Hiromi's Sonicwonder: odolá rozhlasová Pyramída supersonickej vlne?

Hiromi's Sonicwonder: odolá rozhlasová Pyramída supersonickej vlne?
Peter Motyčka

Kto zažil pódiovú prezentáciu živelnej klaviristky Hiromi, musel byť ohúrený nielen muzikalitou, ale tiež motorickosťou a virtuozitou jej hudobného prejavu. Japonská umelkyňa možno pôsobí navonok placho, no východoázijská odmeranosť mizne pri prvom dotyku s klaviatúrou. Hiromi už dvadsať rokov prekvapuje publikum a vďaka bubeníkovi Martinovi Valihorovi sme mohli byť aj na Slovensku svedkami jej originálnych koncepcií. ONE DAY JAZZ festival pozýva už zajtra 15. novembra do priestorov Veľkého koncertného štúdia Slovenského rozhlasu v Bratislave na premiéru jej úplne nového elektrického projektu Hiromi's Sonicwonder.

 

 

Každý z predchádzajúcich albumov zázračnej klaviristky priniesol nečakané a nepočuté momenty. Ten aktuálny nadväzuje na mimoriadne úspešný projekt Hiromi's Sonicbloom z minulej dekády, v rámci ktorého sa k triu Hiromi – Tony Grey a Martin Valihora pripojil gitarista David Fiuczynski. Do aktuálneho Hiromi's Sonicwonder angažovala bandlíderka špičkových hudobníkov: francúzskeho basgitarového mága Hadriena Ferauda (dve desaťročia bol oporou zoskupení Johna McLaughlina, Chicka Coreu alebo Biréliho Lagrèna), amerického trubkára Adama O'Farrilla a bubeníka Geneho Coyea. Vystúpením supersonického kvarteta bude zároveň vrcholiť jubilejný pätnásty ročník One Day Jazz Festivalu. Súčasťou večera bude aj unikátna pocta bubeníckemu velikánovi Buddymu Richovi, ktorú pod názvom TRIBUTE TO BUDDY RICH vzdajú Matúš Jakabčic CZ-SK bigband feat. Martin Valihora.

 

 

Počas tohto jubilejného ročníka sme vstúpili do zóny V4 a úspešne sa nám podarilo zorganizovať podujatia nielen tradične vo viacerých slovenských mestách, ale tiež aj v Budapešti a Prahe,dodáva riaditeľ a dramaturg festivalu Martin Valihora. „A záver jubilea ukončíme tiež svetovo. Po boku Hiromi som precestoval množstvo krajín, na našom festivale vystupovala už dvakrát a veľmi sa teším, že práve ona symbolicky uzavrie pätnásty ročník. Hiromi sa pravidelne objavuje na tých najprestížnejších koncertných pódiách, vrátane Montreux Jazz Festival, Umbria Jazz Festival, North Sea Jazz Festival, Newport Jazz Festival alebo Monterey Jazz Festival. Teraz príde aj nám predstaviť svoj nový projekt s unikátnym obsadením svetoznámych inštrumentalistov moderného jazzu.

 

 

Nadväznosť na elektronickou zvukovosťou presiahnuté projekty Hiromi's Sonicbloom (na albumoch „Time Control“ a „Beyond Standard“) prezrádzajú aj prvé koncertné videá novej kapely. „V porovnaní s mojimi ďalšími kapelami sa omnoho viac vyžívam v najrozličnejších zvukov klávesových nástrojov – od analógového Nord Lead A1 po Nord Electro 5D,spomína Hiromi. „Keď komponujem na týchto nástrojoch, vždy vytváram niečo úplne odlišné od toho, ako keď skladám na klavíri. Album „Sonicwonderland“ (Telarc 2023) vznikol za necelé štyri dni v kalifornskom Skywalker Sound Stage, kde som nahrávala aj svoj sólový klavírny album „Spectrum“ (Telarc 2019). Nahrávaniu predchádzali dva dni skúšok v New Yorku a potom séria dvanástich koncertov v Minneapolise a Oaklande. Bol to skvelý spôsob, ako sa pripraviť na nahrávanie, pretože potom sme v štúdia hrali ako naživo.Rovnako sa bude aj Koncertná sála Slovenského rozhlasu zajtra otriasať intenzitou novej supersonickej vlny tejto živelnej japonskej klaviristky.

 

 

Autor: Peter Motyčka

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Trendy jazzu 21. storočia (2. časť): Jazz je mŕtvy, nech žije jazz?
Ak medzi jazzmanmi spomeniete mená Robert Glasper, Esperanza Spalding, či Hiromi, nikto zrejme...
Hiromi: Nepovažujem sa za jazzovú klaviristku
  Po dvoch rokoch na Slovensko opäť zavítala japonská klavíristka Hiromi, tentokrát ...
Jazzman týždňa: Hiromi
“Nechcem svoju hudbu nálepkovať. To nech robia druhí. Ide prosto o zjednotenie toho, čo počúvam a...
Jazzman týždňa: Tony Grey
“Keď som mal 19 rokov, slúžil som v anglickej armáde a zaúčal som sa ako armádny technik. Mali...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...