Vyhrajte pozoruhodný sólový album „Attempts“ gitaristu Szymona Miku

Vyhrajte pozoruhodný sólový album „Attempts“ gitaristu Szymona Miku
Peter Motyčka

Mimoriadne talentovaného poľského gitaristu Szymona Miku sme už na stránkach jazz.sk predstavovali. Patrí k najpozoruhodnejším európskym gitaristom mladej generácie a jeho prístup k nástroju, ako aj osobitú zvukovosť, ocenili osobnosti typu Mika Sterna, Lage Lunda alebo Johna Abercrombieho. V košickej Hevhetii vydal doteraz trojicu albumov – v duu so švajčiarsko-japonskou speváčkou Yumi Ito, s vlastným triom ako aj s jeho rozšírenou verziou. Nedávno vydal vynikajúci sólový album „Attempts“.

 

Szymon Mika (1991) je laureátom viacerých prestížnych podujatí (Medzinárodná gitarová súťaž Jarka Śmietanu, Bielska Zadymka Jazzowa, Jazz Juniors). V roku 2016 absolvoval Hudobnú akadémiu Karola Szymanowského v Katoviciach, pokračoval na Jazz Campus v Bazileji a v rovnakom meste participoval na programe Focusyear, kde v rokoch 2017–2018 spolupracoval s Avishaiom Cohenom, Kurtom Rosenwinkelom, Davom Hollandom, Markom Turnerom či Joshuom Redmanom. Už niekoľko rokov vedie trio s poľským kontrabasistom Maxom Muchom a elitným izraelsko-americkým bubeníkom Zivom Ravitzom, s ktorými vydal albumy „Unseen“ (Hevhetia 2016) a „Togetherness“ (Hevhetia 2018).

 

 

Pred niekoľkými mesiacmi predstavil Mika svoj nový sólový projekt „Attempts“ (v preklade „Pokusy“), ktorý nahral počas dvoch novembrových dní v roku 2020 v krakovskom Psychosound Studio. Gitarista je s výnimkou jednej skladby (Wiosna Jaśminy flautistky Kasii Gacek-Duda) autorom všetkých skladieb a na nahrávke nepoužil žiadne zvukové slučky či vrstvenia (no loops or overdubs). Každú z nových hudobných skúseností považujem nielen za možnosť umeleckého vyjadrenia, ale väčšmi ju vnímam ako jednu zo zložiek môjho umeleckého vývoja, cesty objavovania a porozumenia sebe samému ako hudobníkovi. Čo sa týka zvuku, skladieb, sólového hrania, techník a podobne, „Attempts” pre mňa znamená čistý a úprimný prejav takéhoto prieskumného prístupu. Verím, že si ho mnohí skutočne vychutnáte!

 

Naozaj sa snažím vo svojom prejave prepájať kontrastné elementy, a to v rozličných podobách – zvukovej, rytmickej a tiež čo sa týka voľby registrov. Je vzrušujúce, že práve to, čo vzniká kombinovaním takýchto protichodných prvkov, vyznieva celistvo a v konečnom dôsledku pre poslucháča aj pôsobivo.“ Autorom fotografie nádherne čistej obálky je spevák Przemek Kleczkowski, na ktorého albume „Time“ (Hevhetia 2018) Mika participoval. Vychutnajte si titulnú skladbu Attempts, na ktorej používa akustickú oktávovú gitaru. Nástroj zvukovým charakterom pripomínajúci mandolínu, je ladený o oktávu vyššie od klasickej gitary a Mika si ho pred niekoľkými rokmi nechal vyrobiť u vynikajúceho nemeckého husliara Jakoba Biehlera.

 

 

Album Szymona Miku „Attempts“ je dostupný na bandcampovej stránke umelca a dvaja z vás ho môžu získať, pokiaľ do 15. augusta správne odpovedajú na súťažnú otázku:

 

V rámci medzinárodného zoskupenia Weband spolupracoval Szymon Mika s vynikajúcim slovenským bubeníkom. Aké je jeho meno?

 

https://szymonmika.bandcamp.com/album/attempts

 

Autor: Peter Motyčka

 

Výhercovia: Miroslav Grega, Jan Fedor

Esprit 2023

Galéria

Vyhrajte pozoruhodný sólový album „Attempts“ gitaristu Szymona Miku

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...