Stretnutie po rokoch: Predskokanom Stanley Clarkea bude Juraj Griglák

Stretnutie po rokoch: Predskokanom Stanley Clarkea bude Juraj Griglák
Patrik Gömöri

Koncert amerického basgitaristu Stanley-ho Clarke-a v Bratislave bude mať nostalgickú hodnotu. Po troch dekádach sa so žijúcou hudobnou legendou na jednom pódiu vystrieda špička slovenského jazzu Juraj Griglák. Dvojica si spolu zahrala v roku 1985 počas jazzového festivalu v slovenskom hlavnom meste. 

 

Meno slovenského predskokana opätovnej návštevy Stanley-ho Clarke-a v Bratislave je už známe. Pódium v bratislavskom Istropolise bude 7. marca 2016 okrem štvornásobného držiteľa ocenenia Grammy patriť aj Jurajovi Griglákovi. Jazzman, ktorý je vďaka svojmu talentu považovaný za jedného z najlepších na Slovensku, vystupoval s Clarke-om ešte vo svojich začiatkoch. V roku 1985 sa dvojici podarilo spolu na pódiu predviesť improvizačnú exhibíciu. Spomínané vystúpenie koluje po internete a bez povšimnutia ho nenechali ani zahraničné médiá. Fanúšikovia zmesi jazzu, funku a rocku tak môžu vďaka cyklu koncertov City Sounds of Bratislava dúfať, že sa energické vystúpenie zopakuje.

 

 

Hudobník Juraj Griglák po absolvovaní štúdia na Konzervatóriu v Bratislave vyštudoval aj tamojšiu Vysokú školu muzických umení, kde sa venoval kontrabasu. Následne získal profesionálne angažmány v Tanečnom orchestri Československého rozhlasu a Tanečnom orchestri Československej televízie. Do pozornosti širokej verejnosti sa dostal aj vďaka svojej účasti v skupine Stop Time pod vedením Matúša Jakabčica. Vystupoval aj so skupinami ASH Band a The Quartet.

 

 

S 80-timi nahrávkami vo svojom portfóliu patrí Griglák aj medzi vyhľadávaných štúdiových hudobníkov. Svoj prvý album Bass Friends nahral v roku 2000, pričom sa na ňom podieľal aj špeciálny hosť z New Yorku Ron Affif. CD si získalo uznanie prestížnych zahraničných médií ako Bass Player či Bassics. Ďalší počin Time to Fly nasledoval až v roku 2014. Kolekciou, na ktorej je počuť aj Poogieho Bella a Patchesa Stewarta, si vyslúžil ocenenie Esprit za najlepší jazzový album roka. Uznanie získal aj vďaka cene Ladislava Martoníka, ktorú mu udelila Slovenská jazzová asociácia v roku 1994. 

 

 

Juraj Griglák s kapelou a Stanley Clarke, basgitarový fenomén zo Spojených štátov amerických v jeden večer je presne tou hudobnou lahôdkou, ktorú by si jazzoví fajnšmekeri nemali nechať ujsť. Spomínanú konšteláciu hviezd prinesie City Sounds of Bratislava do Istropolisu 7. marca 2016. 

 

Tlačová správa
Foto: Anna Raitl

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Stanley Clarke: Z hudby sa stáva zvukový fast food
Stretli sme sa s ním pred vypredaným bratislavským koncertom. S hudobnou legendou, basistom,...
Marcus Miller: Prestal som počúvať platne, aby som našiel svoj vlastný štýl
Marcus Miller (1959), ďalší z tých, čo hrávali s Milesom. Hranie s Milesom znamenalo pre každého...
Speváčka Brigita vydala druhý album Brigita B
Nitrianska speváčka Brigita Tarinová vydala v júni svoj druhý štúdiový album. Novinka s ...
O novom sólovom albume Juraja Grigláka sa píše už aj v Amerike
O najnovšom albume vynikajúceho slovenského basistu Juraja Grigláka "Time To Fly" sme už na portáli...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...