,,Women in jazz‘‘ predstavuje: Najstaršia žijúca bubeníčka Viola Smith

,,Women in jazz‘‘ predstavuje: Najstaršia žijúca bubeníčka Viola Smith
Lenka Molčányiová

V neuveriteľnom veku 106 rokov je bubeníčka Viola Smith stále čipernou a aktívnou ženou, ktorá v sebe nosí obdivuhodné zážitky a skúsenosti z mladosti a vtedajšej swingovej éry. Je snáď tou prvou a najznámejšou jazzovou bubeníčkou, o ktorej ste avšak pravdepodobne doteraz ešte nepočuli. V článku vám vyrozprávame jej fascinujúci príbeh a prezradíme aj tajomstvo jej dlhovekosti.

 

Viola Smith (pôvodným menom Schmitz) sa narodila v roku 1912 v meste Mount Calvary v štáte Wisconsin do početnej hudobníckej rodiny. Spomedzi jej deviatich súrodencov (sedem sestier a dvoch bratov), všetkých hudobníkov, pripadli bicie nástroje práve jej. Všetci začínali hrať na klavíri, za ktorý denne doma sadali, učili sa čítať noty. Postupne si rozdelili aj rôzne dychové nástroje, aby tak mohli vytvoriť rodinnú kapelu s názvom ,,Schmitz Sisters Family Orchestra‘‘ (neskôr len ,,Smith Sisters Orchestra‘‘). Hrávali po víkendoch Vaudeville kabaret a rôzne predstavenia v divadlách. Otec ich rodiny kapelu viedol a menežoval. V roku 1930 sa predstavili aj v talentovej súťaži  ,,America’s Got Talent‘‘ (vtedy ešte v rádiovej verzií), kde vznikol nápad vytvoriť dievčenskú kapelu s názvom ,,The Coquettes‘‘, ktorá si získala veľkú slávu po ich debutovom vystúpení v roku 1938. Spolu v nasledujúcich štyroch rokoch koncertovali po celých USA.

The Coquettes

 

Viola rozvíjala svoj talent a schopnosti s mnohými skvelými učiteľmi. Študovala s Tedom Reedom v jeho štúdiu v New Yorku a s vynikajúcim Billy Gladstoneom v Radio City Music Hall. Získala tiež letné štipendium na prestížnu Julliard School of Music, kde ju v hre na tympány zaúčal Saul Goodman. Ako sama vraví: ,,New York bolo to miesto, kde som vždy chcela byť‘‘. Legendárny Benny Goodman jej navrhol, aby sa pridala k jeho kapele, no ona ho odmietla. Odmietla taktiež návrhy od Sinatru či Woody Hermana, aby mohla koncertovať s The Coquettes. Hrávala avšak aj s Ellou Fitzgerald a s mnohými ďalšími velikánmi jazzu. Nahrávala tiež hudbu do filmov a vystúpila s ,NBC (National Broadcasting Company) Symphony Orchestra’ napríklad aj na slávnostnej inaugurácií amerického prezdienta Harryho Trumana v roku 1949. Objavila sa párkrát aj v The Ed Sullivan Show či v show I've Got a Secret, kde sa predstavila spolu s hudobníčkami z Kit Kat Bandu. Spolu hrali taktiež v legendárnom broadwayskom muzikáli Cabaret v rokoch 1966 – 1970. Toto sú len niektoré z jej kariérnych úspechov.

Vystúpenie Kit Kat Bandu (od piatej minúty)

 

Viola, hoci často prirovnávaná k známemu Gene Krupovi, ktorého považovala za milú osobu s veľkým vplyvom vo svete hudby, mala veľmi špecifický a osobný štýl hrania, charakterizovaný najmä dvanásťdielnou biciou sadou a bubnami po jej oboch stranách, tak ako môžete vidieť na video ukážke z koncertu s The Coquettes. Práve vďaka štúdiu klasických bicích nástrojov na Julliarde vložila Viola tento tréning aj do jej big bandového zvuku.

 

V roku 1942 napísala Viola článok pre magazín Down Beat s titulkou ,,Dajte ženským hudobníčkam šancu!‘‘, navrhujúc, že kapely, ktoré prišli o hudobníkov počas druhej svetovej vojne, by mali najať medzi seba aj ženy. Práve v tom čase bolo dostupných množstvo schopných hudobníčiek.

Prečo nie je Viola Smith teda známejšia? Dôvodom je možno práve spôsob, akým bola prezentovaná v médiach. Vačšinou bola spomínaná ako ,,dievčenská verzia Gena Krupu’’, ,,najrýchlejšie dievča – bubeníčka’’ či ,,to známe bubenícke dievča‘‘. Ďalšie ženské inštrumentalistky boli podobne označované len ako "dievčenská novinka", často aj celkom ignorované, hoci aj keď niektoré hrávali s lídrami big bandov ako Benny Goodman. On sám mal vo svojom orchestri dve trubkárky Billie Rogers a Laurie Frink.
 

Energická Viola Smith stále dokáže odohrať koncerty a má neskutočnú pamäť. Čo sa týka jej vysokého veku, tu sú jej slová:

,,Myslím si, že k mojej dlhovekosti rozhodne prispelo samotné cvičenie na bicie. Vďaka letným pobytom v Európe v 1942 a 44 začal môj nový zvyk: Dva poháriky vína denne k večeri. Vzorom mi bola vínová komunita v južnom Franzúzsku, kde dlhovekosť prevyšuje priemer vo zvyšku krajiny. Do tretice ma motivovalo a ukázalo recept na dlhý život čítanie všetkých kníh Adele Davis – známej spisovateľky a odborníčky na výživu.‘‘

Môžete sa o Viole Smith dozvedieť ešte viac, keď si vypočujete jej slová v zachytených fascinujúcich rozhovoroch a môžete si taktiež prezrieť fotografie v galérií. Nájdete medzi nimi titulnú stránku magazínu Billboard, na ktorej je zachytená vysmiata Viola s jej početnou sadou bicích nástrojov. Taktiež spomínaný článok z magazínu Downbeat a rôzne momentky z koncertov.

 

 

Zdroj: www.openculture.com, www.thefutureheart.com

Lenka Molčányiová

Esprit 2023

Galéria

Viola.jpg
Billboard.jpg
Downbeat.jpg
koncert.jpg
Viola Smith bicie.jpg
Viola Smith teraz.jpg
Viola Smith.jpg

 

 

Ďalšie články

Sobota na BJD 2019: Pestrý večer venovaný "women in jazz" bol plný pôvabu, hlbokých emócií a vášne
Druhý deň bratislavských jazzákov bol venovaný ženám. Je to podľa mňa krásne, že sa dostalo toľkej...
,,Women in jazz’’ predstavuje: Štěpánka Balcarová a Concept Art Orchestra
Štěpánka Balcarová je česká trubkárka, skladateľka, dirigentka a pedagogička. Absolvovala štúdium...
‘’Women in Jazz’’ predstavuje: Saxofonistka Melissa Aldana
Stala sa vôbec prvou ženou a navyše prvou juhoamerickou hudobníčkou, ktorá vyhrala prestížnu...
,,Women in jazz’’ predstavuje: Bubeníčka Terri Lyne Carrington
Legendárna americká bubeníčka, producentka a pedagogička Terri Lyne Carrington oslavuje už 40 rokov...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...