František Báleš Ansámbel s poéziou držiteľa Nobelovej ceny

František Báleš Ansámbel s poéziou držiteľa Nobelovej ceny
Peter Motyčka

Spoluprácou jazzového ansámblu Františka Báleša a divadla Jedným dychom vznikol unikátny videoklip k piesni Píseň o lásce českého poeta Jaroslava Seiferta. Choreografia zosnímaná na jeden záber z predstavenia Argo a Astor vynikajúco zafungovala v spojení so zhudobnenou Seifertovou básňou Píseň o lásce. Túto zhudobnil František Báleš pri príležitosti 100. výročia vzniku prvej Československej republiky ešte v roku 2018. „Seifert je jedným z trojice autorov Hrubín – Seifert - Skácel, ktorých tvorba sa ku mne pozvoľna dostávala cez televízne nedeľné chvíľky poézie, až ma napokon v dospelosti zasiahla tak, že som sa ju pri tejto príležitosti rozhodol oživiť jazzovou hudbou.”

 

Skladba s jazzovými prvkami obsahuje na krátkych plochách aj improvizáciu, ktorá plní skôr funkciu sprievodnú a farebnú, než sólistickú. „Som veľmi rád, že moji kolegovia vložili do piesne svoj individuálny, dokonalý a citlivý prístup, ktorý napĺňa a prevyšuje moje predstavy,“ dodáva František Báleš. „Z pohľadu tvorcu hudby chcem úprimne prezradiť, že Seifertova poézia je skutočne ,piesňová a melódiu nie je potrebné príliš dlho ,hľadať. Po harmonickej stránke som mal snahu priblížiť sa kontrastným podobám lásky, vyjadreným v texte básne – ,která oblékla se v sníh či ,šílená.“ Pieseň vznikala v štúdiu speváka Matúša Uhliarika. Prvé dva albumy nahrávala celá kapela spolu, tentoraz však každý nástroj osobitne, s cieľom v pokoji objaviť nové výrazové prostriedky. Bubeník Juraj Šušaník o nahrávaní prezradil: „Matúš a Feri nahrali všetko podstatné, takže som sa len akoby nechal viesť piesňou za ruku a k nahratému základu som prispel viac menej farebne pocitovým miešaním farieb a zvukov bicích a činelov. Bola to číra radosť z tvorivého umeleckého procesu.“

 


 

V nahrávke sa objavujú netradičné zvuky – viachlasné pískanie, ceruzka hrajúca na kontrabasových strunách, pripomínajúca zvuk cimbalu. Pokojný a meditatívny charakter básne umocňuje ladenie na netradičných 436 Hz. „Objavovanie jemných hudobných detailov, ktoré nahrali Feri, Matúš a Ďuri bolo čarokrásne. Mne stačilo už len nechať sa vtiahnuť do hudby a roztiahnuť ten priestor do hĺbky a šírky basovými tónmi. Mal som pocit, že vlastne ani nebolo treba veľa, len toho pravého... trochu tu a trochu tam...a to sa mi páčilo.“, dodáva kontrabasista Vladimír Máčaj. „Som vďačný za spoluprácu, ktorá rozozvučala a roztancovala Seifertovu Píseň o lásce“, dodal František Báleš. Témou inscenácie, z ktorej je duet, sú vzťahy a putá medzi ľuďmi. Režisérka Veronika Malgot dodáva: „Našim zámerom je sprítomniť atmosféry vzťahov prostredníctvom interiérov, ktoré stelesňujú deje vo vnútri ľudských prepojení. To, čo je často ťažké pomenovať a nahlas vysvetliť.“ Tvorba Divadla Jedným dychom má charakter súčasnej autorskej tvorby so zameraním sa na pohyb a performanciu.

 

 

Vznik inscenácie podporili Fond na podporu umenia, Bratislavský samosprávny kraj, Štúdio 12, TELOCVIČŇA, PLAST

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

Galéria

František Báleš Ansámbel s poéziou držiteľa Nobelovej ceny

 

 

Ďalšie články

František Báleš ansámbel predstavil zhudobnené básne: Nechýba im múza ani muzika
V sobotu 6. októbra sa v bratislavskom Scherz Kafé uskutočnil predposledný koncert nového...
Album Sonety ansámblu Fera Báleša je na svete. Tabakom ho pokrstil Matúš Jakabčic
V bratislavskom divadle Pavla Országa Hviezdoslava sa 8. novembra uskutočnil krst nového CD "Sonety...
Slovak Jazz 2022: Pocty a zveleby
Mapovanie všetkých domácich albumov roka 2022 pokračuje a témou dňa bude preukázanie pocty či...
Stars Fell on Vyšný Kubín (or elsewhere)
Keď slávny americký songwriter Frank Perkins komponoval v roku 1934 známu jazzovú hymnu „Stars Fell...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Čo všetko sa urodilo na domácej scéne world music?
Odpovede na túto otázku snáď zaznejú budúci piatok 24. mája v bratislavskom Kácečku, kde prebehne...
Laserová show Mattiu Müllera
Pokiaľ sa média nadchýnajú nad hudobným (či skôr vizuálnym) zážitkom z koncertu francúzskeho...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...