Veľká kapela v malom klube: Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band predstavil svoje aktuálne novinky

Veľká kapela v malom klube: Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band predstavil svoje aktuálne novinky
Dávid Oláh

V rámci koncertného turné CZ-SK Big Bandu Matúša Jakabčica, ktoré sa konalo v októbri a v novembri, vystúpili títo páni vo štvrtok 7. novembra aj v bratislavskom klube Pod lampou. Išlo o netypické spojenie – big bandu a malého klubu, ktoré som si nemohol nechať ujsť.

 

V príjemnej atmosfére tohto klubu sa začal koncert telesa, ktoré je na Slovensku výnimočné. Okrem toho, že CZ-SK Big Band už viac ako desať rokov pôsobí na našej scéne, taktiež je to big band zameraný špecificky na jazzový žáner. Nebolo tomu inak ani na tomto koncerte. Okrem starších kompozícií, ktoré sú známe v repertoári tohto telesa, odzneli však mnohé nové skladby jednotlivých členov big bandu. Zaujali ma hlavne kompozície z pera Michala Motýľa - „Time Traile“ a bossa nova s názvom „Lisabon“. Motýľove aranžmány sú náročné po rytmickej aj harmonickej stránke, ale nestrácajú svoju muzikálnosť, krásu a umeleckú výpoveď.

 

Ďalej odznela autorská kompozícia Erika Rothensteina „Rio Danubio“, ktorú Erik špeciálne zaranžoval pre Big Band. Latinová, grooveová téma priniesla nový pohľad na tento žáner. Ako sólista sa tu predstavil okrem Rothensteina aj skvelý Miroslav Poprádi na alt saxofóne. Krásna balada Jakabčica „Monkish 2“, ktorú venoval práve legendárnemu bebopovému klaviristovi, má krásnu melodickú líniu a zaranžované spoločné sekciové „vyhrávky“. Ako sólista sa predviedol vo vynikajúcej forme Ľuboš Šrámek na klavíri a „český Coltrane“ Ondřej Štveráček na tenor saxofóne. V autorskej téme Lukáša Oravca „Moonday“ bol citeľný odlišný aranžérsky prístup, čo sa mi aj potvrdilo, keďže skladbu aranžoval Luboš Soukup. Ďalšia zmena nastala keď prišla na rad kompozícia „Correspondance“ Ľuboša Šrámeka. Musím povedať, že ide o unikátny kompozično-aranžérsky štýl, ktorý pre Šrámeka príznačný. Nesmierne zaujímavé a invenčné rytmicko-harmonické frázy sú plné napätia a energie. Šrámek nestratil svoj „drive“ ani počas improvizácie, kedy ho skvelo podporil swingujúci tandem Ševčík-Korman. V záverečnej funkovej téme „Room nr. 555“ Matúša Jakabčica ma okrem nápaditej a vtipnej témy, zaujali strhujúce sólistické výkony tenor saxofonistov Martina Uhereka a Ondřeja Štveráčka. Uherek je nesmierne vyhratým „boperom“, ktorý jasne odkazuje a vychádza zo štýlu velikánov ako Sonny Rollins, Dexter Gordon či Hank Mobley. Po zadnej téme nasledovalo prekvapenie v podobe improvizácií cez seba – Štveráčeka a Poprádiho. Išlo o veľmi energickú konverzáciu plnú logických gradácií.

 

Koncert CZ-SK Big Bandu Matúša Jakabčica prinieslo do Bratislavy krásnu hudbu v podaní špičkových československých umelcov, ktorí sa rozhodli nerobiť kompromisy a prezentovať hudbu, ktorú úprimne milujú a venovali jej svoje životy. Nové kompozície a aranžmány znejú výborne, zaujmú poslucháčovo ucho v prvom momente.

   

Dávid Oláh

Foto: Jena Šimková

 

 

Ďalšie články

Reportáž: Trnavský Jazzyk medzi kvapkami dažďa
Hudobný festival Trnavský Jazzyk, 5. a 6. august 2016 Trnavský Jazzyk sa za svojich trinásť rokov...
CZ-SK Big Band Matúša Jakabčica vystúpil v Synagóge v Šahách
Pri spiatočnej ceste späť zo servisu na opravu fotoaparátov sme sa zastavili v Šahách a ...
Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band a hostia: V Divadle Aréna sa uskutočnil výnimočný hudobný večer
Napriek plnému kalendáru koncertov One Day Jazz Festivalu sa vo štvrtok 21. júna uskutočnil ďalší...
Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band: Krásne zakončenie seneckého festivalu
V rámci seneckého festivalu Senčania senčanom sme mali možnosť vypočuť si množstvo kvalitnej hudby...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...