Ženy a saxofón???

Jana Dekánková
Ženy a saxofón???

Odkedy ženy po celom svete postupne získavali volebné právo, vzrastala s ním aj ich odvaha púšťať sa do profesií, ktoré predtým patrili výlučne medzi mužské povolania.

Len zriedkavo nájdeme v histórii pred rokom 1900 zmienky o profesionálnych ženách-hudobníčkach. Ale aj to iba do času, kým sa nevydali a nezaradili sa do typickej vtedajšej spoločenskej "škatuľky" ženy v domácnosti, ktorá sa starala o manžela, deti a chod domácnosti.

Hudobné vzdelanie patrilo k povinnej výbave každej slušne vychovanej mladej dámy strednej a vyššej vrstvy a nebolo pre ne určené ako profesia, ktorou by sa mohli živiť. A prečo by sa aj živiť mali? Veď ich životným cieľom a zároveň vlastne jedinou možnosťou ako slušne žiť, bolo dobre sa vydať. A ktorá to šťatie nemala, väčšinou sa zamestnala ako spoločníčka, asistentka alebo učiteľka. Ale prišla prvá svetová vojna a s ňou neblahý fakt, že mnoho žien ovdovelo a šance na vydaj sa tiež znížili.  Nastali ťažké časy a ženy sa museli o seba finančne postarať. Už počas vojny boli zamestnávané na miestach mužov, ktorí odišli na front a ich pracovné pozície neboli až tak fyzicky náročné. A často sa stalo aj to, že sa začali živiť naríklad výukou hudby.

Súčasne so získavaním volebného práva ženy akoby nadobudli svoje vlastné sebavedomie a začali realizovať svoje vlastné túžby pre uplatnenie. Nie iba také, aké sa od nich očakávali. Mnohé začali úspešne podnikať a dokonca aj na čiernom trhu (napríklad s alkoholom).

V oblasti umenia sa v 20-tych rokoch minulého storočia zmenilo veľmi veľa vecí. Napríklad profesia herečky, z pôvodne skoro až synonyma pre prostitútku, sa zmenila na uznávanú a obdivovanú hviezdu, čomu nemálo domopohol nový fenomén film. V hudbe svoj záujem ženy rozptýlili od tradičného spevu a hry na klavíri či harfe na všetky strany. Novou hudobnou formou, ktorá nadchýnala mladých celého sveta bol jazz. A ženy v ňom, síce percentuálne v menšine, ale s o to väčším nasadením, bojovali o svoje miesto pod reflektormi:

Skvelé trubkárky Valaida Snow, Joy Cayler a Billie Rogers, klaviristky Mary Lou Williams a Lil Hardin, vibrafonistka Terry Pollard, kontrabasistka Rosa Caruso, saxofonistka Peggy Gilbert, pozaunistka Melba Liston, Rita Rio so svojim dámskym orchestrom, Frances Carroll a jej Coquettes a mnohé, mnohé ďalšie ženské kapely a orchestre.

Zaujímavý dokument na túto tému je spracovaný pod názvom The Girls In The Band: https://www.youtube.com/watch?v=OYfP2ylrq3A

Saxofón, ako nový hudobný nástroj, ženy takisto upútal a už v od roku 1918 vzniklo niekoľko zaujímavých ženských saxofónových zoskupení: The Schuster Sisters Saxophone Quartette, Kathryn Thompson's Melody Four, Violet and Daisy Hilton, Paul Specht's Lady Syncopators "Valkyries of Jazz", Burt Earl And His Eight California Girls a mnoho sólových saxofoniestiek: Mary Gillespie, Florence Michalek (zaujímavé priezvisko), Mary K. Campbell Lilian Althouse, Lucile Hulegard a mnoho ďalších.

Ich úspech dokumentujú napríklad katalógy spoločností, ktoré saxofóny vyrábali. Vo svojich reklamách sa pýšili fotkami dám a tým, že hrajú na saxofóny z ich dielní.

Aký repertoár tieto zoskupenia hrávali, vie dnes povedať len málokto. Avšak  na Slovensku máme v tomto smere raritu - prednedávnom vzniklo saxofónové kvarteto Saxophone Syncopators, ktoré sa, okrem iného, špecializuje práve na rekonštrukcie vzácnych dobových nahrávoch saxofónových zoskupení spomedzi rokov 1910-1920.  Členovia kvarteta hrajú výlučne na originálnych dobových saxofónoch, ktoré vlastnoručne aj rekonštruujú.

Aj v tomto zoskupení hrá jedna mladá dáma, Frederika Babuliaková, ktorá zastáva paradoxne tú najžažšiue úlohu - veľký  barytón saxofón, ktorý udáva rytmus celému zoskupeniu.

 

Príďte si vypočuť ako zneli saxofónové zoskupenia spred presne 100 rokov v nedeľu 10. mája do Bistra St. Germain v Bratislave a budete určite očarení pozitivizmom ragtimu a hot jazzu.

 

Detaily koncertu nájdete tu: http://www.jazz.sk/concerts/7823

 

Galéria

Sweethearts.jpg
Clipboard02.jpg
BohmSaxophoneQuartet.jpg
ea78940b2e35123cbc5519e5ac87d471.jpg
FILMROUNDUP1-master675.jpg
schuster-sisters-sax-quartert-endorsed-conn.jpg
5s.jpg

 

 

Koncerty

«  
  »
Po Ut St Št Pi So Ne
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
11
 
12
 
 
14
 
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
 
23
 
24
 
25
 
26
 
 
28
 
 
30
 
31
 
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...
Divoká koncertná jazda NITRADITIONAL
Minulý víkend absolvoval dvojicu premiérových vystúpení v bratislavskom klube Jazztikot a v...