Top 5: Albumy Kurta Ellinga

Top 5: Albumy Kurta Ellinga
Fanúšikovia Kurta Ellinga môžu jasať, svetová hviezda jazzového spevu vystúpi na Slovensku v intímnom prostredí klubu Blue Note v Novom meste nad Váhom. Koncert je za humnami, bude sa konať 9. júla a ponúkne jedinečnú možnosť vychutnať si jazzového majstra zblízka. Pri tejto príležitosti sme sa preto pozreli na Ellingovu doterajšiu tvorbu a prinášame vám päť jeho najvydarenejších albumov podľa portálu Jazz Times.
 
This Time It's Love (Blue Note, 1998)
Medzi Ellingove najväčšie inšpirácie patrí Frank Sinatra a Mark Murphy. Medzi týmito dvoma vplyvmi zručne balansuje na nahrávke plnej elegantných interpretácií jazzových štandardov. Šťavu im dodáva inteligentné experimentovanie s interpretáciou. Spevák prechádza rôznymi polohami, od romantických hlbín „My Foolish Heart“ až po nadľahčenú atmosféru „The Best Things Happen While You're Dancing.“ Zaujímavou skladbou je aj vocalese úprava „She's Funny That Way,” ktorú venoval svojej manželke Jennifer.
 
Nightmoves (Concord Jazz, 2007)
Elling miluje básnikov a tento album im vzdáva holt. Zastúpenie tu má napríklad aj báseň Walta Whitmana. Odporúčame všetkým, ktorí milujú hlboké a umelecky hodnotné texty. Hudba nezaostáva, veď väčšinu basových liniek má na starosti Christian McBride. Strhujúcim momentom je Ellingov „hudobný rozhovor“ s klavírom Keitha Jarretta v skladbe „In the Wee Small Hours of the Morning.“
 
Dedicated to You: Kurt Elling Sings the Music of Coltrane and Hartman (Concord Jazz, 2009)
Touto nahrávkou sa Ellingovi konečne podarilo uchmatnúť si sošku Grammy za najlepší vokálno-jazzový album. Spevák sa podujal spracovať významnú nahrávku Johna Coltranea a Johnnyho Hartmana z roku 1963. Ba čo viac, záznam sa robil naživo v Lincoln Center. K pôvodnému šesť-skladbovému albumu Elling pridáva ďalších päť z repertoáru týchto dvoch jazzových velikánov.
 
Passion World (Concord Jazz, 2015)
Elling spolupracoval s klaviristom Laurenceom Hobgoodom bezmála 20 rokov. Pred časom sa ich profesionálne cesty rozišli a „Passion World“ je prvý Ellingov počin bez Hobgoodovej účasti. Spevák tu, obrazne povedané, cestuje svetom a berie si inšpiráciu z hudby krajín ako Island, Írsko, Brazília, či Kuba. Nesmie chýbať kúsok majstrovskej poézie, tentokrát si Elling požičal myšlienky Jamesa Joycea.
 
The Questions (OKeh/Sony Masterworks, 2018)
Recenziu na Ellingov najnovší počin si môžete prečítať aj na našom portáli. Album, ktorý vznikol spoluprácou s Branfordom Marsalisom, ocenia milovníci filozofie a hĺbavé duše. Elling hľadá odpovede na tie najuniverzálnejšie otázky života a bytia. Darí sa mu to najmä vo svojej verzii skladby „Three Views of a Secret,“ jednej z najhlbších a najúdernejších kompozícií basgitarového génia menom Jaco Pastorius. Osobne musím vyzdvihnúť mix tejto skladby, bicie sú úplne vpravo a je to odvážne, netradičné a podmanivé.
 
 
Zdroj: JazzTimes

 

 

Ďalšie články

Top 5: Jazzový saxofón swingu a bebopu
V dejinách akejkoľvek oblasti vždy existuje niekoľko osobností, niekoľko udalostí, niekoľko...
Top 5: Skvelé albumy basgitaristov, ktorých možno nepoznáte
V predošlom Top 5 rebríčku sme si predstavili albumy basgitaristov v pozícií lídrov nie staršie...
Top 5: Skvelé albumy basgitaristov, ktorých zrejme poznáte
Svoj prvý "top 5" rebríček nemôžem nevenovať svojmu milovanému domovskému nástroju, basgitare....
Top 5: Slávne jazzové kluby
Korene jazzu siahajú hlboko. Niektorí jeho vznik datujú medzivojnovým obdobím, niektorí jeho zrod...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...