Česko smúti za legendárnym jazzmanom: Opustil nás klavirista a skladateľ Karel Růžička

Česko smúti za legendárnym jazzmanom: Opustil nás klavirista a skladateľ Karel Růžička

Včera vo veku 76 rokov zomrel významný český jazzový klavirista, skladateľ a pedagóg, Karel Růžička. Hudobníkovi, ktorý počas svojej kariéry hral s viacerými poprednými menami domácej aj zahraničnej jazzovej scény a dlhoročne pôsobil ako významný pedagóg, už na sociálnych sieťach verejne vzdalo hold viacero českých aj slovenských jazzmanov.

 

Karel Růžička sa narodil 2. júna 1940 v Prahe a už po ukončení povinnej vojenskej služby sa naplno začal venovať hudbe. Počas svojej kariéry pôsobil v orchestri Divadla Semafor, ktorý viedol Ferdinand Havlík, druhú polku šesťdesiatych rokov strávil na popud Karla Krautgartnera v jazzovom orchestri Československého rozhlasu. V sedemdesiatych rokoch hral v kapele Jazz Celula s Lacom Deczim, neskôr so zoskupením SHQ Karla Velebného. Popri tom často vystupoval a nahrával s mnohými poprednými jazzovými sólistami ako napríklad Rudolfom Dašekom, George Mrazom, Jiří Stivínom, Rudolfom Roklom a ďalšími. Zároveň aktívne pôsobil aj v jazzových orchestroch - v Pražskom bigbande Milana Svobodu, orchestri Gustava Broma a vo fínskom a dánskom rozhlasovom orchestri.

 

Okrem hrania sa Karel Růžička aktívne venoval kompozícii a pôsobil aj ako pedagóg, vyučoval skladbu a hru na klavír na Konzervatóriu Jaroslava Ježka a na Akadémii múzických umení v Prahe. Taktiež bol riaditeľom Letnej jazzovej dielne Karla Velebného vo Frýdlantě.

 

Diskografia Karla Růžičku obsahuje takmer dvadsať albumov a je laureátom viacerých prestížnych ocenení, napríklad Českej Grammy (1993) alebo Ceny Gustava Broma (2000). V rodinnej hudobníckej tradícii pokračuje jeho syn Karel Růžička mladší, ktorý je tiež uznávaným jazzovým hudobníkom, momentálne žijúcim v USA.

 

Zdroj: wikipedia.org

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...