Keď veľké teleso hrá komornú hudbu: Nový album Raula Midóna

Keď veľké teleso hrá komornú hudbu: Nový album Raula Midóna
Nie každý spevák je schopný naladiť sa na jednu vlnu s veľkým orchestrom. Nie každý orchester je zároveň schopný doprevádzať vokalistu, ktorý nespieva klasickú hudbu. Ale gitarista a spevák Raul Midón a vyše 50-členný holandský Metropole Orkest nám vo svojom novom počine ukazujú, ako to má vyzerať.
 
Orchester bol založený v roku 1945 a spolupracuje so spevákmi a jazzovými hviezdami z celého sveta už desaťročia. Jeho schopnosť interpretovať populárnu i jazzovú je mu celkom vlastná. Tentokrát spojil svoje sily s gitaristom a spevákom Raulom Midónom a spoločne prinášajú poslucháčom album s názvom “If You Really Want.” Midón vo svojej tvorbe osciluje niekde medzi jazzom s prímesou latina a rocku. Jeho poznávacím znamením je zamatový hlas, rytmicky zaujímavé linky na akustickej gitare, ale aj jeho schopnosť imitovať sólujúcu trúbku. Jeho hudba je spravidla komorná a fanúšikovia sú naňho zvyknutí z malých zoskupení. Hrať s veľkým Metropole Orkest bola teda nepochybne výzva. Výbornou správou je, že Midón sa nenechal zlákať možnosťou ohúriť pompéznym, filmovým zvukom. Namiesto toho sa jeho hudbou stále nesie komorná, intímna atmosféra a symfonické teleso vkusne dotvára farbu a objem nahrávky. To však neznamená, že sa na CD neobjavia veľkolepé pasáže. Je ich menej, no o to údernejšie pôsobia. Práca s dynamikou a jej dávkovaním je tu na majstrovskej úrovni.
 
“If You Really Want” je Midónov jubilejný desiaty album a bol nominovaný aj na cenu Grammy, tak ako aj jeho predošlé CD “Badass And Blind.” Otvára ho melodická skladba “Ride on a Rainbow.” v ktorej prítomnosť orchestra spočiatku ani nie je badateľná, no krásne sa neskôr rozvinie. Nasleduje niekoľko komornejších a sladších piesní v rytme bossa nova. Z tejto kategórie vyzdvihnime staršiu skladbu Everyone Deserves a Second Chance a jej vydarené sláčikové intro. Na albume ostatne nie je len nový materiál, ale aj predošlé Midónove hity v novom orchestrálnom šate. Práve tie považujem za najvydarenejšie, najmä energickú skladbu “Sittin’ in the Middle.”
 
Tak ako to už poslednú dobu býva zvykom, nejde o ortodoxný jazzový album, ale o album s prvkami jazzu. Fanúšikovia tohto žánru si ale iste v “If You Really Want” vychutnajú inteligentné harmónie, občasné (výborné) sólo na saxofóne či banju, alebo aj zložené metrum, ktoré pôsobí veľmi prirodzene.
 
 
Zdroj: Relix
 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Veľké, svetové a vyrobené na Slovensku: Symphony Meets Jazz
Iste ste sa už stretli so symfonickým prevedením modernej jazzovej i populárnej hudby. Robia to...
Nový album eklektického slepého gitaristu: Raul Midón je „Slepý Frajer“
Známy svojou dokonalou imitáciou jazzovej sólo trúbky i technikou hry na akustickej gitare akoby...
One Night Only: Gregory Porter naživo s orchestrom na DVD
Hudbu tohto charizmatického speváka poznajú vo všetkých končinách sveta. Nečudo, veď jeho albumy...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...