Poznáme štyroch laureátov prestížnej ceny NEA Jazz Masters 2023

Poznáme štyroch laureátov prestížnej ceny NEA Jazz Masters 2023
Dávid Oláh

The National Endowment for the Arts (NEA Jazz Masters) ocenilo štyroch jazzových umelcov za rok 2023: saxofonistu Kennyho Garretta, bubeníka Louisa Hayesa, huslistku Reginu Carter a producentku, manažérku a propagátorku jazzu Sue Mingus. Každý z ocenených získa 25 000 $. Verejné odovzdávanie cien sa uskutoční 1. apríla 2023 na verejnom koncerte vo Washingtone, DC v spolupráci s John F. Kennedy Center for the Performing Arts.

 

 
Organizácia NEA Jazz Masters pravidelne vyhlasuje ocenených umelcov v oblasti jazzu za ich prínos. Je zaujímavé, že všetci štyria laureáti ceny NEA za rok 2023 vyrastali v Detroite. Saxofonista Kenny Garrett (1960), bubeník Louis Hayes (1937) a huslistka Regina Carter (1966) patria k jazzovým ikonám, ktoré netreba nijako zvlášť predstavovať. Sue Mingus manažovala po smrti svojho manžela Charlesa Mingusa v januári 1979  viacero ansámblov, udržiavajúcich odkaz tohoto jazzového priekopníka (predovšetkým to boli Mingus Dynasty, Mingus Big Band a Mingus Orchestra). Neskôr produkovala sériu Mingusových albumov "Music Written for Monterey, 1965" (Mingus Music, 2006) a "Charles Mingus Sextet with Eric Dolphy, Cornell 1964" (Blue Note, 2007). Pod jej produkciou zaznela v roku 1989 v Alice Tully Hall v Lincolnovom centre v New Yorku premiéra Mingusovho nedokončeného diela "Epitaph" pre 31 hudobníkov. Sue Mingus tiež archivovala a vydávala mnohé informácie z Mingusovho života a jeho hudby a tiež iniciovala súťaž  Mingus High School Festival and Competition. Manželkou  jedného z najvýznamnejších skladateľov a jazzových kontrabasistov celej histórie jazzu bola od roku 1975. 
 
 
Regina Carter
 
 
 
 
Kenny Garrett 
 
 
Louis Hayes
 
 
Každý rok oceňuje NEA jednu osobnosť one individual s cenou A.B. Spellman NEA Jazz Masters Fellowship za propagáciu a významný prínos v oblasti vedomostí a šírenia americkej kultúry. Verejné odovzdávanie cien sa uskutoční 1. apríla 2023 na verejnom koncerte vo Washingtone DC v spolupráci s John F. Kennedy Center for the Performing Arts. Večer bude zároveň oslavou 40. výročia NEA Jazz Masters programu. Viac informácií o slávnostnom odovzdávaní cien spolu s koncertom bude zverejnených začiaktom roka 2023.
 

 

Autor: Dávid Oláh

Zdroj: jazzedmagazine.com

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...