Vznik hudobných ocenení: Ako sa "Chattanooga Choo Choo" stala prvou zlatou platňou

Vznik hudobných ocenení: Ako sa "Chattanooga Choo Choo" stala prvou zlatou platňou

Hudobný priemysel môže vďačiť za nápad rozdávať strieborné, zlaté, platinové (a všetky možné iné) platne/disky jednej starej nahrávke Glenna Millera. Ako už názov článku napovedá, jedná sa o skladbu" Chattanooga Choo Choo", ktorá pred 75 rokmi vyšla vo vydavateľstve RCA Victor. Začínala ako každá iná, no už o necelý rok sa z nej predalo viac ako 1,2 milióna kópií a to spravilo z obyčajnej piesne o výlete vlakom prvý zlatý hit v histórii populárnej hudby.

 

Chattanooga Choo Choo je skladba o mužovi, ktorý sa vracia domov a sľubuje svojej láske, že už nikdy sa nebude znovu túlať. Prvý krát ju nahral trombónista Glenn Miller so svojim orchestrom 7. mája 1941 a už do 10. februára 1942 sa podľa oficiálnych štatistík predalo 1,2 milióna kópií - to z nej v tej dobe okamžite urobilo najviac predávanú nahrávku za posledné roky. Vydavateľstvo RCA Victor bolo touto správou také nadšené, že sa rozhodlo odovzdať Millerovi trofej - ocenenie, počas živého vysielania v rádiu.

 

Počas ceremónie sa moderátor Paul Douglas obrátil na Millera slovami: "Myslím, že všetci, čo počúvajú v rádiu by mali vedieť, Glenn, že trofej, ktorú ti odovzdávame, je samotná platňa s nahrávkou 'Chattanooga Choo Choo', len je vyrobená z čistého zlata. Je skutočne nádherná."

 

Táto pocta spustila novú vlnu tradície, pri ktorej vydavateľstvá oceňovali svojich najlepších umelcov zarámovanými zlatými platňami. Potom, ako sa stal populárnym rock and roll, zmenil sa aj nahrávací priemysel a vznikli nové obchodné organizácie. Jednou z nich bola "Recording Industry Association of America" (RIAA, asociácia nahrávacieho priemyslu ameriky, prekl.), ktorá túto tradíciu pretvorila do formy nezávislého ocenenia. Prvou nahrávkou, ktorá získala zlatú platňu od RIAA sa stala v roku 1958 skladba "Catch a Falling Star" od speváka Perry Coma.

 

Okrem radosti Glenn Millera spôsobila skladba Chattanooga Choo Choo ešte jeden milý fakt - hoci vlaková stanica Chattanooga takmer zbankrotovala, po tomto úspechu ju noví podnikatelia postupne transformovali na hotel, kde samotné vlakové vozne slúžia ako izby. Turizmus celého mesta sa v súčasnosti točí práve okolo tejto atrakcie. Investori vybrali pre hotel ten jediný možný názov - the Chattanooga Choo Choo — a tak zvečnili  pieseň, ktorú Glenn Miller pred 75 rokmi obrátil na zlato.

 

Viac o tom, ako železnica formovala a ovplyvnila jazz, si možete prečítať v nedávnom článku tu.

 

Zdroj: npr.org

Autor: Martin Uherek

Foto: Adam McMaster/Wikimedia Commons

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Jazzman týždňa: Glenn Miller
V rokoch 1939-1943 bol najpredávanejším umelcom na americkej hudobnej scéne, viedol svoj vlastný...
Korene dizonancie: Ako železnica formovala jazz
Železničná doprava je jeden z kľúčových historických fenoménov dejín Spojených štátov amerických...
Jubilujúci bandlíder Glenn Miller
Prvý marcový deň si pripomíname legendárneho bandlídra, skladateľa, aranžéra a trombonistu Glenna...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...