Skupina Trilobeat: Atmosférický debut a aprílové turné

Skupina Trilobeat: Atmosférický debut a aprílové turné
Mladá slovenská jazzová formácia Trilobeat chystá v apríli turné. Deje sa tak v príležitosti vydania ich debutového albumu s eponymným názvom. Poslucháči sa môžu tešiť na eklektickú inštrumentálnu hudbu, ktorá do istej miery evokuje úspešných GoGo Penguin, ale odkazuje aj na prácu slávneho tria klaviristu Esbjörna Svenssona. Zvukovú paletu ansámblu klavír, basgitara, bicie dopĺňa flauta, vokály i ambientné zvukové plochy. Energický groove sa miesi so snovými, atmosférickými pasážami.
 
Trilobeat vznikol v roku 2017 a tvoria ho Katka Mikulová na flaute a s občasnými vokálnymi vstupmi, Norbert Neuschl na basgitare (King Shaolin, Celeste Buckingham), Marek Sasko na bicích (Horehigh, Genius Locci) a Jakub Mikula na klavíri. Posledný menovaný sa postaral aj o programovanie a aranžmány skladieb na albume, hoci kompozícia ako taká je spoločným dielom všetkých členov.
 
Ich prvotina obsahuje 9 skladieb. Jakub Mikula opisuje proces jej vzniku takto: „Niektoré kompozície sú staré aj viac ako 7 rokov. Kedysi dávno, ešte v mojej detskej izbe, z pretlaku emócií vznikali nápady, ktoré sa roky vyvíjali až do dnešnej podoby. Do finále sme ich dotiahli až s touto partiou. Najskôr v skúšobni, následne na koncertoch a potom sme zvážili, že je čas skladby zachytiť v čase a nahrať. Tento album nie je koncepčný, že by sa venoval jednej konkrétnej téme. Je to skôr zbierka rôznych nálad a zážitkov. Kebyže chceme predsa len hľadať nejaký prierez, myslím že by sme dospeli ku zobrazeniu kontrastov – slohy a refrény, ktoré sú miestami nad povrchom, pod povrchom, v hlave, vo svete... Rozličné pohľady na zdanlivo jednoznačné veci.“ 
 
Nahrávanie prebiehalo od minulej jesene do tejto jari v SMT štúdiu v Bernolákove. Zvukárskej taktovky sa ujal Martin “Baky” Bakoš (Ľudové Mladistvá). „Je výborné, že v celom procese bolo miesto pre názor zvukára,“ zhodnotil spoluprácu z nahrávania. „Veľa času sme venovali hľadaniu zvuku ešte pred nahrávaním a oplatilo sa to. Album ma stále baví počúvať aj napriek hodinám stráveným prácou na ňom. To je výborne znamenie.“
 
Trilobeat koncertuje ako kvarteto, no nahrávanie zahŕňalo aj spoluprácu s rôznymi hosťami. Vesmírnou gitarou prispeli Peter Zajaček (Medial Banana, Frankie Kimono) a Martin Bakoš (Mudhole, Millhouse), na perkusiách zahral Roman Kovács (La3no Cubano, Erik Šulc, Tribal Colours).
 
Členovia kapely si dávajú záležať na spolupráci s mladými umelcami – booklet albumu je zložený z obrazov maliarky Andrey Kopeckej, ktoré graficky spracoval a dotvoril Norbert Neuschl. „Hľadali sme niečo, čo vystihne ten priestor a rôznorodosť atmosfér, po dlhých debatách s Jakubom mi bolo jasné, že na toto budú Adine štruktúry a svety ideálne,“ vysvetlil Norbert.
 
Počas svojej dvojročnej existencie sa Trilobeat úspešne prezentoval aj naživo. Predstavil sa ako hosť na turné Ľudových Mladistiev a tiež na krste ich CD v Štúdiu 1 Slovenského rozhlasu. Fanúšikov si v minulom roku získal aj na akcii Jazz Fest Vráble a priebežne odohral niekoľko klubových koncertov. Hudobníci v rámci aprílového turné navštívia šesť slovenských miest a poslucháčom odprezentujú svoj ambiciózny debutový počin.
 
4.4. - Kasárne Kulturpark - Košice
5.4. - Christiania - Prešov
6.4. - Archanjel - Banská Štiavnica
11.4. - Music a Café - Nitra
12.4. - Café Berlinka - Bratislava
19.4. - Ten Klub - Trnava
 
 
Zdroj: Trilobeat

 

 

Ďalšie články

Trendy jazzu 21. storočia (2. časť): Jazz je mŕtvy, nech žije jazz?
Ak medzi jazzmanmi spomeniete mená Robert Glasper, Esperanza Spalding, či Hiromi, nikto zrejme...
Top 5: Jazzové albumy roku 2018
Múzy tento rok našťastie nemlčali. Viac ako sto rokov od vzniku jazzu prichádzajú na svet nové...
Jazzman týždňa: Esbjörn Svensson
Dnes si pripomíname nedožité päťdesiate narodeniny jedného z najvplyvnejších európskych jazzových...
Sobotné BJD 2016: V čom sa skrýva kontroverzia tohtoročného festivalu?
Náš najväčší a najnavštevovanejší jazzový festival sa skončil pár dní dozadu a čo to sa už o ňom...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...