Pavol Bereza: Výber zostavy na CD bol intuitívny

Pavol Bereza: Výber zostavy na CD bol intuitívny
Dávid Oláh
Stretol som sa s gitaristom Palom Berezom, ktorý nedávno vydal svoj debutový album "Intuition", ktoré je nominované na tohtoročnú súťaž Esprit 2016. Rozprávali sme sa hlavne o tejto platni, ale aj o jeho najbližších hudobných plánoch a aktivitách.
 
 
 
Palo, dlhé roky pôsobíš v rôznych zoskupeniach ako sideman. Prečo si svoj debutový album vydal až teraz?
 
S myšlienkou natočiť vlastný autorský album som sa zapodieval už roky dozadu. Idea konceptu nahrávky sa priebežne kryštalizovala a v tomto procese menila svoju podobu. So samotnou realizáciou som sa však vôbec neponáhľal aj preto, že som bol stále aktívny predovšetkým ako sideman.  Práve všetky tie projekty, ktorých som bol súčasťou, mi umožnili rozvíjať sa nielen interpretačne, ale aj v rámci kompozičného myslenia. Bolo úplne prirodzené, že po rokoch interpretácie cudzích skladieb a cudzej hudby prišla potreba realizovať niečo vlastné. A práve táto potreba sa tak akosi prirodzene skombinovala s podporou Hudobného fondu.
 
 
Všetky kompozície sú tvoje autorské. Písal si ch tesne pred nahratím albumu, alebo sú tam staršie aj novšie skladby?
 
Fragmenty niektorých skladieb som mal hotové už dávnejšie, ale šlo skôr o pár taktové úseky, než o celistvú kompozíciu. Počas posledného roka som ich dokončil a k tomu som špeciálne pre nahrávanie albumu dopísal ďalšie, úplne nové skladby.  Dalo by sa teda povedať, že tu ide o úplne aktuálny prierez mojou tvorbou.
 
 
Na album si si zavolal sólistu Mila Suchomela, s ktorým hrávaš už veľmi dlho. Okrem neho si si zvolil aj hudobníkov, s ktorými si veľmi často nespolupracoval – Tomáš Baroš, Dávid Hodek, Oskar Török. Prečo si sa rozhodol pre spoluprácu s nimi a nie s hudobníkmi, s ktorými si hral častejšie?
 
Nakoľko som tie skladby predtým nikdy s nikým nehral, pri príprave materiálov na nahrávanie som sa mohol oprieť len o predstavu, ako by som asi chcel, aby platňa znela. Práve preto som si vybral spoluhráčov, ktorí by okrem skvelých remeselných kvalít zapadli do tejto predstavy aj istým svojim estetickým prístupom k hudobnej interpretácii. Takže dalo by sa povedať, ako napovedá aj samotný názov albumu, že výber zostavy bol do istej miery intuitívny. Výnimkou v tomto prístupe bola snáď len účasť pána Suchomela, keďže som chcel mať na cd aj niekoho, s kým spolupracujem už dlhší čas.
 
 
Ako prebiehalo nahrávanie skladieb na CD? Mal si dopredu pripravené aranžmány, alebo si to nechal na intuíciu - systém „work in progress“? 
 
Keďže repertoár bol úplne nový a na nahrávanie bolo vyhradené obmedzené množstvo času, musel som skladby pripraviť do podoby, v ktorej by sa dali za relatívne krátky čas bez problémov nahrať. To znamená, že som sa dosť dlhý čas venoval príprave notových materiálov a jednotlivých aranžov. S vedomím toho, že skladby budú prvý krát znieť v tejto podobe až v štúdiu, som v nich vopred nechával priestor na prípadné malé zmeny. Tie sme dotiahli až priamo na mieste, pričom samozrejme nechýbali mnohé improvizované momenty. K výsledku nepochybne prispel aj profi prístup Jara Žiga jr. a štúdia Loft, kde sa celý projekt realizoval.
 
 
Hudba na albume znie výborne po každej stránke. Pri jej počúvaní som mal pocit, že s rytmikou - Hodekom a Barošom spolupracuješ už veľmi dlho. Aký si mal ty pocit z tejto spolupráce?
 
Napriek tomu, že sme sa v štúdiu stretli v tejto konkrétnej zostave prvý krát, chlapci zvládli svoje party bravúrne, tak ako som očakával. Popritom samozrejme priniesli do skladieb aj vlastnú pridanú hodnotu, za čo som im vďačný. To platí ale o všetkých zúčastnených muzikantoch na tomto projekte, ktorých som oslovil aj preto, lebo som fanúšikom ich zvuku a spôsobu hrania.
 
 
Plánuješ oficiálny krst CD Intuition? Budú nejaké koncerty kde budeš hrať skladby z tohto CD?
 
Samozrejme, to všetko sú veci, ktoré by som rád v blízkej budúcnosti zrealizoval. Avšak zrejme presne tak isto ako som si dával načas s vydaním albumu, myslím, že aj dopracovať sa ku koncertnej podobe tohto projektu mi ešte nejakú dobu potrvá. Rád by som mal najprv doriešenú otázku sponzoringu, aby bolo všetko dotiahnuté do detailu. Mám rád, keď sa veci vyvíjajú svojim prirodzeným tempom a bez tlaku. Preto verím v to, že aj tieto skladby z albumu Intuition odznejú na koncertoch v ten pravý čas :).
 
 
 
 
Dávid Oláh
Foto: Andrew Gibson

 

 

Ďalšie články

Rodí sa ďalší jazzový cimbalista: Ľubomír Gašpar sa chystá koncertovať a nahrávať CD
Na jar sa objavil na českej súťaži Jazz Fruit - Mladí ladí jazz, pred pár týždňami získal dve...
Ester Wiesnerová: Štúdium na Berklee bolo fantastické
V rámci koncertu Erik Rothenstein Bandu and Ester Wiesnerovou v Kafé Scherz, som využil...
Andreas Varady: Verve som opustil, no nerozišli sme sa v zlom, najnovší album je premiérou môjho súčasného ja
Gitarista Andreas Varady, slovenský rodák žijúci v Írsku, sa stal hviezdou na svetovej jazzovej...
Gitarista a skladateľ Pavol Bereza vydáva debut Intuition
Suverénny debut uznávanej osobnosti slovenskej jazzovej scény. To je novinka Intuition gitaristu a...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...