Reporáž: Koncert tria Depart Refire v Divadle Aréna

Reporáž: Koncert tria Depart Refire v Divadle Aréna
Dávid Oláh
Ani mesiac november sa nezaobišiel bez jazzového koncertu v bratislavskom Divadle Aréna. 10. novembra vystúpila kapela európskeho formátu, nielen kvôli umeleckej a interpretačnej úrovni jej členov, ale aj doslovne, keďže Depart Refire je tvorená švajčiarskym, slovenským a rakúskym hudobníkom.
 
Úvodné slovo mal bubeník Martin Valihora, ktorý sa poďakoval partnerom, divákom za to, že prišli a následne privítal na pódiu svojich spoluhráčov – rakúskeho saxofonistu Harryho Sokala, a kontrabasistu zo Švajčiarska Heiriho Känziga. Repertoár večera tvorili autorské kompozície Sokala a Käinziga. Kto pozná tento projekt tak vie, že ide o moderný jazz založený prevažne na groovujúcich virtuóznych témach plných energie a drivu. Ako nám povedal Harry Sokal aj Valihora, toto trio si navzájom veľmi dobre rozumie, čo naplno dokazovali počas celého koncertu. Veľmi zaujímavý je sound tria bez harmonického nástroja, ktorý v jazzovej histórii preslávili najmä Sonny Rollins a Joe Henderson. Pri takomto koncepte je dôležité, aby kontrabasista hral precízne harmonickú štruktúru skladby, taktiež sólista musí pristupovať ku svojmu výberu tónov a štýlu hry s väčšou opatrnosťou a zodpovednosťou, keďže sa nemôže spoľahnúť na sprievod harmonického nástroja.
 
Prevažnú časť koncertu tvorili moderné funkové kompozície Harryho Sokala a Känziga. Ako napríklad skladba Talking 58, v ktorých celkovom zvuku a v následných Sokalových sólach bol cítiť veľký vplyv hráčov ako Michael Brecker či Bob Berg. Sokal má dokonalo zvládnutý svoj nástroj po remeselnej aj muzikálnej stránke. Jeho bohatá slovná zásoba mu umožňuje odkazovať na tých najlepších svetových saxofonistov. Išlo o veľmi štýlové témy plné invencie po každej stránke, čo zaplnené divadlo aréna patrične ocenilo. Veľmi zaujímavým aspektom zvuku kapely bol pedál Harryho Sokala, vďaka ktorému znel jeho saxofón v dvojhlase, alebo si pomocou neho vytvoril echo, s ktorým výborne pracoval. Martin Valihora nastúpil do tejto kapely po známom bubeníkovi  JoJovi Mayerovi. Treba povedať, že ho zastupuje fantasticky. Špeciálne na tomto koncerte sa vyskytol problém s kľúčmi na bicích nástrojoch. Valihora však potvrdil svoje dlhoročné skúsenosti a nedovoil, aby táto nepríjemná okolnosť ovplyvnila jeho výkon. Hrala sa aj pekná latinová balada "Slice of Bread", ktorú Sokal venoval hlavne dámam. Vynikol v nej cit hráčov pre dynamiku a motivickú prácu s melódiou a rytmom. Heiri Känzig v ničom nezaostával. Naplno podporoval kapelu a predviedol krásne sólové intro plné virtuozity a dynamiky v popovej skladbe švajčiarskeho skladateľa s názvom "Coral", ktorú Depart Refire výborne zaranžovalo. Taktiež bolo zaujímavé sledovať koncept záverečnej calypsovej kompozície. V Sokalovej "tanečnej" improvizácii bol evidentný odkaz na Sonnyho Rollinsa. Výborné rytmické riffy striedali jednoduché motívy a bezchybne zafrázované bopové linky. Kapela hrala čím ďalej tým lepšie, stále viac a viac si svoje muzicírovanie užívali hudobníci aj diváci, ktorí kývali hlavami v rytme hudby, a po sólach nadšene tlieskali. Po veľkom standing ovations zaznel prídavok – zopakovala sa záverečná skladba, ale tentokrát v medium up swingovom tempe.
 
Koncert sa vydaril na výbornú. Počuli sme moderný mainstreamový jazz s prvkami ľudového alpského folklóru. Už teraz sa veľmi teším na decembrový koncert fenomenálneho českého speváka Dana Bártu a jeho projekt Illustratosphere.
 
 
Dávid Oláh 

 

 

Ďalšie články

Reportáž: Rado Tariška a jeho dramaturgicky pestrý Radio Band
Vo štvrtok 18. 5. 2017 sa v Divadle Aréna opäť uskutočnil zaujímavý jazzový koncert. Fenomenálny...
Tomáš Maretta: Kvalitná hudba nie je zadarmo, Slováci to musia pochopiť.
Stretol som sa s Tomášom Marettom - jedným z organizátorov koncertu Rona Cartera a Richarda...
Reportáž: Výborný kvartet Ester Wiesnerovej v Klariskách
Ester Wiesner od návratu domov z bostonskej Berklee určite nezaháľa. Svoje koncerty odštartovala v...
Report: Candy Dulfer roztancovala bratislavský Majestic Club
12. apríla sa v bratislavskom klube MMC uskutočnil koncert interpretky, ktorá dlhé desaťročia...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...