Legendárna skladba "Take Five" pôvodne znela úplne inak: Nahrávky zo skúšok vraj pripomínajú zvuk zlej študentskej kapely

Legendárna skladba "Take Five" pôvodne znela úplne inak: Nahrávky zo skúšok vraj pripomínajú zvuk zlej študentskej kapely

Nová kniha od Philipa Clarka o Davovi Brubeckovi, ktorý stál pri zrode legendárneho jazzového hitu "Take Five", sa odvoláva na doteraz stratené záznamy z nahrávania albumu Time Off, kde kapela prvýkrát skúšala nahrať túto netradičnú skladbu v päť štvrťovom takte. Podľa autora mala Take Five pôvodne úplne iný rytmický groove a Brubeckovo kvarteto ju nedokázalo poriadne zahrať. Aj takéto kontroverzné informácie sa dozviete v novej biografii s názvom "Dave Brubeck: A Life in Time", ktorá vyšla 18. februára 2020.

 

Skladbu "Take Five" poznáme ako komerčne najúspešnejší a najpredávanejší jazzový singel všetkých čias. No vraj táto skladba od začiatku vôbec nevyzerala úspešne, podľa nahrávok z roku 1959, ktoré spisovateľ Philip Clark objavil v zabudnutom kalifornskom archíve. Bol šokovaný, keď počul úplne iný rytmický groove a kapelu, ktorá sa ho neúspešne snažila uchopiť.

 

"Znelo to ako zlá študentská jazzová kapela," vyjadril sa po vypočutí týchto nahrávok Clark. "Základný rytmus bol úplne odlišný, nesprávny. Nič dokopy nesedelo." Spisovateľ ďalej uvedol, že hoci Take Five bol prvý jazzový singel, ktorý pokoril hranicu predaja milióna vydaní, v prípade, že by Dave Brubeck so svojou kapelou zostal pri pôvodnej verzii skladby, pravdepodobne by veľmi rýchlo upadla do zabudnutia.

 

Clark pokračoval nasledovne: “Jednalo sa o úplne iný rytmický groove, všetci s ním bojovali a počas celej skúšky to nezačalo fungovať. (Joe) Morello, ktorý bol vynikajúci bubeník, to nedokázal poriadne zahrať. Nedokázal sa správne napasovať do rytmického cítenia skladby. (Paul) Desmond sa pohrával s melódiou a priebežne ju menil, takže existujú časti, ktoré sú v molovej tónine a odrazu prejde do duru, pričom tieto prechody veľmi nefungovali. (Eugene) Wright sa pokúšal svoj part pretaviť do kontrabasu a leader Brubeck sa zúfalo pokúšal spojiť celú vec dohromady. Celkom ju vyskúšali zahrať 12-krát. Potom Dave (Brubeck) povedal: 'Poďme na ďalšiu skladbu.'"

 

Nahrávky z ďalších skúšok tejto skladby neexistujú alebo sa stratili, takže nemáme možnosť počuť, ako prišlo ku zmene z tohto pôvodného pokusu na hit, ktorý poznáme v súčasnosti a ktorý Brubeck so svojim kvartetom vydal 14. decembra 1959 na albume Time Out. Pôvodná verzia bola omnoho rýchlejšia a obsahovala prvky latina, zatiaľ čo finálna skladba je pomalšia a obsahuje špecifický 5/4 groove, ktorým sa stala známa po celom svete.

 

Clark naznačil, že tieto nahrávky z prvých pokusov nahrávania skladby Take Five boli v rozpore s tým, čo mu povedal samotný Brubeck počas rozsiahlych rozhovorov v roku 2003: "Deväťdesiat percent toho, čo mi povedal o 'Take Five' bolo úplne podkopané realitou, ktorú som počul na spomínaných nahrávkach. Trval na tom, že ten slávny rytmus skladby mali vypracovaný už od začiatku. Potom som sa dostal ku nahrávkam z prvých skúšok a rytmus, s ktorým tam pracovali, bol úplne odlišný a nerozpoznateľný.

 

Na záver dodal, že možno si len Brubeck nesprávne pamätal nahrávanie, ktoré sa odohralo pred takmer polstoročím.

 

Tu je video už oficiálnej vydanej verzie skladby Take Five, ktorá dobyla svet a doteraz predala viac ako 2 milióny kópií.

 

Zdroj: The Guardian

Autor: Martin Uherek

Foto: Michael Ochs Archives/Getty Images

 

 

Ďalšie články

Tony Bennett a Dave Brubeck naživo v Bielom dome
  Nedávno boli v Sony Music Entertainment znovu objavené staré nahrávky z koncertu dvoch...
Bubeník Dan Brubeck nahral hudbu svojich rodičov na novom albume
Dan Brubeck, syn slávneho jazzového klaviristu Dave Brubecka a speváčky Ioly Brubeck sa rozhodol...
Vyjdú nahrávky Davea Brubecka. V novembri a v decembri si pripomenieme hudbu legendy
V novembri a decembri tohto roka budú vydané posledné štúdiové nahrávky legendárneho klaviristu,...
Hold Daveovi Brubeckovi
  V sobotu 11. mája vzdajú špičkoví jazzoví hudobníci hold Daveovi Brubeckovi.  ...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...
Jarný swing roztancuje Bratislavu
SPRING SWING / JARNÝ SWING prebudí hlavné mesto do sviežej jarnej nálady pozitivizmom nákazlivou...
Brno ako krajina vychádzajúceho slnka
Japonsko sice označujeme za pravlasť vychádzajúceho slnka, no brniansky projekt SAKOBI sa v mnohom...