Erik Rothenstein Band and Ester Wiesnerová vystúpia začiatkom júna v troch slovenských mestách

Erik Rothenstein Band and Ester Wiesnerová vystúpia začiatkom júna v troch slovenských mestách
Dávid Oláh

Saxofonista Erik Rothenstein spolu so speváčkou Ester Wiesner odohrajú začiatkom júna tri koncerty. Šnúra sa začne 7. júna v bratislavskom Kafe Scherz, o deň neskôr - 8. júna bude pokračovať v Barmuseum v Martine. Posledný koncert tejto formácie sa uskutoční 9. júna vo Zvolene na jazzovom námestí.

 

Erik Rothenstein je meno, ktoré znalému fanúšikovi domácej jazzovej scény netreba bližšie predstavovať. Ide o saxofonistu, skladateľa, aranžéra a pedagóga, ktorý pôsobí na slovenskej jazzovej scéne viac ako 15 rokov.  Po ukončení štúdia jazzového saxofónu v rakúskom Kunst Universität Graz sa ihneď začlenil medzi domácu jazzovú špičku. Spolupracoval s umelcami ako Gábor Winand, Elsa Valle, Vladimir Kostadinovic, Dušan Novakov, Rado Tariška, Ľuboš Šrámek, Klaudius Kováč a mnohí ďalší. Začiatkom marca absolvoval so svoujou kapelou turné v Mexiku a Guatemale. Ako líder vydal päť albumov. Venuje sa jazzu, klasickej hudbe a spájaniu jazzových prvkov s klezmerom a latinom.

Do svojho bandu si Erik pozval mladú talentovanú speváčku Ester Wiesner, ktorá sa na zjavila na našej scéne ako blesk z jasného neba. Jej popularitu odštartovalo účinkovanie v speváckej súťaži Hlas Československa. Neskôr vyhrala ocenenie "Objav roka" v súťaži Nové tváre slovenského jazzu. Pokračovala štipendiami na štúdiá na Cypre a v Bostone. Momentálne pôsobí na scéne v NYC a Bostone, kde tento rok dokončuje štúdium spevu a jazzovej kompozície na Berklee College of Music. Je súčasťou prestížneho Global Jazz institue. Jej mentormi boli napríklad Joe Lovano, Danilo Perez či John Patitucci. Popri škole aktívne koncertuje doma aj v zahraničí (Juhoafrická republika, USA, Nemecko atď.)

 

Rothenstein aj Wiesner sa venujú skladateľskej činnosti, kde reflektujú tradičnú hudbu rôznych regiónov - Ester sa zameriava na slovenský folklór a Erik na klezmer. Svoje miesto v tomto projekte majú aj
autorské kompozície Erik Rothensteina, ktoré sú upravené a “šité“ na mieru pre Ester. Skladby sú po aranžérskej stránke pestré, harmonicky a rytmicky nápadité. Skupina používa rôzne groovy baritónového saxofónu a kontrabasu alebo upravuje harmóniu kompozícií a používa „malokapelové“ tutti pasáže. Projekt sa vyznačuje zaujímavým konceptom a sviežim prístupom k jazzovej tradícii, ktorý upúta nielen fanúšikov tohto žánru, ale i širšie spektrum poslucháčov.
 
Erik Rothenstein band and Ester Wiesnerová bude hrať v zložení - Ester Wiesner - vokál, Erik Rothenstein - baritón saxofón, Pavol Bereza - gitara, Vlado Máčaj - kontrabas, Juraj Šušaník - bicie nástroje. 
 
Koncerty z verejných zdrojvov podporili Bratislavský samosprávny Kraj a Fond na podporu umenia.
 
 
Autor: Dávid Oláh
 

Galéria

E+e Scherz s logom (1)-page-001.jpg

 

 

Ďalšie články

Rodí sa ďalší jazzový cimbalista: Ľubomír Gašpar sa chystá koncertovať a nahrávať CD
Na jar sa objavil na českej súťaži Jazz Fruit - Mladí ladí jazz, pred pár týždňami získal dve...
Jana Kozáková vydáva album Vlčie maky: Hudba z podpoľania v jazzovej úprave zaznie na novembrovom turné
Na slovenský trh sa prednedávnom dostal nový štúdiový album hudobného zoskupenia Vlčie maky. Jedná...
Erik Rothenstein: Mexické publikum striehlo na každú našu notu
Stretol som sa so saxofonistom, skladateľom, aranžérom a pedagógom Erikom Rothensteinom. Rozprávali...
Pavol Bereza: Výber zostavy na CD bol intuitívny
Stretol som sa s gitaristom Palom Berezom, ktorý nedávno vydal svoj debutový album "Intuition",...
Last Ark Out: Lift - napred a nestratiť sa!
Keď mi pred niekoľkými týždňami pristála v poštovej schránke obálka z Kanady ešte som...
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...