Päť filmov o jazze: o velikánoch nielen pre hudobníkov

Päť filmov o jazze: o velikánoch nielen pre hudobníkov
Dávid Oláh

Filmy o jazzovej hudbe sú stále populárne. Nielen aktuálne populárne dokumentárne filmy na streamovacích médiách (Chasing the Trane, Quincy, Miles Davis: Birth of The Cool, What Happened, Nina Simone? Chasing Trane či Listening To Kenny G). V kinematografii sa neustále objavujú aj hrané filmy o jazzových hudobníkoch. Dnes si predstavíme päť hraných filmov s jazzovou tematikou, ktoré získali pozitívne ohlasy hudobníkov, kritikov i laikov.  

 

 
Vášeň Clinta Eastwooda pre jazzovú hudbu je všetkým fanúšikom tohto ikonického režiséra dobre známa. Nadšenie vyvrcholilo v životopisnom filme "Bird" z roku 1988. Hlavnú postavu (Charlieho "Birda" Parkera) stvárnil Forest Whitaker. Pozitívne ohlasy získal na filmovom festivale v Cannes. Film má štruktúru inšpirovanú jeho námetom, ktorý sa pohybuje cez epizódy v Parkerovom živote. Samotný Parker pôsobí ako inteligentný a výrečný umelec so smolou a sebazničením. Eastwoodovi sa pomocou tohto filmu podarilo oživiť pamiatku génia. Zaujímavosťou sú vystrihnuté Parkerove sóla a nahrali ich moderní hudobníci.
 
 
 
 
Don Cheadle sa podieľal na scenári, réžii a hlavnej úlohe vo filme "Miles Ahead", ktorý je spojením faktov a fikcie. Cheadle s chrapľavým hlasom dokonalo stvárnil nevyspytateľného a vznetlivého Milesa Davisa. V 70. rokoch minulého storočia sa stiahol z verejného pôsobenia, závislý od liekov proti bolesti a plný sebaľútosti. Keď sa objaví hudobný novinár Ewan MacGregor, Davis sa rozhodne nahrať novú hudbu, čo bude znamenať jeho návrat na scénu. Stále si spomína na milostný románik s tanečnicou Frances Taylor (Emayatzy Corinealdi), ktorý inšpiroval niektoré z jeho najlepších diel. Cheadleov film je rýchly a uvoľnený, zábavný ale aj smutný. 
 
 
 
 
Francúzska láska k americkému jazzu je napísaná v milostnom liste režiséra Bernarda Taverniera s názvom "Round Midnight". Legendárny Dexter Gordon hrá v hlavnej úlohe saxofonistu Dalea Turnera, ktorý pôsobí v Paríži ako jazzový hudobník. Okrem toho dlhodobo bojuje so závislosťou na alkohole. Turner sa spriatelil s Francisom (François Cluzet), fanúšikom, ktorý zbožňuje Turnera, a začína cestu k vytriezveniu a vykúpeniu. Soundtrack k tomuto filmu nahral ďalší velikán - Herbie Hancock.  
 
 
 
Chet Baker mal všetko. Talentovaný hudobník s krásnym chlapčenským strateným hlasom a pekným vzhľadom filmovej hviezdy mal tiež sklony k závislosti a sebasabotáži. Rovnako ako v prípade "Miles Ahead", aj Robert Budreau začína svoj príbeh o niečo neskôr v Bakerovej kariére. Konkrétne tým, že trubkár robí comebackový životopisný film o svojom živote. Ethan Hawke podáva skvelý herecký výkon muža, ktorý sa prediera po ceste späť a zároveň sa snaží zachovať si svoju dôstojnosť, tvárou v tvár mnohým poníženiam. Fakty a fikcia sa opäť spojili a vznikol vydarený film.
 
 

 

Vráťme sa tam, kde to všetko začalo, ľúbostný list Francisa Forda Coppoly adresovaný istému kúsku nehnuteľnosti v Harleme, ktorý sa nachádza na rohu 142. ulice a Lenox Avenue. "Cotton Club" bol nočný klub, ktorý slúžil bohatej belošskej klientele a ponúkal to najlepšie, čo mohli čierni hudobníci a interpreti poskytnúť. Coppolov film bol výsledkom vysnívaného projektu producenta Roberta Evansa, pričom Mario Puzo a William Kennedy sa pripojili ku Coppolovi pri písaní deja. Film je nesmierne zábavným dielom zpozadia jazzovej histórie. Richard Gere tu hrá trubkára s osudovou náklonnosťou k Moll, Gregory Hines tancuje ako Sandman.

 

 

 

Dávid Oláh

Zdroj: hotcorn.com

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Top 10: Hrané filmy o jazzových hudobníkoch - 1. časť
Rozmýšľate, aký film si pozrieť dnes večer? Ak máte chuť na niečo iné ako typické americké...
Filmové fórum predstaví vzácne jazzové krátke filmy zo začiatku storočia
Filmové fórum mesta New York začiatkom júna predstaví krátku kolekciu vzácnych jazzových krátkych...
Top 10: Hrané filmy o jazzových hudobníkoch - 2. časť
Prichádza druhá časť TOP 10 jazzových filmov! Stále rozmýšľate, aký film si pozrieť dnes večer? Ak...
Netflix pre jazz? Quincy Jones a jeho Qwest TV spustí digitálny prenos koncertov a jazzových filmov
Na počiatku jazzu obdivovali jazzoví fanúšikovia svojich hrdinov mimo živých vystúpení najmä...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...