JazzFestBrno oslávi jubilejný 20. ročník. Zagratulujú mu Chick Corea, Vicente Amigo, Cécile McLorin Salvant aj GoGo Penguin

JazzFestBrno oslávi jubilejný 20. ročník. Zagratulujú mu Chick Corea, Vicente Amigo, Cécile McLorin Salvant aj GoGo Penguin

Festival JazzFestBrno zverejnil mená prvých hviezd nadchádzajúceho ročníka. Jubilejná 20. sezóna brnianského festivalu začne 7. marca a ozdobia ju majster klavírneho tria Chick Corea, nástupca flamencovej legendy Paca de Luciu - gitarista Vicente Amigo, kométa súčasnej jazzovej scény - speváčka Cécile McLorin Salvant a invenčné britské trio GoGo Penguin. Usporiadatelia veria, že sa im podarí jarnú prehliadku uskutočniť aj napriek súčasnej zložitej situácii v kultúrnom sektore.

 

"Všetky miesta konania sú veľmi flexibilné a umožnia nám tak reagovať na aktuálne platné hygienické opatrenia. Už tento rok na jeseň sme si vyskúšali organizáciu niekoľkých koncertov za sprísnených hygienických podmienok, kde všetko fungovalo na výbornú, takže o to viac veríme, že sa nám koncerty podarí usporiadať aj v budúcom roku," hovorí výkonný riaditeľ festivalu Vlastimil Trllo. Vstupenky na nové koncerty aj na presunuté koncerty z tohtoročného ročníka sú k dispozícii na webe jazzfestbrno.cz a v predpredajnej sieti GoOut.

 

Kompletný program nového ročníka usporiadatelia ako obvykle zverejnia v januári. "Plánujeme aj oslavu výročia festivalu na začiatok júna do obľúbeného Divadla Husa na provázku. Konkrétny program necháme ešte nejaký čas zahalený v ľahkej hmle. Zatiaľ len prezradím, že sa na troch pódiách zíde špička českej scény a že pôjde vlastne o jednodňový festival vo festivale s množstvom koncertov, ale aj výstavou, workshopmi, jam sessions a príležitosťou na stretnutia hudobníkov a jazzových fanúšikov," naznačuje umelecký riaditeľ festivalu Vilém Spilka.

 

Jubilejný 20. ročník festivalu začne 7. marca v Janáčkovom divadle dvadsaťtrinásobný držiteľ Grammy, invenčný skladateľ, improvizátor a klavírny virtuóz Chick Corea, tentoraz v českej premiére s jeho triom Vigilette. Prelomový album Now He Sings, Now He Sobs z roku 1968 zarezonoval nielen jazzovou scénou a hudobní kritici vtedy zvestovali príchod nového majstra klavírneho tria. A hoci si Corea rád odskočil aj ku početnejším či intímnejším hudobným projektom, strávil posledných 50 rokov predovšetkým neustálym hľadaním nových triových dobrodružstiev. Vo formácii Vigilette sa stretáva s rytmickou chrbticou kapely The Vigil, s ktorou v Brne v roku 2013 debutoval. Carlitos Del Puerto na basu a Marcus Gilmore za bicími podporujú nezameniteľný Coreov rukopis v programe zloženom z úprav jazzových štandardov, melódií klaviristov, ktorých Corea považuje za svojich hudobných hrdinov, aj jeho vlastných legendárnych skladieb.

 

Cez interakciu jazzu s ďalšími žánrami vzniklo už veľa prvotriednej a osobitej hudby. Platí to aj o prelínaní jazzu s flamencom. V brnenskej premiére to 26. apríla v Janáčkovom divadle potvrdí držiteľ Latin Grammy, gitarista Vicente Amigo. Jedinečný umelec, skladateľ a producent sa prvýkrát objavil na veľkýc flamencových pódiách už ako tínedžer. Odvtedy dostal radu ocenení, okrem Latin Grammy tiež národnú zlatú medailu za zásluhy v umení. Kariéra tohto andalúzskeho gitaristu sa preťala s legendami flamencového žánru, akými boli Paco de Lucía či Camarón de la Isla, ale nemenej ho ovplyvnili aj jazzoví gitaristi, medzi nimi najmä John McLaughlin a Al Di Meola. V Brne Amigo predstaví predovšetkým skladby z platne Memoria de los Sentidos (Pamäť zmyslov), ktorá si vyslúžila nomináciu aj v celosvetových cenách Grammy v kategórii World Music.

 

O oslavu Medzinárodného dňa jazzu sa 30. apríla v Besedním dome postará Cécile McLorin Salvant, speváčka, ktorá získala cenu Grammy v kategórii vokálneho jazzu trikrát počas štyroch rokov, a to za tri po sebe idúce albumy. Žiadny umelec z oblasti džezového spevu nedávnej pamäti nezískal rýchlejšie viac ocenení ako táto mladá očarujúca speváčka. "Cécile McLorin Salvant sa narodila na Floride rodičom pochádzajúcim z Francúzska a Haiti a jej multikultúrne korene sa zrkadlia aj v jej tvorbe. Zatiaľ posledný štúdiový album The Window nahrala v duu s pianistom Sullivanom Fortnerom a po spolupráci s väčšími ansámblami si podľa vlastných slov v tomto duu užíva viac slobody, ktorá zároveň ponúka tak bohatú škálu možností, akoby na pódiu bola početná kapela. Práve v tomto duu sa predstaví aj pri svojej brnenskej premiére," teší sa Spilka.

 

Trio GoGo Penguin patrí medzi najzaujímavejšie kapely súčasnej britskej scény a niet divu, že si vyslúžilo označenie "Radiohead britského jazzu". Inšpiruje sa klasikou aj elektronikou, vyznačuje sa hymnickými melódiami a telepatickou súhrou. Svojimi melodickými linkami a sofistikovanú harmóniou GoGo Penguin pripomínajú typické klavírne trio vychádzajúce z jazzu a klasiky, rytmy však čerpajú skôr z elektronickej hudby. GoGo Penguin si s tradíciami hlavu nelámu, a tak hoci je zvykom pomenovávať eponymný debutový album, vyšla nedávno nahrávka nazvaná "GoGo Penguin" ako ich piata štúdiová platňa. Repertoár z tohto albumu vydaného v prestížnom vydavateľstve Blue Note bude tvoriť aj os brnenského vystúpenia tejto britskej kapely 22. apríla v Sono Centre.

 

V zložitej dobe sa JazzFestBrno môže oprieť o tradičné piliere. "Obrovská vďaka patrí v prvom rade fanúšikom, ktorí si trpezlivo nechávajú už zakúpené vstupenky na odložené koncerty ročníka 2020. Dôležitá je pre nás aj podpora partnerov a verejných inštitúcií," hovorí Trllo. Festival dokonca v tejto zložitej dobe získal po boku Erste Premier nového hlavného partnera - OK HOLDING. "Je mi veľkou cťou, že sme sa, práve v tejto nielen pre kultúru zložitej dobe, stali hlavným partnerom medzinárodného hudobného festivalu JazzFestBrno. Spoločne zdieľame rovnaké hodnoty, na ktorých staviame aj my naše podnikanie, ako sú tradície a profesionalita. JazzFestBrno, ktorý sa pred dvadsiatimi rokmi zrodil v meste pod Špilberkom, vďaka svojej kvalite dávno presiahol pôvodný regionálny rozmer, tak ako spoločnosti, ktoré reprezentuje zoskupenie OK HOLDING," dopĺňa jeho vedúci Radoslav Kubiš.

 

Ročník 2020 bol vzhľadom na okolnosti plný organizačnej improvizácie. Napriek tomu sa podarilo niekoľko koncertov usporiadať a predovšetkým koncert Avishaia Cohena v polovici septembra bol v kontexte doby tak trochu malý zázrak. S úspechom sa stretol aj paralelný projekt JazzFestBrno deťom. Festival už v minulosti úspešne prečkal napríklad celosvetovú finančnú krízu, aj preto vidia usporiadatelia budúcnosť optimisticky. "To, že už máme 20 rokov, je na jednu stranu dôkazom konštantnej vysokej úrovne akcie, ale zároveň aj záväzkom k neustálemu inovovaniu a vylepšovaniu konceptu festivalu, jeho formátu i profesionality organizácie. Proste nesmieme zaspať na vavrínoch," uzatvára Spilka.

 

JAZZFESTBRNO 2021

07/03/2021 Janáčkovo divadlo CHICK COREA: VIGILETTE (US)

15/03/2021 Janáčkovo divadlo – PRESUNUTÝ KONCERT Z ROKU 2020 - LIZZ WRIGHT (US)

24/03/2021 Sono Centrum – PRESUNUTÝ KONCERT Z ROKU 2020 - JOSHUA REDMAN QUARTET (US)

14/04/2021 Sono Centrum – PRESUNUTÝ KONCERT Z ROKU 2020 - ERIK TRUFFAZ QUARTET (FR/CH)

22/04/2021 Sono Centrum GOGO PENGUIN (UK)

26/04/2021 VICENTE AMIGO (ES)

30/04/2021 Besední dům CÉCILE MCLORIN SALVANT (US)

30/05/2021 Sono Centrum – PRESUNUTÝ KONCERT Z ROKU 2020 - PAT METHENY: SIDE-EYE (US)

 

Začiatky koncertov sú naplánované vždy na 19:30, kompletný program ročníka 2021 bude zverejnený v januári, náhradné termíny ďalších koncertov presunutých z roku 2020 budeme priebežne pridávať na web. Podrobné informácie ku koncertom sú k dispozícii na www.jazzfestbrno.cz.

 

Zdroj: tlačová správa

 

 

Ďalšie články

Hadrien Feraud: Nová hviezda na basovom nebi
John McLaughlin o ňom povedal, že je novým Jacom Pastoriusom. Hadrien Feraud síce len budúci...
Skupina Trilobeat: Atmosférický debut a aprílové turné
Mladá slovenská jazzová formácia Trilobeat chystá v apríli turné. Deje sa tak v príležitosti...
Trendy jazzu 21. storočia (2. časť): Jazz je mŕtvy, nech žije jazz?
Ak medzi jazzmanmi spomeniete mená Robert Glasper, Esperanza Spalding, či Hiromi, nikto zrejme...
Umenie plné protikladov: Svetoznáma jazzová speváčka Cecile McLorin Salvant neznáša svoj vlastný spev
Keď bol posledný album "Dreams and Daggers" Cecile​ McLorin​ Salvant nominovaný na ocenenie Grammy...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...