Trnavský Jazzyk 2016: Odštartujte august (nielen) v rytme world music

Trnavský Jazzyk 2016: Odštartujte august (nielen) v rytme world music
Trnavský Mestský amfiteáter aj tento rok privíta na svojom pódiu hviezdy slovenského i svetového jazzu všetkých podôb. Jeden z najvýznamnejších slovenských jazzových festivalov tak prichystá svojim návštevníkom unikátny kultúrny zážitok už po trinástykrát.
 
Trnavský Jazzyk svojim názvom pripodobňuje jazzovú hudbu k ľudskej reči. Tak ako ona je aj jazz prejavom ľudskosti a komunikačným prostriedkom často až nečakane rôznorodých podôb. Jeho nárečím sú žánre ako fusion, jazz-funk, soul, world music, a mnoho ďalších. Rozprávať nimi budú aj tento rok špičkoví slovenskí i zahraniční umelci z Českej republiky, Poľska, Nórska, Nemecka, Turecka, Indie, a USA.
 
Piatkový večer otvorí jeden z najvyhľadávanejších slovenských klaviristov Eugen Vizváry, ktorý sa predstaví so svojím projektom "Part II: For Jaco" vzdávajúcemu hold svetovej basgitarovej legende menom Jaco Pastorius. Skupina Jazzanova s množstvom priaznivcov aj na Slovensku spojí v Trnave svoje sily s americkým hudobníkom z Detroitu, Paulom Randolphom, ktorý sa zhostí úlohy spievajúceho frontmana, a rozprúdi energiu v hľadisku svojím jazz-funkovým programom. Projekt Jazzanova vznikol v Nemecku v roku 1995 a je vlastne zoskupením producentov a DJov. Na svoje si teda určite prídu fanúšikovia hudby, ktorá síce stavia na základoch tradičných žánrov ako je funk, jazz, či latino, no kombinuje ich a dopĺňa výraznými elektronickými prvkami. Na svojom konte majú tri vlastné štúdiové albumy, no ich prácu môžeme počuť na množstve iných kompilácií a remixoch skladieb, napríklad aj od populárnej skupiny Incognito. 
 
V sobotu sa môžu návštevníci tešiť na bubnovú smršť v rytme world-music v podaní tohtoročného headlinera, legendárneho indického perkusionistu Triloka Gurtu a jeho skupiny. Trilok Gurtu vniesol do sveta jazzu príchuť svojej rodnej Indie. Počas svojej už vyše 40 rokov trvajúcej kariéry spolupracoval s poprednými svetovými umelcami ako John McLaughlin, Gary Moore, či Joe Zawinul. Je všeobecne uznávaný ako jeden z najvplynejších a najrevolučnejších perkusionistov vôbec, pri svojej hre používa aj nekonvenčné nástroje ako vedrá či dokonca meče. Diváci tak majú postarané nielen o pohlcujúci hudobný, ale aj vizuálny zážitok. Pred zlatým klincom trnavského programu sa predstaví huslistický fenomén Adam Baldych spolu so skupinou Helge Lien Triom z Nórska.
 
Oba festivalové dni otvoria domáce orchestre - v piatok Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band a v sobotu Fats Jazz Band, ktorí nás prinavrátia k jazzovej tradícií.
 
Podujatie sa bude konať piateho a šiesteho augusta a jeho hviezdami nabitý hlavný program hosťom spríjemní aj chill-out zóna a jam session.
 

 

 

Ďalšie články

Letné jazzové festivaly očami organizátorov
V posledných rokoch sa i na Slovensku začala udomácňovať tradícia letných jazzových...
Michal Bugala: Kvôli kapele Marka Churnchetza som sa rozhodol rozšíriť Winter Jazz Fest o jeden deň
Porozprával som sa s naším elitným jazzovým gitaristom, skladateľom a organizátorom Michalom...
Reportáž: Trnavský Jazzyk medzi kvapkami dažďa
Hudobný festival Trnavský Jazzyk, 5. a 6. august 2016 Trnavský Jazzyk sa za svojich trinásť rokov...
Adam Bałdych: V hraní svojej vlastnej hudby som objavil slobodu
Adam Bałdych & Helge Lien Trio, Trnavský Jazzyk, 6.august 2016.   Poľský huslista,...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...