CD Bright Future Nikolu Bankova: Budúcnosť slovenskej jazzovej scény?

CD Bright Future Nikolu Bankova: Budúcnosť slovenskej jazzovej scény?
Dávid Oláh

Nikola Bankov je iba 20-ročný hudobník a alt saxofonista. Tento rodák z Humenného sa rozhodol študovať najprv na Conservatorium van Amsterdam a následne na Royal Academy of Music v Dánsku. Iba prednedávnom vydal pod hlavičkou nórskeho vydavateľstva AMP Music & Records svoje debutové CD „Bright Future“, ktorým určite prekvapil všetkých poslucháčov, hudobníkov a kritikov. Lákadlom pre jeho vypočutie bol aj svetoznámy hosť – tenor saxofonista Seamus Blake.

 

Album sa ako celok nesie v jednotnom duchu, ktorý je veľmi zaujímavý svojim moderným zvukom. Bankov sa spolu so svojimi dánskymi spoluhráčmi – Jonas Gravlund – gitara, August Korsgaard – syntetizátor, Jens Mikkel Madsen – basgitara, John Riddell – bicie nástroje, rozhodol priniesť aktuálny pohľad na improvizovanú hudbu. Jednak elektrickým zložením kapely, ale aj využívaním pedalboardov, pomocou ktorých si Nikola aj Seames Blake v mnohých skladbách upravujú akustický zvuk saxofónu.

Doska sa skladá z veľmi pekných autorských kompozíciách po melodickej aj rytmicko-harmonickej stránke. Všetkých 7 skladieb má svoju silnú výpovednú hodnotu, ktorá je podporená skvelou interpretáciou jednotlivých protagonistov tohto bandu. Kapela je veľmi dobre zohratá, ich hra je vkusná, a elegantná, napriek modernému elektrickému zvuku ide o nesmierne kultivovanú hudbu.

 

 

Nikolova hudba a hráčsky alt saxofónový štýl je inšpirovaný umelcami ako Donny McCaslin, Michael Brecker, Kenny Garrett či Radovan Tariška. Každá pesnička vychádza z odlišného žánru – „Mind Bubble“ má moderný drum and bassový groove, ktorý však na určitom mieste aj výborne swinguje. „Vibin´ in Denmark“ je moderným hip-hopovým trackom odkazujúcim na Kennyho Garretta. Následná balada „For All We Love“ má jemný popový charakter, ktorý na mňa pôsobí meditatívne, miestami až hypnotizujúco. Ide tu o hru s farbami, motívom a dynamikou. Bankov napísal aj skladbu pre jeho vlasť - „Song For My Country“ vychádza po melodickej stránke z lydickej stupnice, ktorá je pre slovenský folklór typická. Veľmi sa mi tu páči Bankovov drive, nasadenie a sólistický výkon. Špeciálne ma tu zaujalo striedanie sól medzi Bankovom a Blakeom. Bankov za Blakeom nezaostáva, ale pasuje sa s touto neľahkou úlohou veľmi dobre, čo je samé o sebe dôkazom jeho hudobnej zrelosti a vyspelej muzikality. Záverečná „Bright Future“ ma rockovo-latinový charakter, čo dokazuje vynikajúce sólo gitaristu Jonasa Gravlunda. Jeho improvizácia v sebe kombinuje bopový language, zvuk a štýl Carlosa Santanu, ale aj klasické rockové patterny.

Najdôležitejším faktorom tohto CD je jednoznačne práca so zvukom. o Pestrá zvuková paleta má svoju logiku, cieľ, gradáciu a správne štýlové využitie, v opačnom prípade by tento album jednoducho nebol počúvateľný. Bankovovi sa podarilo naplniť neľahkú úlohu, hlavne po koncepčnej a aranžérskej stránke.

Líder predstavil hudbu, ktorá môže slúžiť ako inšpirácia pre nastupujúcu generáciu improvizátorov a jazzmanov na našej scéne. Vo svete je takáto fúzia bežnou činnosťou, čo nepochybne ovplyvnilo aj Bankovove hudobné myslenie. CD „Bright Future“ má unikátny sound, cit a celkový koncept. Sólistické výkony sú na veľmi vysokej úrovni, kapela hrá vynikajúco, a čerešničkou na torte je žijúci tenor saxofónový fenomén – Seamus Blake. Album taktiež spĺňa aj požiadavky kritikov a organizátorov festivalu, ktorí sú už unavení z mainstreamovej tradície. Doska má preto predpoklady aj pre komerčný úspech.

 

Dávid Oláh

 

 

 

Ďalšie články

CD Príbehy jazzu: Spôsob ako rozšíriť domácu jazzovú poslucháčsku základňu?
To, že sa jazz radí do kategórie menšinových žánrov spôsobuje najmä úzka skupina fanúšikov tohto...
Recenzia CD: Mike Parker a jeho americko-poľská teória
Mike Parker, skladateľ a kontrabasista z New Yorku sa po vydaní svojho debutu v roku 2011...
Miles Davis - vznik albumu Kind of Blue
17. augusta 1959 vydavateľstvo Columbia Records vypustilo na verejnosť nový jazzový album trubkára...
Recenzia: Iva Bittová a jej nocz s jazzmenmi
Svoj príspevok k českej jazzovej alternatíve pridal v novembri brniansky súbor Nocz vedený nórskym...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...
Jarný swing roztancuje Bratislavu
SPRING SWING / JARNÝ SWING prebudí hlavné mesto do sviežej jarnej nálady pozitivizmom nákazlivou...
Brno ako krajina vychádzajúceho slnka
Japonsko sice označujeme za pravlasť vychádzajúceho slnka, no brniansky projekt SAKOBI sa v mnohom...