Swingless Jazz Ensemble jubiluje: Dvadsiate narodeniny oslávia krstom debutového albumu

Swingless Jazz Ensemble jubiluje: Dvadsiate narodeniny oslávia krstom debutového albumu
Dávid Oláh
Big band Swingless Jazz Ensemble pôsobí na slovenskej hudobnej scéne už takmer dve desaťročia. Pri príležitosti ich blížiaceho sa okrúhleho jubilea si pripravili pre fanúšikov veľkú novinku, a to vôbec po prvý raz od ich vzniku. Reč je o novom albume, ktorý fanúšikom predstavia, a spolu s nimi zároveň pokrstia, už 28. novembra o 20.00 hod. v Nájomnej jednotke 210 v Nitre
 
Možno vám práve v tejto chvíli napadla otázka, prečo s nahrávaním hudobnej prvotiny čakali až doteraz. S touto otázkou sme sa obrátili na kapelníka zoskupenia, Martina Štourača. „Osobne som nemal chuť zaznamenávať big band na nosič,“ priznáva. A to aj napriek tomu, že big band doposiaľ absolvoval množstvo koncertov, festivalov, plesov i firemných akcií. Je aktívne zaangažovaný v súťažných prehliadkach big bandov v Česku, Poľsku, Maďarsku i v Slovinsku. Vďaka úspešným vystúpeniam si Swingless Jazz Ensemble z podujatí odniesli ocenenia prvých priečok, tituly absolútnych víťazov a množstvo hudobných ponúk. K umelcom, s ktorými spolupracovali, patria napríklad Lucia Lužinská, jazzová speváčka Hanka Gregušová, kapela Billy Barman, spevák Lasky zo skupiny Para či jazzový gitarista Boris Čellár.
 
 
Prišiel ten správny čas
„Mám radšej živé vystúpenia než reprodukovanú hudbu, čo sa prenieslo aj do vzťahu k nahrávaniu. Tým pomyselným štartérom bola až výhra v súťaži Jazz Start Up, kde sme vyhrali dva dni v nahrávacom štúdiu,“ pokračuje vo svojich tvrdeniach zakladateľ známeho zoskupenia Swingless Jazz Ensemble, Martin Štourač.
Samotné nahrávanie albumu pritom trvalo iba necelý týždeň:. „V skutočnosti sme album nahrali za päť dní, no práce  na ňom prebiehali v určitých časových intervaloch. Tie sa odvíjali predovšetkým od finančných možností orchestra. Okrem jeho aktuálnych členov sme veľmi vďační aj Ľudovítovi Kotlárovi, ktorý nám nahral v niekoľkých skladbách klavír. Rád by som taktiež poďakoval Milanovi Tökölymu, ktorý s nami album trpezlivo nahrával i Pavlovi Brezinovi, ktorý ho zas dokončil v rámci úprav a masteringu,“ spomína na mená, ktoré big bandu v štúdiu pomohli, Martin Štourač.
 
 
Verní ostali jazzu
Zoskupenie sa síce v prvých rokoch profilovalo ako školský projekt, no počas dvadsaťročnej histórie sa členovia vypracovali na uznávaný orchester. Prvý album kapely je tak dôsledným výberom z celkového repertoáru orchestra Swingless Jazz Ensemble, s prevahou jazzu ako hudobného žánru. Hoci Martin Štourač priznáva, že playlist kapely sa neustále mení, zopár skladieb z nového albumu na novembrovom koncerte určite zaznie. 
 
Niekoľko hudobných hostí
Jasná je už teraz predstava aj o krstných rodičoch noviny, ktorí by mali byť až traja. Viac už načrtol Martin Štourač: „Ak všetko dopadne dobre, CD by malo mať až troch „krstných“ rodičov. Ich mená by som však ponechal ako prekvapenie. Všetci sú totiž skvelí slovenskí hudobníci a niekedy človek naozaj netuší, ako sa naplánované aktivity podarí zosúladiť so striktne danými termínmi. Touto cestou vás samozrejme na náš novembrový koncert srdečne pozývam!
 
Vstupenky na koncert si môžete zakúpiť TU. Všetky informácie o zoskupení, ako i aktuálne novinky, nájdete na ich oficiálnej stránke.
 
 
Informácie poskytla Michelle Kristová z agentúry Stella Production.
Foto: Zdenko Hanout
 

Galéria

swingless_jazz_ens_94_archiv.jpg
Koncert a krst albumu 1.jpg
Koncert a krst albumu 2.jpg
swingless_jazz_ens_02_web.jpg
swingless_jazz_ens_17_web.jpg
swingless_jazz_ens_61_archiv.jpg
swingless_jazz_ens_74_archiv.jpg
swingless_jazz_ens_90_archiv.jpg

 

 

Ďalšie články

Víťazom súťaže Jazz START UP je big band Swingless Jazz Ensemble!
Prvý ročník súťaže Jazz START UP, ktorá počas uplynulého pol roka prebiehala na stránkach Jazz.sk a...
Juraj Griglák uviedol do sveta nové CD: Krstným otcom sa stal jeho mladý kolega Aaron Hodek
V pondelok 21. októbra sa v bratislavskom klube Pod lampou uskutočnil neopakovateľný večer. Okrem...
Swingless Jazz Ensemble zastúpil úspešne Slovensko na súťaži big bandov v Budapešti
Obľúbený a významný medzinárodný jazzový festival, ktorého už 15.ročník sa uskutočnil 7. a...
Martin Štourač: Súťaž Jazz START UP nám priniesla skúsenosti s nahrávaním a vystupovaním. Náš koncert bol naživo vysielaný na rádiu Devín.
Obľúbená súťaž mladých jazzmanov Jazz START UP pokračuje svojim ďalším ročníkom. Pri tejto...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...