Jazz len pre ženy: Univerzita Rutgers ponúka letné workshopy pre nežné pohlavie

Jazz len pre ženy: Univerzita Rutgers ponúka letné workshopy pre nežné pohlavie

Organizácia New Jersey Performing Arts Center (NJPAC) v partnerstve s Jazzovým inštitútom Rutgers University bude aj toto leto organizovať jazzové workshopy s názvom All-Female Jazz Residency, ktoré sú určené výhradne pre ženy vo veku 14-25 rokov. Udalosť sa koná každoročne už tretí krát a hlavnou umeleckou vedúcou je jazzová klaviristka a skladateľka Geri Allen. 

 

All-Female Jazz Residency umožňuje už tretí rok po sebe mladým ženám študovať a zdokonaľovať sa v jazze pod vedením profesionálnych jazzových hudobníkov. Účastníčky môžu počas jedného týždňa navštevovať individuálne hodiny improvizácie, jazzovej a všeobecnej hudobnej teórie a samozrejme aj spoločného kapelového hrania. Počas minulých ročníkov študentky počas workshopov vystupovali aj v miestnych jazzových kluboch, zúčastnili sa koncertov v New York City a navštívili redakciu jazzového rádia WGBO 88.3 FM.

 

Lektormi workshopov sú profesionálni jazzoví hudobníci, medzi nimi spomínaná Geri Allen, jazzová klavirista a skladateľka, ktorá bola nedávno nominovaná na cenu Grammy a v súčasnosti je riaditeľkou jazzového oddelenia na univerzite v Pittsburghu. Ďalšími pedagógmi bude basistka Linda Oh, trubkárka Ingrid Jensen, speváčka Connaitre Miller, saxofonista Bruce Williams, vibrafonista Stefon Harris, saxofonistka Tia Fuller, bubeník Jeff “Tain” Watts a klaviristka-skladateľka Ellen Rowe. Jedným z umeleckých vedúcich tohtoročného workshopu bude aj teoretička Farah Jasmine Griffin, profesorka na Columbia University a zároveň autorka viacerých kníh o jazze.

 

"Pracovníci Jazzového inštitútu Rutgers University sú nadšení, že môžu byť hostiteľmi workshopov All-Female Jazz Residency, prvého vzdelávacieho programu určeného pre ženy v jazze,” povedal v tlačovej správe Wayne Winborne, výkonný riaditeľ Jazzového inštitútu Rutgers-Newark. “Naše archívy a príbuzné zdroje určite zaujmú študentov, ktorí sa na workshopy prihlásia a tí budú na oplátku vítaným obohatením našich internátov a študijných priestorov."

 

Samotné workshopy sa budú konať v termíne 10.-16. júla 2016. Viac informácií je možné nájsť na oficiálnej stránke organizácie NJPAC.

 

Zdroj: jazztimes.com

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

Jazzové vtipy :-)
K letnému dovolenkovému obdobiu patrí relax a uvoľnenie. Preto nachvíľu odbočíme od „...
6 zaujímavých faktov o jazze, ktoré ste (možno) nevedeli
Jazz je dnes nesmierne širokým pojmom, pod ktorým si môžeme predstaviť rozmanitú hudbu. Nebolo tomu...
Etta James – Radosť, bolesť, horkosť i utrpenie 3/3
Pokračovanie druhého dielu:          Etta James sa pretransformovala na...
Šesť jazzových hudobníčok, ktoré stoja za vypočutie
Počas storočnej histórie jazzovej hudby sa toho udialo veľmi veľa. Jazz sa vyvinul od raného...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...