SWINGOVÝ MAJÁLES

Jana Dekánková
SWINGOVÝ MAJÁLES

Dlhoročnú tradíciu májových tanečných zábav, takzvaných majálesov, tento rok opäť oživia aj vo V-klube v Bratislave. Už druhý krát pripravilo Národné osvetové centrum v spolupráci s občianskym združením Spoločnosť priateľov dobrej hudby štylizovanú tančiareň v duchu swingu tridsiatych a štyridsiatych rokov minulého storočia. O živú hudbu sa počas celého večera postará vynikajúci swingový orchester
FATS JAZZ BAND pod vedením Ladislava Fančoviča, tanečný workshop a ukážky tancov budú v podaní tanečnej školy B-Swing a ako perličku večera predvedie rafinované umenie zvádzania burlesque očarujúca Lady Amina. Nebude chýbať ani vintage fotokútik na tému „Pod májovou čerešňou“!

 

O histórii majálesov na Slovensku, ako aj o tomto konkrétnom, nám porozprávala spoluorganizátorka Jana Dekánková: „Tradícia majálesov má ďalekosiahlu históriu, ktorej začiatok sa dá vystopovať až do dôb Rímskeho impéria, kedy starovekí Rimania oslavovali bohyňu jari a plodnosti Maiu. Na území Slovenska sa majálesy tešili veľkej obľube už od čias Rakúsko - Uhorska. Pôvodne išlo o študentské oslavy príchodu mája – osláv lásky, mladosti a prírody. Tieto ľudové veselice sa po pôstnom období a po Veľkej noci stali opäť príležitosťou na zábavu. V časoch prvej Československej republiky ich tradícia ochabovala, ale za to sa veľkej obľube tešili rôzne celoročne prevádzkované tančiarne. V povojnovom období sa tradícia majálesov opäť rozvinula, bohužiaľ však mala často politický podtón. Až po revolúcii sa opäť stala slobodnou zábavou pre ľudí bez rozdielu, ale skôr vo forme koncertov populárnych kapiel. Na Swingovom majálese vo Véčku chceme ľudí vrátiť na tanečný parket a preniesť v čase do elegantnej éry tridsiatych a štyridsiatych rokov minulého storočia, kedy sa ľudia k sebe správali akosi nonšalantnejšie a slušnejšie. Dámy chodili elegantne oblečené a páni im vždy podržali dvere či stoličku. 23. mája, sa bude konať jediný majáles, na ktorom si môžu ľudia zatancovať na živú swingovú kapelu a budú vidieť naozaj dychberúce tanečné kreácie či burlesque! Veríme, že spolu s Národným osvetovým centrom sprostredkujeme návštevníkom zážitok, na aký budú ešte dlho spomínať.“

 

23.5.2015 SWINGOVÝ MAJÁLES

Adresa: Véčko (V-klub), Národné osvetové centrum, Námestie SNP 12, 812 34 Bratislava

Začiatok o 19:00 hod.

Vstupné: 12 € plné vstupné / 8 € študenti, dôchodcovia / 1 € ZŤP

Odporúčaný dress code: 20-te až 40-te roky, t.j. od charlestonu po swing (nie je však povinný)

Lístky je možné v predpredaji zakúpiť v sieti Ticketportal

 

Druhý ročník Swingového majálesu, ktorým občianske združenie Spoločnosť priateľov dobrej hudby v spolupráci s Národným osvetovým centrom oživuje dlhoročnú tradíciu majálesov v Prešporku, bude opäť plný energickej swingovej a hot jazzovej hudby, tanca, dobrôtok a v neposlednom rade pozitívneho espritu!

O živú hudbu sa počas celého večera postará skvelý swingový a hot jazzový orchester FATS JAZZ BAND, ktorý ako jediný na Slovensku hrá autentickú swingovú hudbu presne tak, ako si ju dnes môžete vypočuť už iba zo starých šelakových platní. Sedem skvelých hudobníkov a dvaja šarmantní speváci Vás prenesú do obdobia 30-tych a 40-tych rokov, ale takisto Vám zahrajú aj šlágre doyéna slovenskej populárnej hudby tohto obdobia – Františka Krištofa Veselého.

Malým kurzom tanca charleston či lindy-hop a ukážkovou show Vám večer spríjemnia lektori z tanečnej školy B-Swing Stela Koščíková a Ján Kubriczký.

Vyvrcholením večera bude Burlesque show Lady Aminy s jej zvodným tanečným umením, ktoré má svoje korene v 20-tych rokoch minulého storočia a v druhom vstupe sa nám predvedie ako brušná tanečnica Mata Hari!

Nebude chýbať ani tradičný vintage fotokútik pod drobnohľadom fotografa Andreja Manna.

Vaše mlsné jazýčky rozmaznajú sympatické slečny z kulinárskej dielne Rebarbora.

Na swingový majáles sa Vám oplatí prísť v dobovom oblečení (dress code: 20-te až 40-te roky, t.j. od charlestonu po swing), pretože u nás môžete za svoju snahu vždy získať zaujímavú odmenu!

Galéria

FJB (3).jpg
B-Swing - Martin Haburaj (1)_resize.jpg
Lady Amina (2).jpg
Fotokutik2.jpg
IMG_7721.JPG

 

 

Koncerty

«  
  »
Po Ut St Št Pi So Ne
1
 
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
 
17
 
18
 
 
 
21
 
22
 
23
 
24
 
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...
Jarný swing roztancuje Bratislavu
SPRING SWING / JARNÝ SWING prebudí hlavné mesto do sviežej jarnej nálady pozitivizmom nákazlivou...