Naturally 7: Vokálna senzácia, pri ktorej sa pýtate samých seba „Ako je toto možné?“

Naturally 7: Vokálna senzácia, pri ktorej sa pýtate samých seba „Ako je toto možné?“
Peter Baláž

Niektorí považujú pondelok za najhorší deň v týždni. Pre tých, ktorí však prišli do Ateliéru Babylon na koncert americkej vokálnej senzácie Naturally 7, bol tento pondelok bezpochyby jeho skvelým začiatkom. Predviedli show, ktorá prítomných zodvihla zo stoličiek hneď niekoľkokrát.

 

Príležitosť pre domácich

Predskokanom Naturally 7 bol slovenský spevák a výtvarník Samuel Hošek, ktorý predstavil svoju originálnu zmes elektroniky, akustického popu a rapu. Koncert začal Samuel netradične alikvótnym spevom a s pomocou looperu si odspieval aj odohral prvú skladbu prakticky úplne sám. V ďalších piesňach ho už na pódiu podporila jeho dobre zohratá kapela v zložení Jakub Šedivý (gitara), Lukáš Mutňanský (basa), Petr Hanák (bicie) a vokalistky Kristína Mihaľová a Laura Weng. Kapelu dotváral na elektronike aj Jureš Líška z kapely Fallgrapp, ktorý je producentom Samuelovho pripravovaného albumu.

Po prvej atmosférickej skladbe Samuel pokračoval piesňou Brooklyn, ktorá, ako sám uviedol, vznikla v New Yorku. Koncert pozostával celkovo z deviatich, prevažne vlastných sólových skladieb. Do programu však zaradil aj dve prevzaté piesne American boy a Say your love for me, ktoré zazneli ako duá s vokalistkami Laurou Weng a Kristínou Mihaľovou. Ich zaujímavo sfarbené hlasy boli príjemným oživením koncertu. Samuelovmu singlu Home, ktorý pred časom zverejnil, predchádzala rytmická kompozícia Magic carpet, ktorá by mohla ašpirovať na pozíciu ďalšieho singlu. Samuel Hošek príležitosť vystúpiť pred Naturally 7 využil naplno a predstavil sa nielen ako talentovaný spevák a hudobník, ale aj ako skladateľ a textár. Je skvelé, že organizátori City Sounds festivalu takýmto spôsobom podporujú aj miestnych interpretov a kapely.

Od a cappella k Vocal Play

Po prestávke sa pódia energicky zmocnili siedmi černošskí speváci z kapely Naturally 7: Roger Thomas (hudobný režisér, aranžér, 1. barytón, rap), Warren Thomas (perkusie, gitara, klarinet, 3. tenor), Rod Eldridge (1. tenor, scratching, trúbka), Ricky Cort (4. tenor, gitara), Dwight Stewart (2. barytón, vokály, trúbka), Garfield Buckley (2. tenor, harmonika) a „Kelz“ Mitchell (bas).

Nenechajte sa pomýliť vyššie spomínanými hudobnými nástrojmi. Jediným nástrojom týchto mužov je ich vlastný hlas. Naturally 7 sú prvou skupinou na svete, ktorá priniesla tzv. „Vocal Play“ alebo vokálnu hru. Rozdiel medzi a cappella a Vocal Play je v tom, že a cappella je definovaná ako spievanie bez nástrojov, pričom vo Vocal Play ide o spievanie ako nástroje, kedy sa hudobnými nástrojmi stávajú hlasy. S týmto nápadom prišiel zakladateľ formácie Roger Thomas, keď ju chcel posunúť ďalej. Inšpiroval ho k tomu jeho brat Warren, ktorý v detstve veľmi túžil po bicích, ale rodičia mu ich kvôli hluku odmietli kúpiť. Jeho túžba bola natoľko silná, že si vytvoril svoje imaginárne bicie, a to tak, že sa naučil dokonale napodobniť zvuk ich jednotlivých častí. Opäť krásny príklad toho, kedy sa na prvý pohľad zlá vec vyvinula v dobrú a dnes im sú, zrejme, Warren aj Roger za toto ich rozhodnutie vďační.

Môže za to Phil Collins

Celý koncert začali Naturally 7 symbolicky piesňou In the air tonight od Phila Collinsa, ktorá v podstate odštartovala aj ich kariéru. V roku 2006 ňou prekvapili cestujúcich v parížskom metre a toto video sa stalo na internete okamžite virálnym. Odvtedy už odohrali stovky koncertov po celom svete, či už samostatne, alebo v spolupráci s hviezdami ako Michael Bublé, Coldplay, Diana Ross a i. Legendárny hudobník a producent Quincy Jones ich dokonca označil ako „najlepšiu a-cappella skupinu na svete“. No a teraz sme ich mohli zažiť aj my v Bratislave a na vlastné oči a uši sa presvedčiť o ich virtuozite.

Do posledného momentu dokonalá show

Počas večera sa nám prihováral zakladateľ skupiny, jej aranžér a skladateľ Roger Thomas. Prvýkrát tak urobil až po tretej piesni, keď sa už po silných, energických piesňach dramaturgicky žiadalo upokojenie. Vyzval nás, aby sme svoje starosti a problémy teraz odložili, zabudli na ne a vybrali sa na spoločnú cestu hudbou, ktorú pre nás pripravili. Na to zaznel nádherný trojhlasný úvod piesne, pri ktorej sa ľudské hlasy zmenili na sláčikový orchester. Speváci z Naturally 7 svoje hlasy ovládajú natoľko dokonale, že bez problémov napodobňujú hudobné nástroje. Miestami máte pocit, že to ani nemôže byť pravda a určite to niekto púšťa z nahrávky. Veľkým pomocníkom a v podstate ďalším členom zoskupenia bol ich zvukár, ktorý k ich hlasom pridával aj zvukové efekty, ako napríklad skreslenie, čím bolo napodobnenie skreslenej elektrickej gitary dokonalé. Svojím nesmierne vysokým tenorovým hlasom sa o dych vyrážajúce gitarové sóla postaral Ricky Cort. Absolútne s ľahkosťou prechádzal z otvoreného hlasu do hlavového tónu, falzetu ba až whistle tónov. Nezvyčajným bolo tiež jeho zámerné vyvolanie spätnej väzby z reproduktorov, ktorou ukončil svoje gitarové sólo v piesni Crazy.

Dramaturgicky bol playlist skupiny premyslene vystavaný. Po energických piesňach prišlo včas upokojenie intímnejšími piesňami. Počuli sme známe popové piesne, ale aj klasiku, gospel, rap, či scratch. Dokonca sme mali možnosť počuť hlasy spevákov aj v ich naturálnej podobe bez mikrofónov. Vystúpenie vynikalo divadelnými prvkami, nenásilnými a veľmi vkusnými choreografiami, vtipnými momentmi a príjemným sprievodným slovom, ktorým nás Roger Thomas vťahoval do príbehu. Naturally 7 predviedli do posledného momentu, poslednej poklony nezabudnuteľnú a dokonalú show. Ich zámer, aby sme zabudli na všetky starosti a žili sme len prítomným okamihom, sa im podaril naplniť. Svojimi ohromujúcimi výkonmi si právom vyslúžili až trojitý standing ovation. Ďakujeme City Sounds festivalu za sprostredkovanie ďalšieho skvelého koncertu!

 

Anna Repková

Foto: Rudolf Baranovič

 

Galéria

n7-1.jpg
n7-2.jpg
n7-3.jpg
n7-4.jpg
sh-1.jpg
sh-2.jpg
PB260034.jpg
PB260066.jpg
PB260094.jpg
PB260114.jpg
PB260144.jpg
PB260157.jpg
PB260248.jpg
PB260256.jpg
PB260310.jpg
PB260412.jpg
PB260446.jpg
PB260484.jpg
PB260497.jpg
PB260564.jpg
PB260577.jpg
PB260629-Edit.jpg
PB260645.jpg
PB260873.jpg
PB260916.jpg
PB261039.jpg
PB261047.jpg
PB261065.jpg
PB261094.jpg
PB261234.jpg
PB261291.jpg
PB261297.jpg
PB261324.jpg
PB261335.jpg
PB261355.jpg
PB261481.jpg

 

 

Ďalšie články

Di Meola a Rubalcaba naplnili obrátenú pyramídu
Al Di Meola & Gonzalo Rubalcaba, 15.11.2013 Slovenský rozhlas, Bratislava   Nezabudnuteľnú...
Brian Blade: Aj pri odlišných názoroch nás spája ľudskosť
Náš rozhovor s bubeníkom Brianom Bladeom je vyústením dlhoročného záujmu o jeho osobu a ...
Cassandra Wilson priniesla Bratislave hudbu tvorenú srdcom
11.december 2014, Nová Scéna, Bratislava   Bohatú koncertnú sezónu prišla do Bratislavy...
Reportáž: Ako Victor Wooten opäť nadchol Bratislavu
Po niekoľko-hodinovom státí s natiahnutým krkom, snažiac sa cez more hudbychtivých hláv zachytiť čo...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...