Nino Katamadze vystúpi prvýkrát na Slovensku. Koncert výnimočnej gruzínskej speváčky bude veľkým hudobným zážitkom nového roku

Nino Katamadze vystúpi prvýkrát na Slovensku. Koncert výnimočnej gruzínskej speváčky bude veľkým hudobným zážitkom nového roku
Lenka Molčányiová

Na Slovensku sa 22. februára po prvýkrát predstaví neuveriteľne energická, očarujúca a svojská speváčka s krásnym priťažlivým hlasom Nino Katamadze. Táto gruzínska diva so svojou kapelou vystúpi vo veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu, kde svojou charizmou a radosťou z hudby okúzli všetkých divákov. Nie je ľahké určiť jednotný štýl hudby, ktorý Nino prezentuje. Jej tvorba je originálna, založená na spevných motívoch, niekedy divokých rytmoch a najmä na speváčkinej jedinečnej improvizácií. Jej piesne vás nútia premýšľať o večnosti života, cítite empatiu, súcit a nádej.

Tí, ktorí Nino Katamadze poznajú, tvrdia, že jej hudbu by sme sa nemali snažiť chápať, ale mal by sme ju vdychovať vo veľkom množstve ako protijed na osamelosť, liek na stres, ako tinktúru proti agresii a injekcie na vyliečenie zo skepticizmu.

Katamadze a kapela „Insight“ predstavuje originálne kompozície, syntézu gruzínskej a modernej svetovej hudobnej školy, vždy očarujúc kvalitnou realizáciou hudobných aranžmánov a silných, emotívnych a hlbokých vokálov. Môžete ich tvorbu definovať ako niečo na rozhraní jazzu, rocku, popu a psychadélie. Keď však počúvate ich hudbu, nemusíte sa starať o to, čo to je a k akému štýlu sa to zaraďuje.

Podstatou a významom práce skupiny je preniknúť do jadra zložitých fenoménov života. Ich hudba je komplikovaná, inteligentná, spevná a zároveň aj podivná. Plná radosti, mystéria, všetkých druhov emócií a prejavov. Každé jej vystúpenie prináša neuveriteľne mocný prúd energie, skrze ktorý kreslí všetkými zmyslami vlastný svet svojej farebnej hudby a vtiahne publikum do konkrétneho psychologického stavu. ,,Ocitla som sa v hudbe, pretože viem spievať, hrať, koncertovať a zdieľať malú časť so mnou.’’ Tieto jednoduché slová Nino Katamadze uzatvárajú tajomstvo jej fenomenálneho úspechu.

 

 

Každému, kto zažil jej koncert, sa emócia uchytila hlboko vo vnútri na celý život. Jej spev je jedinečný. Jej hudba nás privádza späť k ľudovým piesňam a je založená na vnímaní, že každá dobrá pieseň je sama o sebe ľudovou piesňou.  Aby ste si mohli vychutnať hudbu Katamadze & Band, nemusíte hovoriť ani rozumieť gruzínskemu jazyku. Texty sú mimo rámcu slov a čiar a mnoho improvizácií je iba božským hlasom bez slov. Nino nespieva slová, ale svoje pocity.  Je autorkou hudby takmer všetkých piesní.  Žije vytváraním nových hudobných tém tvoriac túto radosť na pódiu so svojimi hudobníkmi a interagujúc s publikom. Kapelu ,,Insight’’ tvoria: Gocha Kacheishvili (gitara), Ucha Gugunava (basa), David Abuladze (bicie, perkusie).

Nino Katamadze sa narodila 21. augusta 1972 v meste Kobuleti, v jednej z autonómnych gruzínskych republík Adžarsko. Na pódiu stála už od štyroch rokov. V roku 1990 nastúpila na fakultu spevu na Batumi Musical Institute a od 2000 začala jej hudobná kariéra, vďaka spolupráci so zakladateľom kapely Insight - gitaristom Kacheishvilim. Katamadze získala mnohé národné gruzínske ocenenia ,,najlepšia vokalistka roku 2012‘‘ , ,,najlepšia vlastná hudba‘‘ či  ,,cena za výnimočný prínos hudobnému rozvoju v Gruzínsku‘‘ v 2004.

Na konte má viacero albumov, všetky príznačne označené farbami. Debutovým bol ,,Black‘‘ (2006) a nasledovali ,,White‘‘ (2006), ,,Blue‘‘ (2008), ,,Red‘‘ (2010), ,,Green‘‘ (2011), a najnovšie vydaný ,,Yellow‘‘ (2016). Je autorkou taktiež hudby k mnohým filmom.

S projektom Insight koncertujú už mnoho rokov v rodnom Gruzínsku ale aj po svete, najmä na jazzových festivaloch v Rusku, Arménsku, Ukraine, ale aj Anglicku a Francúzsku.

Nenechajte si ujsť túto výnimočnú príležitosť a príďte na koncert.
Lístky k zakúpeniu TU.

 

Nino Katamadze & Band

Dátum:         22. februára 2020

Miesto:         Veľké koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Bratislava

 


Lenka Molčányiová

Zdroj: www.nino-katamadze.com

 

 

Esprit 2023

Galéria

Katamadze.jpg

 

 

Ďalšie články

Reportáž: Rado Tariška a jeho dramaturgicky pestrý Radio Band
Vo štvrtok 18. 5. 2017 sa v Divadle Aréna opäť uskutočnil zaujímavý jazzový koncert. Fenomenálny...
Tomáš Maretta: Kvalitná hudba nie je zadarmo, Slováci to musia pochopiť.
Stretol som sa s Tomášom Marettom - jedným z organizátorov koncertu Rona Cartera a Richarda...
Reportáž: Výborný kvartet Ester Wiesnerovej v Klariskách
Ester Wiesner od návratu domov z bostonskej Berklee určite nezaháľa. Svoje koncerty odštartovala v...
Report: Candy Dulfer roztancovala bratislavský Majestic Club
12. apríla sa v bratislavskom klube MMC uskutočnil koncert interpretky, ktorá dlhé desaťročia...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...