Oktet Cha Bud! debutuje: Krst CD už o pár dní

Oktet Cha Bud! debutuje: Krst CD už o pár dní
Nadšenie a láska k hudbe je to, čo charakterizuje rýdzo košický, dnes už oktet, Cha Bud! (v rómčine „zjedz veľa“). Originálne vlastné kompozície a zmes hudobných žánrov od jazzu, cez groove, tanečný funk až po d´n´b či dub prinášajú na slovenskú hudobnú scénu už vyše šesť rokov. Dozrel čas a 22. decembra 2017 predstavia a pokrstia svoje debutový autorský album „Nice To Eat You!“ Kde inde ako v Tabačke Kulturfabrik a ako inak než originálnym vlastným pivom z košického Pivovaru Hostinec. 
 
Kto si ich krst nenechá ujsť a v predvianočný piatkový večer sa vyberie do Tabačky, môže sa tešiť na „plný tanier“ zaujímavej, skvelej muziky. Nielen v podaní výnimočnej zostavy inštrumentalistov Cha Bud! Na krst debutového albumu si pozvali ďalšie východniarske posily - mladú talentovanú košickú kapelu Erwin Kite a dievčenskú zostavu Girls from The Moon. „Kapely ochotne prijali naše pozvanie, lebo to vnímajú podobne ako my, myšlienku spájania košickej hudobnej scény, spoločné koncerty, ktorými potešíme nielen našich fanúšikov, ale aj samých seba,“ povedal jeden z členov skupiny, trubkár Pavol Jeňo. A keďže nebude chýbať afterpárty v priestoroch Fabric Cafe, kde sa o zábavu postarajú DJs Cyril & Metod, úprimne priznal, že oslavu svojho „prvorodeného“ cédečka kapela Cha bud! plánuje poriadne roztočiť.
 
Kapela Cha Bud! sa sformovala v roku 2011 s ambíciami produkovať vlastné autorské kompozície. Kompaktný zvuk v súčasnosti osemčlenného zoskupenia hudobníkov neustrnul vo fusion hudbe 70. a 80. rokov, ale reflektuje aktuálne svetové hudobné postupy. Pôvodné kompozície autorov Mateja Lazára, Petra Šafráneka a Pavla Jeňa nie sú postavené len na tradičnej jazzovej forme “téma, sólo, téma”, ale pracujú aj s viacvrstvovými plochami s experimentálnym elektronickým zvukom. Zrelému, oduševnenému tímovému výkonu mladých Košičanov tlieskalo publikum už na mnohých slovenských jazzových festivaloch. Pred dvomi rokmi získali v súťaži Nové tváre slovenského jazzu cenu Hudobného fondu za kolektívny výkon. Bratislavské jazzové dni 2016 otvárali z hlavného pódia. „Vidno, že chalani majú jednotný názor na hudbu, vedia čo sa deje vo svete, tvoria kompaktný celok. Je to zázrak - väčšie jazzové teleso s dychmi je na Slovensku pomaly raritou,“ ocenil kapelu Peter Lipa. Hrali nielen po jeho po boku, ale aj s jazzovými umelcami takého mena ako Richard Bona, Anna Maria Jopek či slávny člen legendárneho zoskupenia Chick Corea Elektric Band - saxofonista Eric Marienthal.
 
 
Na svoju originalitu a nezávislosť sú patrične hrdí. „Naše CD je originál. Čisto košický východniarky ´výrobok´. Ešte aj obal nám urobili Košičania...“ pripomenul Jeňo. Ďalšou východniarkou, ktorá sa objaví na ich debutovom nosiči, je talentovaná absolventka jazzového spevu Ježkovho konzervatória v Prahe speváčka a klaviristka Tatiana Karlik Hicová.
 
Cha Bud! sa snažia preraziť vlastnými silami a zachovať si slobodu tvorby a nezávislosť. Aj preto CD vydali vo vlastnom vydavateľstve Musicology a podporu a potrebné financie hľadali prostredníctvom českého crowdfundingového portálu Hithit. Uspeli. Vďaka tomu mohli nahrávať  v pravdepodobne v technicky najlepšie vybavenom českom štúdiu SONO RECORDS s legendou československej hudobnej Scény Milanom Cimfem v Prahe a na postprodukcii spolupracovať  s mágom českej hudobnej scény Jiřím Paškom, známym ako Ecson-Waldes, v jeho Biotech-Studiu. Spoluprácu s Košičanmi ocenil, keď na margo dokončeného albumu na svojom FB profile napísal: „Na Slovensku brzy vyjde tohle parádní jazz/electro album s tlustým SSL zvukem. :) Krásna muzika, užil jsem si to pánove, věřím, že se ještě ve studiu potkáme!“
 
Cha Bud! v súčasnosti hrajú v zložení Viktor Balog – bicie, Matej Lazár – klávesy, samples,
Peter Šafránek - gitara, talkbox, Adam Richter – basa, Filip Molčányi – altsaxofón, Viktor Vaitovič – tenorsaxofón, Pavol Jeňo – trúbka, František Beneš – perkusie.
 
Krstným otcom debutového cédečka bude ich najvernejší fanúšik Richard Richter. Sám kedysi folkový muzikant stál pri chlapcoch od  ich „pivničných“ začiatkov. „Odkedy kapela funguje a chodí na skúšky, teší sa z toho takým spôsobom, že sa jeho nadšenie prenáša na nás. On je náš najväčší fanúšik, preto sa mu takto chceme poďakovať,“ povedal Jeno. 
 
Krstné pivo z Pivovaru Hostinec už zreje a v piatok bude mať aj ono svoju premiéru. Špeciál Cha Bud! Imperiál IPA bude podľa sládka Maroša Hajduka čerstvé, šťavnaté a voňavé pivo, ideálne vystihujúce hudbu kapely, ktorej meno ponesie.
 
 
Tlačová správa

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Recenzia CD: Prepracovaný debut skupiny Cha Bud!
Jazzová hudba nás uchvacuje svojou spontánnosťou, expresívnosťou a silou momentu. Skladby...
Do Košíc prichádza festival Jazz Days, prinesie hviezdneho Richarda Bonu i projekt fenomenálneho bubeníka Antonia Sancheza
Prvé mesiace nového roka premenia Košice na mesto jazzu. Postará sa o to úvodný ročník...
Reportáž: Open Jazz Fest 2017 (časť prvá – piatok)
K letnej festivalovej sezóne patrí neodmysliteľne open air festival Open Jazz Fest v areáli...
Debutový album skupiny Cha Bud! už čoskoro: Podporte jeho vydanie prostredníctvom crowdfundingu
Slovenská jazzová spoločnosť a Hudobný fond už 20 rokov spoločne podporujú slovenských jazzových...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...