Anna Maria Jopek s Radovanom Tariškom a Petrom Lipom dnes!

Anna Maria Jopek s Radovanom Tariškom a Petrom Lipom dnes!
admin

Koncert špičkového saxofonistu Radovana Tarišku v exkluzívnej medzinárodnej zostave budeme mať možnosť zažiť už v stredu 9. apríla vo Veľkej koncertnej sále Slovenského rozhlasu.

 

Rado Tariška pochádza z hudobníckej rodiny, ovplyvnilo ho muzikantstvo v rodine a láska k dixielandu i foxtrotu. Na konzervatóriu sa Rado "stretol" s Ellou Fitzgerald a to ho definitívne nasmerovalo na jazzovú koľaj.

Rado je dnes jazzovému publiku dobre známy aj za hranicami našej krajiny, a to najmä vďaka svojim plodným spoluprácam s hudobníkmi doslova z celého sveta: James Morrison, Oliver Kent, Harry Sokal, Brian Charette, Jarek Smietana, Piotr Baron, Janus Muniak, Roy Hargrove, Esstiet Essiet, E.J. Strickland, Marcus Strickland, Donald Edwards, Keyon Harold, Joan Faulkner, Kornel Fekete Kovacs, Gabor Winand, Jeff Ballard, George Mraz, New York Voices a mnohými ďalšími. Za album "Elements" (skomponovaný spolu s Ondrejom Krajňákom) získal Rado nomináciu na Aurela, v roku 2002 sa stal Jazzmanom roka vďaka oceneniu Ladislava Martoníka.

Tariška si vybudoval reputáciu energickou, vášnivou hrou a nevšednou schopnosťou priblížiť jazz aj "nejazzovému" obecentvu. Pravidelne vystupuje na rôznych významných hudobných scénach a jeho najnovší počin "Folklore to jazz" má potenciál stať sa skutočne legendárnym hudobným projektom.

 

Fúzia tradičnej muziky s jazzom nie je v našich končinách nič nevídané, no "Folkore to jazz" prináša predsa len čosi nové a zaujímavé. Rado v ňom citlivo spojil talentovaných hudobníkov z rôznych krajín a predostrel im kompozície, ktoré vychádzajú zo slovenských ľudových melódií, no sú nevšedne aranžérsky posunuté, opierajúc sa pritom nielen o klasický americký jazz, ale napríklad aj o latino.

 

Na pódium vystúpi okrem Tarišku aj skvelý americký kontrabasista Essiet Okon Essiet, klavirista Benito Gonzalez z Venezuely a náš bubeník Dávid Hodek, pričom ako špeciálni hostia zostavu obohatia spevák Peter Lipa a poľská jazzová speváčka Anna Maria Jopek.

 

Annu Mariu Jopek sme už mali možnosť počuť naživo na Bratislavských jazzových dňoch, kde sa ukázala ako silná vokalistka s podmanivým prejavom i hlasom.

 

Dcéra tanečnice a operného speváka pôvodne pochádza z Poľska, no stala sa vďaka svojmu talentu a melancholickému vokálu hviezdou svetového formátu. Svoj prelomový album "Upojenie" nahrala s Patom Methenym, ktorý o nej povedal: "Anna je originálna, jedinečná, iná. Je odhodlaná, je skromná, je otvorená. Je to skvelá muzikantka. Celý život nerobila nič iné, než že sa snažila vyberať tie najlepšie tóny."

Anna Maria Jopek sa vo svojich sólových hudobných počinoch takisto orientuje na "pojazzované" ľudové skladby, takže jej prínos k Tariškovmu internacionálnemu projektu bude zaručene nezabudnuteľný.

 

Čerstvého sedemdesiatnika a veterána jazzu Petra Lipu poznáme nielen ako promotéra a dramaturga najväčšieho slovenského jazzového festivalu, ale aj ako výrazného speváka. Okrem jazzu má blízko aj k blues a swingu, funku i spirituálu. 

Rodák z Prešova začínal spevácku kariéru v kapele Struny – ansámbli zloženom zo študentov stavebnej fakulty a architektúry; svoj prvý sólový album nahral až v štyridsiatke. Od roku 1997 má vlastnú kapelu Peter Lipa Band. 

Obdivuje spevákov ako Ray Charles, Al Jarreau, Joe Cocker či Bobby McFerrin, texty mu pravidelne píše Milan Lasica. Spolupracoval so Šebanom, Breinerom či Ursínym a tvrdí, že sa v speve zlepšoval vďaka tomu, že sa mohol inšpirovať a učiť od majstrov. Za svoj album "Lipa spieva Lasicu" získal okrem nadšenia publika aj niekoľko hudobných ocenení Aurel. 

 

Koncert tejto silnej muzikantskej zostavy môžete zažiť v Slovenskom rozhlase, už dnes, 9. apríla o 19.00h. Vstupenky si môžte zakúpiť v sieti Ticketportal a na mieste konania pred podujatím.

Koncert podporil Poľský kultúrny inštitútv Bratislave.

 

Tlačová správa

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Reportáž: Rado Tariška a jeho dramaturgicky pestrý Radio Band
Vo štvrtok 18. 5. 2017 sa v Divadle Aréna opäť uskutočnil zaujímavý jazzový koncert. Fenomenálny...
Jazzman týždňa: Andreas Varady
Už ako dieťa ho porovnávali s Georgeom Bensonom. Andreas Varady začal svoju cestu za...
Taliansko-slovenský jazzový večer predstavil hudbu dvoch saxofonistov
Streda 5. februára patrila jazzovému saxofónu. Na pódiu bratislavského Ateliéru Babylon sa totiž...
Nový album Petra Lipu a Milana Lasicu už tento týždeň
Duo Lipa – Lasica opäť obnovilo spoluprácu. Dvojici popredných slovenských umelcov vyjde 25....
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...