Maria Schneider zaútočila na youtube: V otvorenom liste portál nazvala trestuhodnými podvodníkmi

Maria Schneider zaútočila na youtube: V otvorenom liste portál nazvala trestuhodnými podvodníkmi

V otvorenom liste pre portál YouTube s titulom "Díleri pirátstva" sa skladateľka, kapelníčka a päťnásobná držiteľka ceny Grammy Maria Schneider doslova vrhla do boja, slovami "...pre veľkú vačšinu umeleckej komunity, vrátane mňa a všetkých hudobníkov, ktorých poznám, je YouTube obrovskou katastrofou." Portál obviňuje z pirátskeho šírenia hudby a zatajovania informácií o stave autorských práv svojho obsahu.

 

Maria Schneider sa týmto listom postavila na stranu hudobníkov, ktorých autorské práva a práva na duševné vlastníctvo podľa nej nie sú dodržiavané. "Nemá zmysel chodiť okolo horúcej kaše, takže idem rovno k veci - verím, že YouTube by okamžite mal prísť o svoj štatút "bezpečného prístavu" s ohľadom na autorské práva. A zároveň si myslím, že YouTube sa previnil pirátstvom. Dovoľte mi to vysvetliť. Veľká väčšina hudby na YouTube je na portál uploadovaná ľuďmi, ktorí na danú hudbu nemajú nijaké právo - užívatelia, ktorých YouTube veľmi opatrne vytvoril a vymyl im mozog. Neustále sa stretávam s ďalšími mladými hudobníkmi plnými hnevu a odporu, pretože sa cítia podvedení a nútení ku kanibalistickému správaniu, ktoré ničí ich vlastnú finančnú budúcnosť v prospech korporátneho obra.

 

YouTube umožňuje užívateľom "speňažiť" ilegálne uploadované diela, čím podporuje kultúru pirátstva. A aj keby YouTube skončil, títo porušovatelia práv si svoje už zarobené peniaze nechajú. YouTube vytvoril nové technológie, ktoré umožňujú rýchly upload celých skladieb a albumov bez toho, aby sa užívateľa pýtal akékoľvek otázky, bez akýchkoľvek kontrolných bodov. YouTube vie, že skoro nikto z ich užívateľov nemá právo na "legálne používanie" týchto skladieb a albumov. Takže táto forma získavania obsahu môže byť vnímaná len ako do očí bijúca podpora nelegálneho správania. 

 

YouTube rovnako zatvára oči pred jasným porušovaním autorských práv. Hľadajte na portáli text ako “no infringement intended” (prekl. nemám v úmysle porušovať nikoho práva), “I don’t own this, but…” (prekl. nevlastním toto dielo, ale...), “I just want to share this music” (prekl. chcem sa iba podeliť o túto hudbu) a nájdete milióny príkladov, ktoré ukazujú užívateľov otvorene sa priznávajúcich, že nemajú práva na dané diela. Google, neprekonateľný “kráľ dát” určite vlastní analytické nástroje na to, aby objavil takéto prípady a informoval tých, ktorí porušujú zákon.

 

Takže ak portálu YouTube odoberieme štatút “bezpečného prístavu”, čo nám ostáva? Bude stáť nahý a odhalený, taký aký je - teda obrovská pirátska schéma, manipulujúca množstvo zraniteľných ľudí, aby nasýtila svoju chamtivosť, zatiaľ čo zastrašuje zvyšok ľudí, ktorí sú hrozbou pre jej potreby. Podľa môjho názoru je táto schéma klasickým kšeftovaním a vydieraním.

 

Oslovila som YouTube a slušne som ich požiadala o zmenu ich zvyklostí, keď som svedčila pred Kongresom a ponúkla som viacero kľúčových spôsobov ako pristupovať v celej tejto oblasti a prestať ničiť hudobníkov a iných tvorcov diel. Ale oni ma (a mnohých iných tak ako mňa) nielenže ignorovali, ale odvtedy ešte vo svojich aktivitách pridali a vytvorili tak zo svojich pravidiel "bezpečného prístavu" ešte väčšiu frašku."

 

Ku Marii Schneider sa pridalo viacero hudobníkov, ktorí požadujú, aby YouTube zmenil svoj spôsob fungovania a ponúka 4 kľúčové spôsoby, ako na to. Tieto riešenia a aj celé znenie listu je možné nájsť na stránke hypebot.com.

 

Zdroj: hypebot.com

Autor: Martin Uherek

Foto: Greg Helgeson

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Wayne Shorter a Herbie Hancock napísali otvorený list budúcej generácii umelcov!
Toto tu ešte nebolo! Dvaja legendárni jazzoví hudobníci sa spojili a rozhodli sa napísať spoločný...
Janek Gwizdala: Ľudia online sú moji terapeuti
Rozprával som sa z anglickým basgitaristom pôsobiacim v Spojených štátoch, Janekom Gwizdalom....
June Lee zverejnil tretiu časť interview s Jacobom Collierom: O očakávaní v hudbe, ladení a živote
June Lee je známy na internete ako hudobný teoretik, klavirista, blízky priateľ a advokát...
,,Women in jazz’’ predstavuje: skladateľka Maria Schneider
Jednou z najvýznamnejších osobností súčasného jazzu je americká skladateľka, aranžérka a...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...