Report: Jeff Hamilton Trio predviedlo ľahkosť swingu najťažšieho kalibru

Report: Jeff Hamilton Trio predviedlo ľahkosť swingu najťažšieho kalibru
Vlado Vizár

Hudobný a jazzový klub Blue Note v Novom Meste dlho dopredu avizoval snahu o realizáciu koncertu tria bubeníka Jeff Hamiltona. V nedeľu, 10. marca 2013 sa udalosť naplnila a splnila sa aj predpoveď organizátorov, že sa bude jednať o jazzový sviatok!

 

Jeff Hamilton má skutočne neuveriteľne nabitý kalendár a realizácia slovenského koncertu sa mohla podariť len v súčinnosti s jeho ostatnými koncertami v Európe. Trio absolvuje totiž veľké európske 3-týždňové koncertné turné od Štockholmu až po Paríž (každý deň na inom mieste). Klobúk dole, že medzi Štockholm a Amsterdam sa usporiadateľom v Blue Note  podarilo dostať do kalendára aj Nové Mesto nad Váhom!

 

Večer začal 40-minútovým predkoncertom skvelého slovenského tria z Banskej Bystrice „Nothing But Swing“ v stálom zložení Robo Ragan–kontrabas, Peter Solárik–bicie a Klaudius Kováč–klavír.
V hlavnom koncerte potom prišli „použiť“ tie isté nástroje. Bicie osadené novými Remo blanami - Jeff Hamilton (používa vlastný model činelov Crescent), kontrabas - Christoph Luty a znovu naladený klavír - Tamir Hendelman.

 

 

V Blue Note nastala neskutočná atmosféra, keď nasledujúce dve hodiny poslucháči hádam aj prestali dýchať! Pohltila ich (nás) úžasná jemnosť, virtuozita, dynamika, prepracovanosť, zohratosť, feeling a muzikantská pokora tria, ktoré hralo vynikajúco dramaturgicky postavené skladby svojho repertoáru s takou bravúrou, že každý nástroj - vrátane bicích - bol zároveň nástroj rytmický, melodický a doplňujúci ostatných a všetci boli zároveň rovnocenní sólisti. Každá skladba bola majstrovsky naaranžovaná presne na miery hudobníkov a stavbu dramaturgie, takže každý z nich bol vrcholným a hviezdnym sólistom v pravý čas! Nechcem, ani už hádam nemôžem ďalej hľadať superlatívy tohto koncertu. Jeff Hamilton, známy svojími „melodickými“ sólami na bicích, sa skutočne s bicími akoby rozprával, ale s neuveriteľnou brilantnou technikou, swingom a dynamikou. Christoph Luty hral krásne čisto a zo stoličky dvíhajúcim swingom a „drivom“, ale aj koncertne sólovo so slákom. Tamir Hendelman - klavírny virtuóz (z Izraela) neskutočne širokého koncertného a výrazového rozsahu. Hrali skoro „unplugged“, len s prizvučením basy a klavíra – bolo počuť každý tón, každý šelest metličiek!

 

V koncertnom repertoári odzneli jednak na mieru upravené štandarty napr. A Sleepin' Bee alebo Too Marvelous for Words. Tiež Blues In The Night a popri štandardoch vlastné skladby Tamira Hendelmana Bennyssimo, venovanú kolegovi Benny Greenovi, tiež song z ich albumu Red Sparkle, Like A Lover,  alebo Monkovu Bay Ya.   

 

            

V prestávke sa mi podarilo Jeffovi položiť zopár otázok. Opýtal som sa na jeho zážitky z koncertu BJD´94.
"Veľmi dobre si naň spomínam, aj na kurióznu skutočnosť, že James Morrison vtedy zháňal pred vystúpením svoj trombónový nátrubok, ktorý som mu schoval".
Opýtal som sa Jeffa aj na náročnosť práve prebiehajúceho veľkého turné po Európe a tiež na jeho muzikantské pocity pri hraní v malom komornom triu, či v bigbande. Odpoveď bola očakávaná.
"Je to stále jedno, rozhodujúca je radosť a pokora z jazzu a živého koncertu".

 

Počet obecentstva sa mi najprv zdal možno menší, ako by si ho koncert zasluhoval, ale napokon sa ukázalo, že rozhodujúca bola jeho kvalita. Ako som už spomenul, mimoriadne pozorného, uchváteného - „ani nedýchajúceho“ – obecentsva. Vrátane mňa!

 

To čo v ten večer predviedlo Jeff Hamilton Trio bolo najvyššou školou jazzového koncertu. Pre fanúšikov a divákov neopakovateľný zážitok! Pre muzikantov akýchkoľvek nástrojov, akéhokoľvek veku a akejkoľvek úrovne – myslím, povinná četba!

 

            Viem, že pre väčšinu milovníkov jazzu budú nasledovné informácie už dobre známe, ale zopakujme si ich:

            Jeff Hamilton (nar. 4.8.1953 v Richmonde, Indiana), významný americký jazzový bubeník, vyštudoval Univerzitu v Indiane. Už na začiatku kariéry (1974) začal hrať v orchestri Tommyho Dorseyho a krátko aj v orchestri Lionela Hamptona. A potom prišli ďalšie veľké a významné mená a spolupráce: Ella Fitzgerald, Woody Herman, Count Basie, Monty Alexander, no a najmä Oscar Peterson, Ray Brown a Diana Krall. Stal sa jedným z najuznávanejších jazzových bubeníkov nielen v USA, ale na celom svete. Je stálym a žiadaným zlatým klincom premnohých jazzových festivalov, koncertov, nahrávok a filmov. Spolu s basistom a dlhoročným kolegom Johnom Claytonom založil veľký orchester „Clayton-Hamilton Jazz Orchestra“ a takisto zároveň založil aj vlastné trio „Jeff Hamilton Trio“, v ktorom hrajú jeho kolegovia z rytmiky big-bandu : Tamir Hendelman – klavír a Christoph Luty – kontrabas. Bratislavskí a slovenskí jazzoví fanúšikovia si ho isto dobre pamätajú aj z koncertu na BJD´94, kde hral v kvartete s kontrabasistom Ray Brownom, klavíristom Benny Greenom a trúbkárom/trombónistom Jamesom Morrisonom. Jeff Hamilton je dnes majiteľom vlastnej spoločnosti Crescent Cymbals.

 

 

Vlado Vizár

Esprit 2023

Galéria

891758_563842753640542_279635528_o.jpg
JH3
JH3

 

 

Ďalšie články

6 zaujímavých faktov o jazze, ktoré ste (možno) nevedeli
Jazz je dnes nesmierne širokým pojmom, pod ktorým si môžeme predstaviť rozmanitú hudbu. Nebolo tomu...
Top 5: Jazzový saxofón swingu a bebopu
V dejinách akejkoľvek oblasti vždy existuje niekoľko osobností, niekoľko udalostí, niekoľko...
Dávid Hodek v New Yorku: Niečo, čo musíte zažiť
To, že náš talentovaný mladý bubeník Dávid Hodek bol v New Yorku, ste možno od niekoho počuli....
Jazzman týždňa: Benny Goodman
  Benny Goodman bol americký jazzový a swingový hudobník, klarinetista a kapelník. Často...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...