia Kozáková: Chcela by som toho ľuďom veľa povedať
„Zistila som, že sa vo mne hromadí veľa vecí, ktoré chcem ľuďom povedať a práve teraz som...
Ceny Esprit sú odovzdané: Hlavnú cenu za najlepší slovenský jazzový album získala Sisa Michalidesová
Už poznáme víťaza Hlavnej ceny ankety Esprit! Cenu za najlepší jazzový album vydaný v roku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...