Novoročný koncert - Juraj Bartoš a Academy Big Band Orchestra v Banskej Bystrici

Novoročný koncert - Juraj Bartoš a Academy Big Band Orchestra v Banskej Bystrici

Banská Bystrica sa teší na jazzovú lahôdku, ktorou bude už o pár dní vystúpenie vynikajúceho slovenského trubkára Juraja Bartoša, v úlohe sólistu a špeciálneho hosťa big bandu Akadémie umení. Pod záštitou mesta Banská Bystrica sa koncert bude konať na mestskej radnici v Cikkerovej sieni už tento štvrtok 8.1.2015 o 18-tej hodine. 

 

Fakulta muzických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici už roky vychováva mladých hudobníkov a pretvára ich na profesionálov a stále viac a viac sa otvára aj jazzovej hudbe. Academy Big Band Orchestra funguje už niekoľko rokov ako zoskupenie s oficiálnou podporou školy a skladá sa najmä zo súčasných žiakov. V tomto obsadení bude vystupovať aj v Cikkerovej sieni, pričom bude big band obohatený aj o zahraničného hosťa Adama Gaines-a (USA) a niekoľkých top slovenských jazzmanov - Klaudius Kováč na klavíri, Róbert Ragan na kontrabase a Peter Solárik na bicích nástrojoch.

 

Hlavnou hviedzou večera bude fenomenálny trubkár, aranžér a leader Bratislava Hot Serenaders, Juraj Bartoš, ktorý ako hlavný sólista vystúpi s celým big bandom a aj v komornejšom zložení v tandeme s triom Kováč, Ragan, Solárik.

 

Orchestrálny program sa skladá najmä zo skladieb jazzovej tradície, akými sú Sweet Georgia Brown, Just In Time, Night In Tunisia, Scrapple From The Apple, Basieho Lil' Darling a mnohé iné. Zaujímavou bude aj skladba, ktorú Juraj Bartoš osobne veľmi rád hráva, Goodbye od Gordona Jenkinsa, v aranžmáne Matúša Jakabčica.

 

A posledná, veľmi pozitívna správa: Vstup na koncert je voľný!

 

Zdroj: visitbanskabystrica.sk

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...