Recenzia CD: Cory Henry zvestuje svoje nové hudobné smerovanie

Recenzia CD: Cory Henry zvestuje svoje nové hudobné smerovanie
Fenomenálneho organistu a klaviristu Coryho Henryho poznáme najmä vďaka jeho expresívnym a virtuóznym sólam. Svoje majstrovstvo dokazuje koncertami aj na Slovensku, ako aj so svojou doterajšou tvorbou, kde ho máme možnosť počuť v gospelovej i jazzovej polohe. Nový album jeho funkovej superskupiny The Funk Apostles s názvom „Art Of Love“ dnes do našich uší prináša polohu tretiu a hudobné majstrovstvo celkom iného charakteru.
 
Po chvíli počúvania nového počinu Funk Apostles sa mi vybavila spomienka na Esperanzu Spalding, geniálnu speváčku a basistku. Tá sa na každom svojom novom albume vydáva novou, neprebádanou cestou, od komorného sláčikového kvarteta, cez jazz s prvkami latina, až po sofistikovanú rockovú polohu. S obdivuhodnou odvahou sa nebojí prakticky od základu redefinovať svoj zvuk (mimochodom, zakaždým jej to zatiaľ vyšlo na jednotku). Cory Henry sa principiálne vybral podobnou cestou. Vzdialil sa jazzovým vodám (no nie úplne), zobral si do ruky mikrofón a vstúpil do sveta tanca podnecujúceho funku.
 
Funk je však široký pojem a dá sa poňať na mnoho rôznych spôsobov. Určite si nepredstavujte upbeatové rytmy komerčnejších európskych projektov, ale ani hudbu Macea Parkera. „Art Of Love“ je pevne ukotvený v strednom tempe a odkazuje na funkovú tradíciu, staré RnB, Motown a samozrejme gospel. Znie skôr útulne a striedmo a na výbušnosti a veľkom zvuku si nezakladá.
 
Čo sa farby týka, čakajte kombináciu motownového retra v rytmickej sekcií (zvuk bubnov je dokonalou reštauráciou atmosféry šesťdesiatych rokov) a lo-fi syntetizátorov. Ak ste fanúšikmi „špinavého“ zvuku, možno si vás získa už prvých pár sekúnd úvodnej skladby, kde sa snúbi správne staro znejúca synth string slučka s bubnovým prechodom ako vystrihnutým zo starej školy. Obrázok na obale albumu naznačuje, že analógové syntetizátory budú zásadným elementom celkového zvuku skladieb a tak sa aj stalo.
 
Prvé husle však hrá lídrov spev. Ak hľadáte hudbu, v ktorej dominuje technické majstrovstvo a veľkolepý spevácky prejav, hľadajte inde. Coryho ruky sú (zatiaľ) expresívnejšie a na vyššej umeleckej úrovni ako jeho hlas. Jeho sila však tkvie v jeho autentickosti a úprimnosti a rozhodne nahrávku nekazí, práve naopak, všetko je vďaka tomu akési ľudskejšie. Dojem umocňuje vynikajúca práca vokalistiek.
 
Album je relatívne krátky, nachádza sa na ňom len šesť skladieb. Za mínus to však nepovažujem, celok je kompaktný a obsahovo vyčerpávajúci. Aranžmány i hudobníci samotní disponujú obrovským nadhľadom a tak všetko krásne dýcha vďaka úspešne aplikovanému princípu „menej je viac.“ Cory Henry posunul svoju hudobnú virtuozitu na úroveň, ktorá viac ako technickú zručnosť vyzdvihuje ľudskosť a radosť z hudby. Pri „Art Of Love“ si zároveň zatancujete i oddýchnete.
 
 
 

 

 

Ďalšie články

Jarné bratislavské jazzové dni 2016: Mladosť, duša, i technológie
Z tohtoročných Jarných bratislavských jazzových dní, ktoré sa konali 2. júna 2016 v priestoroch...
Nedeľa na BJD 2017: Koncepčná pestrosť a interpretačná profesionalita
Posledný deň festivalu BJD 2017 so sebou niesol veľké očakávania. Všetci fanúšikovia kvalitnej...
Jazzman týždňa: Cory Henry
„Ľudský hlas je taký mocný. Keď spievam, je to popri hre na organe ďalší spôsob, ako nadviazať...
Jarné džezáky ponúknu osviežujúci mladý jazz: Bratislavu navštívi Cory Henry a hviezda YouTube Jacob Collier
Senzácia minuloročných džezákov sa vracia do Bratislavy! Jeden zo zakladajúcich členov Snarky Puppy...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...