Video program Bratislavských jazzových dní 2021. Vyberte si svojich favoritov

Video program Bratislavských jazzových dní 2021. Vyberte si svojich favoritov

Chystáte sa na džezáky a neviete si podľa mien vybrať, ktorá je tá „vaša" muzika? Prinášame silnú pomôcku - stručný a jasný video prehľad všetkých účinkujúcich.

 

46. ročník Bratislavských jazzových dní prináša už tento víkend 22.-24.10.2021 kombináciu zaujímavých úkazov súčasnej jazzovej scény. Na svoje si určite prídete, či už ste milovník puritánskeho jazzu, experimentov a jazzových fúzii, inštrumentálnych zoskupení, spevákov, alebo aj tanečnej hudby. 

 

22.10.2021 piatok 19:00 / Refinery Gallery

1. Kristin Lash & Jacob Grey (SK)

Kristin Lash & Jacob Grey otvoria festival ako víťazi Pódia mladých talentov spred dvoch rokov. Obaja patria medzi najvýraznejšie mladé osobnosti slovenskej hudobnej scény.

Kristína Miháľová - spev , Jakub Šedivý - gitara

 

2. Camille Bertault (FR)

Mladá, extrémne talentovaná parížska speváčka a konzervatoristka Camille Bertault už mala nahratý svoj prvý štúdiový album so špičkovými francúzskymi hudobníkmi, a priprapovala sa na pozvoľný rozbeh svojej jazzovej kariéry. Po jednej neúspešnej skúške na konzervatóriu sa vrátila domov, napísala text, a naspievala ho do klasiky Johna Coltranea, sólo odscatovala, video uverejnila. Vybuchli internety. Zrodila sa nová hviezda francúzskeho jazzu.

Camille Bertault - spev, Fady Farah - piano, Christophe Minck - basa, Minino Garay - bicie/perkusie

 

3. Avishai Cohen Trio (Izrael)

Prvý festivalový večer bude headlinerom Avishai Cohen Trio. Avishai Cohen patrí jednoznačne medzi najlepších jazzových kontrabasistov sveta. Do Bratislavy pricestuje Avishai Cohen so svojim triom, a počas koncertu odohrajú hudbu z albumu Arvoles, ale aj skladby, ktoré ešte nevydal na CD.

Avishai Cohen - basa, spev, Elchin Shirinov - piano, Roni Kaspi - bicie

 

23.10.2021 sobota 19:00 / Refinery Gallery

1. Samuel Hošek (SK)

Samuel Hošek je multitalentovaný umelec, spevák, výtvarník a performér. Koncom roka 2020 vydal svoj debutový album s názvom “Our Time is Now”, ktorý nahral v spolupráci s producentom Jurešom Líškom z projektu Fallgrapp. Koncept albumu sa sústreďuje na vnútorný svet, ako hovorí sám autor: “V dnešnom svete je hlavný fokus na vonkajšiu krásu, no pre mňa je najzaujímavejšie, čo sa individuálne odohráva v hlave každého z nás. Som fascinovaný vnútornou krásou.”

Samuel Hošek - spev, Jureš Fallgrapp Líška - elektronika, Pavol Bereza - gitara, Matej Krivánek - basa, Juraj David Raši - bicie

 

2. Samm Henshaw (UK)

Albumový debut speváka a skladateľa z južného Londýna má nielen jedinečný zvuk - predovšetkým naplno ukazuje talent, ale aj nepredvídateľnosť, predstavivosť, a rôznorodosť Samma Henshawa. Album "Untidy Soul" zachytáva radostné a prirodzené zbližovanie R&B a soulu, hip-hopu a popu, a predstavuje fantastického speváka, ktorý výrazne zapôsobil aj na Chance The Rappera, či Pharella Williamsa. Na jazzákoch privítame súčasnú hviezdu svojho žánru. Ako už mnohokrát, opäť môžete zažiť svetovú hviezdu tesne predtým, ako sa svetovou hviezdou stane.

Samm Henshaw - spev / klavír, Gaetan Ifonge - gitara, Jordy Bikila - klávesy, Jermaine White - bicie, Blitz Rosales - basa

 

3. Nubiyan Twist (UK)

Nubiyan Twist je protagonistom aktuálneho britského afrojazzu, kapelník Tom Excell dal dokopy skupinu excelentných hráčov, vokalistov, a producentov. Desaťčlenná kapela vrátane štvorčlennej dychovej sekcie geniálne mieša jazz, afrobeat, hiphop, soul, a tanečnú hudbu.Po boku Kokoroko, Mosesa Boyda a Sons Of Kemet je ostatných niekoľko rokov Nubiyan Twist prvoligovou hviezdou vitálneho britského afrojazzu. Tento rok vydala v poradí už tretí album “Freedom Fables”.

Finn Booth - bicie, Luke Wynter - basa, Tom Excell - gitara, Pilo Adami - perkusie, Oli Cadman - klávesy, Jonny Enser - trúbka, Nick Richards - alto sax, Joe Henwood - baritone sax, Ria Moran - spev

 

24.10.2021 nedeľa 18:00 / Refinery Gallery

1. Zuzana Mikulcová (SK)

Zuzana pochádza z Rimavskej Soboty, vyštudovala Pražské konzervatorium a VŠMU v Bratislave. Žánrovo autorský projekt speváčky Zuzany Mikulcovej spája slovenské texty s pop-soulom a s prvkami elektronickej hudby. Prvý album s názvom “Slová” vydala pod záštitou Hudobného fondu a koncom roka 2018 vydala svoj druhý album “Dievča”, na ktorom spolupracovala s producentom a gitaristom Andrejom Hruškom. Album sa dostal do výberu 50 najlepších albumov za rok 2018 podľa redakcie hudba.sk a do vyberu 25 najlepších slovenských albumov za rok 2018 podľa redakcie newmodelradio.sk.

Zuzana Mikulcová - spev / elektronika, Andrej Hruška - gitara, Gábor Tokár - bicie

 

2. Judith Hill (USA)

Judith Hill mala spievať duet s Michaelom Jacksonom v "I Just Can't Stop Loving You" na jeho comebackovom turné. Pesničku nakoniec zaspievala sólo, na rozlúčkovom ceremoniáli s kráľom popu. Onedlho bola speváčka súčasťou zostavy, ocenenej cenou Grammy za hudbu do dokumentu s Morganom Freemanom. Spolupracovala aj na hudbe k filmom Spikea Lee, bola vokalistkou na šnúrach megahviezd ako Josh Groban a John Legend. Svoj albumový debut "Back In Time" nahrala spolu s Prince-om, ktorý ju pozval do Paisley Parku potom, ako ju videl spievať v televíznom programe.

Judith Hill - spev, piano, Peewee Hill - basa, Michiko Hill - klávesy, Chaun Horton - bicie

 

3. Mike Stern & Bill Evans Band (USA)

Mike Stern je jedným z najlepších a najznámejších amerických gitaristov. Začínal v Blood, Sweat and Tears a u Billyho Cobhama. Od roku 1981 niekoľko rokov hral po boku Milesa Davisa. Výpočet jeho hviezdnych spoluprác pri týchto menách len začína, v dlhom zozname Sternových hudobných parťákov sú aj mená ako Marcus Miller, Mino Cinelu, Richard Bona, Anthony Jackson, Victor Wooten, Roy Hargrove a mnoho ďalších.

Na jazzákoch bude Mike Stern koncertovať s kapelou saxofonistu Billa Evansa. Tento talentovaný Američan začínal po boku Milesa Davisa, bol členom Mahavishnu Orchestra a Elements. Na Bratislavských Jazzových Dňoch Slovenská sporiteľňa naposledy v roku 2007 so svojou skupinou Soulgrass. Zaujímavou zhodou okolností v tom istom roku hral na našom festivale aj Mike Stern, ktorý sa na jazzáky vrátil v roku 2014. Po ďalších siedmych rokoch je tu opäť, tentokrát so špeciálnym projektom aj s Evansom.

Mike Stern - gitara, Bill Evans - saxofón / piano, Tom Kennedy - basa, Nicolas Viccaro - bicie

 

Veríme, že si niečo z tejto nádielky vyberiete a vidíme sa spolu na tohtoročných jazzákoch!

 

Zdroj: bjd.sk

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

BJD 2015: Piatok ponúkol pestrú kombináciu fusion, moderného jazzu a veľkého zvuku
V piatok 23.10. hostila Incheba 41. ročník najznámejšieho slovenského jazzového festivalu...
Jarné bratislavské jazzové dni 2016: Mladosť, duša, i technológie
Z tohtoročných Jarných bratislavských jazzových dní, ktoré sa konali 2. júna 2016 v priestoroch...
Sobota na BJD 2019: Pestrý večer venovaný "women in jazz" bol plný pôvabu, hlbokých emócií a vášne
Druhý deň bratislavských jazzákov bol venovaný ženám. Je to podľa mňa krásne, že sa dostalo toľkej...
V prvý deň Jazzákov si musel prísť na svoje naozaj každý!
Podujatie s názvom Bratislavské jazzové dni hádam ani nie je potrebné bližšie predstavovať. „...
Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...