Svieža americká kapela Moonchild už túto sobotu zavíta do viedenského jazzového klubu Porgy & Bess

Svieža americká kapela Moonchild už túto sobotu zavíta do viedenského jazzového klubu Porgy & Bess
Lenka Molčányiová

Neo-soul jazzová mladá kapela Moonchild zažiarila na hudobnej scéne svojim debutom v roku 2012. Dnes je už etablovaným projektom na svetovej scéne a získala si chvály od uznávaných hudobníkov ako Steve Wonder, Robert Glasper či José James. Traja multiinštrumentalisti vo svojej orginálnej tvorbe prinášajú nádhernú snovú atmosféru vďaka typickému "fender rhodes" zvuku, laid-back groovu, pestrým harmonickým progresiám či zamatovému spevu charizmatickej speváčky Amber.

 

Moonchild je trio talentovaných hudobníkov z Los Angeles, ktorí sa stretli na ,,University of Southern California’’ každý hrajúc na viacero nástrojov, čo im dovoľuje geniálne využívať priestor na dotváranie čarovnej atmosféry ich vlastných piesní. Na čele projektu je speváčka a hráčka na tenor saxofón a flautu Amber Navran, ktorú na klávesové či dychové nástroje doprevádzajú Max Bryk a Andris Mattsion. Títo mladí umelci dokázali vo svojej hudbe krásne prepojiť prvky soulu, R&B a jazzu. Slovami samotnej kapely: tvoria ,,hudbu pre dušu’’.

Dnes majú na konte už štyri albumy. Debutovým bol  ,,Be Free’’ v roku 2012 vydaný pod ich menom, ktorým sa prvý krát predstavili širšiemu publiku. O pár rokov neskôr už podpísali zmluvu s vydavateľstvom Tru Thoughts pod ktorým nahrali dva albumy už jasne prezentujúce nový level vyspelosti ich orginálneho zvuku. Sú to nahrávky  ,,Please Rewind’’ (2015) a ,,Voyager‘‘ (2017).  Nový svieži zvuk s prezentnejším R&B groovom priniesli minulý rok na ich poslednom albume ,,Little Ghost‘‘ pod hlavičkou vydavateľstva  eOne Music.

 

 

Niektoré z ich pútavých farebných hudobných videí si na YouTube už získali milióny videní a rozhodne ich bude ešte pribúdať. Ich tvorba je značne inšpirovaná umelcami ako D’Angelo, Hiatus Kaiyote či J.Most, ktorí ovplyvnili hudobné smerovanie kapely, ktorej zvukové schopnosti sú nekonečné. Spolupracovali aj s vysoko uznávanými umelcami na soul – jazzovej scéne ako Jill Scott, India Arie, Leela James, The Internet (Odd Future’s Syd), Kamasi Washington a mnoho ďalších. Trio zaujalo aj mnohých legendárnych hudobníkov ako spomínaný Steve Wonder, ktorý si ich zamiloval a pozval, aby otvorili jeho koncert, čo bola pre nich neskutočná pocta.

V roku 2018 sa kapela vydala na svetové turné po Severnej Amerike, Ázií a Európe, ktoré si svojimi úspešnými koncertami vyžiadalo ďalšiu sériu koncertov, tento krát aj blízko nás a to práve v legendárnom viedenskom jazzovom klube Porgy & Bess už túto sobotu 8. februára, na ktorý sa ja už veľmi teším. Odporúčam rozhodne si projekt vypočuť a sledovať ich najbližšie vystúpenia.

 

Viac info a vstupenky na koncert v Porgy & Bess TU.

 

 

Lenka Molčányiová

Zdroj: www.thisismoonchild.com

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Jazzové vtipy :-)
K letnému dovolenkovému obdobiu patrí relax a uvoľnenie. Preto nachvíľu odbočíme od „...
Reportáž: Rado Tariška a jeho dramaturgicky pestrý Radio Band
Vo štvrtok 18. 5. 2017 sa v Divadle Aréna opäť uskutočnil zaujímavý jazzový koncert. Fenomenálny...
Tomáš Maretta: Kvalitná hudba nie je zadarmo, Slováci to musia pochopiť.
Stretol som sa s Tomášom Marettom - jedným z organizátorov koncertu Rona Cartera a Richarda...
6 zaujímavých faktov o jazze, ktoré ste (možno) nevedeli
Jazz je dnes nesmierne širokým pojmom, pod ktorým si môžeme predstaviť rozmanitú hudbu. Nebolo tomu...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...