Skupina Finally pripravuje jesenné turné so Sheldon Reynoldsom (Earth Wind & Fire)

Skupina Finally pripravuje jesenné turné so Sheldon Reynoldsom (Earth Wind & Fire)
jazz.sk

Finally je slovenská jazz-funková kapela, ktorá vznikla v roku 2002, založili ju Eugen Botoš ( piano) líder kapely a skladateľ, Robert Vizvári (bass) a Martin koleda (guitar) . Všetci sú mladí vášniví hudobníci s vysokoškolským vzdelaním v oblasti klasickej hudby, ktorí vyrástli na jazze, funku a smooth jazze (ako Stevie Wonder, Herbie Hancock, Chick Corea, atď ).

 

Žáner ich hudby by sa dal charakterizovať ako štýl formácie Chick Corea Electric Band alebo hudba Marka Kinga (Level 42) ovplyvneného smooth jazzom, hip hopom, moderným jazzom, funky, či etnom. Finally a ich hudba môže byť rozhodne považovaná za novú sviežu a inovatívnu energiu v tomto jazzovom žánri .

Kapela sa stala viditeľnejšia v roku 2008, kedy Eugen Botoš začal spolupracovať so slávnym americkým saxofonistom Ericom Marienthalom a Finally sa stala jeho skupinou na európskom turné. V roku 2009 Finally a Eric Marienthal zožali veľký úspech na Bratislavských Jazzových Dňoch, kde predstavili svoju vlastnú tvorbu.
 

Tieto vystúpenia ich posunuli dopredu k ukončeniu a vydaniu debutového albumu s názvom My Space ( 2010 ). Na albume spolupracovali takisto iní famózni hostia, skvelí hudobníci, ako kanadský basista Alain Caron, venezuelský pianista Otmar Ruiza, anglický basista Janek Gwizdala, rakúsky gitarista Harri Stojka a americký klavirista Peter Horváth. Album bol prezentovaný na Medzinárodnom hudobnom festivale Prague Proms ( CZ ) v roku 2010 a jeho " krstným otcom" sa stal Eric Marienthal. Tento album sa stal druhým najpredávanejším albumom v Amerike v roku 2010 vo svojom žánri, predaných cez 19 000 kópií. Skladba Manhattan z rovnakého albumu sa stala známou na amerických a japonských jazzových staniciach.

V roku 2011 kapela absolvovala koncertné turné na Slovensku s vynikajúcim saxafonistom Gary Biasom z kapely Earth Wind & Fire. V nasledujúcom roku Finally koncertovala na európskom turné s Ericom Marienthalom a bubeníkom Ericom Valentineom. V tejto zostave sa predstavili na Jarných Bratislavských Jazzových Dňoch na tom istom pódiu s multiinštumentalistom Marcusom Millerom a ich najväčším idolom, skupinou Level 42.

Momentálne kapela pracuje na svojom druhom albume - na dvoj CD (Final Definition), ktoré vychádza v septembri 2013, a na ktorom nebudú chýbať znovu špeciálni hostia ako: Maysa Leak smooth-jazzová speváčka, tiež známa ako bývalá speváčka britskej skupiny Incognito, Sheldon Reynolds - spevák Earth Wind & Fire, Eric Marienthal saxofonista, Angela Johnson - jazzová speváčka, Jeff Lorber - klavirista, producent multiinštrumentalista a basgitarista Marcus Miller, spevák Will Downing a mnoho ďalších.

V súčasnosti kapela pripravuje turné po Slovensku s členom legendárnej kapely Earth Wind & Fire, Sheldon Reynoldsom. Spolupráca vznikla v apríli tohto roku pri príležitosti nahrávania dvoj-albumu v Los Angeles (časť albumu kapela nahrala s producentom Jeff Lorberom, ktorý má na konte viac než 35 albumov a množstvo producentskej činnosti). V rámci turné zaznie i horúci singel Love For Real, ktorý naspieval Sheldon Reynolds a podpísali sa na ňom osobnosti ako basgitarista Marcus Miller, bicista George Bensona Oscar Seaton, saxofonista Eric Marienthal a Jeff Lorber.

 

Slovenské turné s poslednou zastávkou v hlavnom meste Čiech - Prahe začína už 2. októbra!

 

Final Definition Tour 2013
Finally feat. Sheldon Reynolds (Earth Wind & Fire)

 02.10.2013            Jazz Klub              Košice
 04.10.2013            Barrique               Michalovce
 05.10.2013            Jazz Festival       Košice
 07.10.2013            Nu Spirit              Bratislava
 09.10.2013            Le Bar                   Eurovea
 11.10.2013            Jazzdock               Praha

Sheldon Reynolds je známy ako bývalý gitarista a spevák legendárnej skupiny Earth Wind & Fire, v ktorej pôsobil 14 rokov. Počas tejto doby nahrával aj so skupinou Chicago. Predtým spolupracoval s bluesovým umelcom Millie Jacksonom. V období 1983 - 1987 pôsobil vo formácie The Commodores. Po 14-tich rokoch v EWF sa Sheldon dostal do rodinnej spoločnosti Jimmiho Hendrixa - Experince Hendrix, čím sa mu splnil daľší sen, kedy s stal súčasťou hudobného dedičstva jedného z najgeniálnejších gitaristov sveta.

 

 

Táto skúsenosť ho doviedla k vytvoreniu projektu s názvom Power of soul, kde spolupracoval so svetovými menami ako Prince, Lenny Kravitz, Sting, Santana, Eric Clapton, John Lee Hooker, Stevie Ray Vaughn, George Clinton, Bootsy Collins and Earth, Wind and Fire. Ako producent a hudobník spolupracoval tiež so známymi umelcami ako Kirk Whalum, the Pointer Sisters, Stephanie Mills a Paula Abdul. Sheldon Reynolds bol nominovaný na cenu Grammy za populárnu skladbu Sunday Morning, ktorú Reynolds napísal a nahral s EWF. Sheldon naspieval známy singel "Always Remember" nachádzajúceho sa na CD Briana Culbertsona "Bringing Back the Funk".

-rob-

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Recenzia CD: Album Slovákov, ktorý prerástol Slovensko
Hoci ich prvé plnohodnotné autorské CD uzrelo svetlo sveta len nedávno, slovenská skupina Finally...
Keď ste v zahraničí populárnejší ako doma: Eugen Botoš a skupina Finally
Skupina troch vynikajúcich slovenských hudobníkov na čele so skladateľom a multiinštrumentalistom...
Večer najlepšieho slovenského jazzu po prvýkrát v televízií: Esprit 2017 v nedeľu na Dvojke
Tí z vás, ktorí osobne nestihli, alebo by si radi pripomenuli tohtoročný Esprit 2017, slávnostný...
Jazzman týždňa: Herbie Hancock
  Herbie Hancock je americký klavírista, klávesista, skladateľ a v súčasnosti...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...