Top 10: Hrané filmy o jazzových hudobníkoch - 1. časť

Top 10: Hrané filmy o jazzových hudobníkoch - 1. časť

Rozmýšľate, aký film si pozrieť dnes večer? Ak máte chuť na niečo iné ako typické americké blockbustery a hľadáte pútavý príbeh, prípadne niečo s príchuťou jazzu, nechajte sa inšpirovať našim výberom najlepších hraných filmoch o jazzových hudobníkoch z novej rubriky TOP 10. 

 

'Round Midnight (1986)

Asi najznámejším kultovým jazzovým filmom je titul 'Round Midnight. Nielen, že je inšpirovaný životmi saxofonistu Lester Younga a klaviristu Bud Powella a ich životnej etapy v Paríži, ale aj hlavnú postavu Dale Turnera herecky stvárňuje jazzman! Nie je ním nikto iný ako tenorsaxofonista Dexter Gordon, ktorého charakteristický hlas, mimika a celková "coolness" sú ako stvorené na vykreslenie života autentického jazzového hudobníka. Na scéne sa okrem Gordona predstavia ako členovia kapely aj Herbie Hancock a Bobby Hutcherson. Príbeh sa krúti okolo života saxofonistu Dale Turnera, ktorý žije v Paríži a hráva v miestnych kluboch. Tu sa s ním stretne miestny fanúšik Francis Borier, ktorý sa spolu s dcérou stanú blízkymi priateľmi Turnera a pokúšajú sa mu pomôcť v jeho neľahkom živote. Tvorcom filmu je francúzsky režisér, scenárista a producent Bertrand Tavernier a film vágne predstavuje parížsku jazzovú scénu 50. rokov. 

 

Bird (1988)

Najznámejší film o jazzovom hudobníkovi, alebo film o najznámejšom jazzovom hudobníkovi? Bird je dielom Clint Eastwooda a venuje sa životu a hudbe saxofonistu Charlie "Bird" Parkera. Toho stvárňuje herec Forest Whitaker a verne divákom sporostredkuje tragický príbeh génia, ktorý svoj život žil dvojnásobne rýchlo - či už sa jednalo o jedlo, ženy, drogy alebo samotný jazz. Film je situovaný v začiatku 50. rokov, teda doby, kedy sa už na Parkerovi začali zrkadliť dôsledky jeho závislostí. Príbehom okrem saxofonistu sprevádza aj jeho žena Chan a spoločne zažívajú náročné chvíle, pričom zlomom v ich živote sa stane smrť Parkerovej prvorodenej dcéry. Vo filme sa priebežne objavujú aj spomienky na Birdovu mladosť a približne dotvárajú príbeh jeho života. Jedinou výhradou voči filmu je jeho historická nepresnosť - viacero situácií, ktoré sú vo filme vykreslené ako významné, sa v skutočnosti nikdy nestali, preto výsledný obraz o Parkerovi môže byť po zhliadnutí filmu mierne vzdialený realite. Napriek tomu je však Bird určite filmom, ktorý sa oplatí vidieť, kvôli strhujúcej dráme, ale aj kvôli hudbe, ktorá využíva autentické záznamy Parkerovho saxofónu skombinované so súčasnými nahrávkami kapely.

 

Mo' Better Blues (1990)

Vynikajúci film voľne inšpirovaný životom trubkára Lee Morgana, do ktorého nahral soundtrack Branford Marsalis Quartet. V hlavných postavách sa prestavili herci Denzel Washington, Wesley Snipes a Spike Lee, ktorý je zároveň režisérom a tvorcom filmu. Mo' Better Blues je situovaný v New Yorku koncom 80. rokov a opisuje príbeh trubkára menom Bleek a jeho kapely The Bleek Quintet. Problémy so spoluhráčmi, boj s vlastným egom, neschopnosť oddať sa len jednej žene a neustále dohadovanie sa o financiách - to všetko Bleek zažíva a divákom tak približuje problémy, s ktorými sa počas svojho života potýkali a ešte stále potýkajú jazzoví hudobníci. V s vynikajúcou hudbou v podaní top jazzových hudobníkov je dráma Mo' Better Blues výbornou voľbou pre akúkoľvek príležitosť. 

 

The Benny Goodman Story (1956)

Jeden z najstarších filmov o jazzových hudobníkoch sa venuje zrejme najpopulárnejšej osobnosti zlatej éry jazzu, kráľovi swingu Benny Goodmanovi. Film je zároveň jedným z mála biografických titulov, ktoré boli natočené ešte o žijúcom umelcovi. The Benny Goodman Story chronologicky opisuje život klarinetistu, ktorého štýl a kapela sa stali na určitú dobu synonymom swingu a jazzu pre väčšinu obyvateľov USA. Obdivuhodným faktom je, že hoci Goodmana hrá herec Steve Allen, zvyšok jeho kapely je stvárený hudobníkmi, ktorí s Bennym skutočne hrávali - vo filme sa objavuje klavirista Teddy Wilson, vibrafonista Lionel Hampton a bubeník Buddy Rich zo slávneho Benny Goodman Quartet. Okrem hudby sa príbeh venuje aj ľubostnej zápletke medzi Goodmanom a Alice, sestrou milovníka jazzu John Hammonda. Film je faktograficky pomerne presný a hoci pôsobí staro (keďže bol natočený v roku 1956), ak máte radi romantické filmy, zaručene vám vyčarí úsmev na tvári.

 

 

Kansas City (1996)

Tento film nie je filmom o jazzových hudobníkoch v pravom slova zmysle, no celý dej je situovaný v legendárnom jazzovom meste Kansas City (KC) v zlatej ére 30. a 40. rokov minulého storočia. Hlavnými predstaviteľmi príbehu sú politici, mafia a gauneri, ktorí tu v KC v období pred druhou svetovou vojnou zažívali svoj vrchol. Neodlúčiteľnou časťou filmu a aj vtedajšej doby bol jazz a jazzoví muzikanti, ktorí sa priebežne na scéne objavujú a svojimi jam sessions dokresľujú skutočnú atmosféru vtedajších mafiánskych nočných klubov. Producentmi soundtracku sú Hal Winer a Steven Bernstein a vo filme sa objavujú niekoľkí súčasní jazzoví hudobníci v rolách legendárnych jazzmanov 30. rokov - James Carter hrá Ben Webstera, Geri Allen klaviristku Mary Lou WilliamsCraig Handy stvárňuje Coleman Hawkinsa a Joshua Redman jeho protipól Lester Younga. Kto má rád zločinecké a mafiánske filmy minulých dôb, rozhodne si príde na svoje.

 

O ďalších 5 hraných filmoch o jazzových hudobníkov z našej rubriky TOP 10 sa dočítate už čoskoro...

 

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Prezývky slávnych jazzmanov :-)
Trane, Bird, Satchmo. Zainteresovaní hneď vedia, ktorá bije. Prezývky jazzových velikánov majú...
Filmové fórum predstaví vzácne jazzové krátke filmy zo začiatku storočia
Filmové fórum mesta New York začiatkom júna predstaví krátku kolekciu vzácnych jazzových krátkych...
Jazzman týždňa: Benny Goodman
  Benny Goodman bol americký jazzový a swingový hudobník, klarinetista a kapelník. Často...
Top 10: Hrané filmy o jazzových hudobníkoch - 2. časť
Prichádza druhá časť TOP 10 jazzových filmov! Stále rozmýšľate, aký film si pozrieť dnes večer? Ak...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...