Jazzman týždňa: Benny Green

Jazzman týždňa: Benny Green

Americký hardbopový klavirista, ktorý bol počas svojej kariéry členom Art Blakeyho Jazz Messengers, kapely speváčky Betty Carter a sidemanom na viac ako 70 albumoch. Benny Green je často prirovnávaný ku velikánom jazzového klavíra Budovi Powellovi a Oscarovi Petersonovi a ich štýly sa stali vzormi jeho hry. Ako sideman aj leader svojho vlastného tria sa radí medzi popredných klaviristov hardbopu a postbopu.

 

Benny Green sa narodil 4. apríla 1963 v mekke jazzu, New York City. Napriek tomu vyrástol na opačnej strane Ameriky, v slnečnom Berkeley v štáte Kalifornia, kde už ako 7 ročný začal študovať klasický klavír. Vzťah k jazzu mal uz odmalička, keďže jeho otec bol jazzovým tenorsaxofonistom. Vystavený jazzovej hudbe prakticky každý deň, Benny sa čoskoro stal prekvapivo dobrým klaviristom a počas štúdií na Berkeley High School hrával v školskom jazzovom ansámbli. Už ako tínedžer hrával v kvintete trubkára Eddieho Hendersona, kde ho "objavila" jazzová a bluesová speváčka Faye Carroll.

 

Počas posledných rokov strednej školy začal Green hrávať pravidelné triové koncerty v klube Yoshi's, čo predstavovalo jeho "oficiálny" vstup do sveta profesionálnych jazzmanov. Po ukončení štúdia sa chvíľu zdržiaval v San Francisco, no volanie rodného New Yorku bolo tak silné, že sa Benny Green čoskoro presťahoval späť do svojho rodiska a od tohto momentu sa jeho kariéra rozbehla veľkou rýchlosťou. 

 

V apríli 1983, teda okolo svojich 20. narodenín, sa Green stal klaviristom v kapele speváčky Betty Carter, s ktorou pôsobil nasledujúce roky, výsledkom bol titul Look What I Got (1988). Koncom 80. rokov začal Benny hrávať v legendárnej kapele Arta Blakeyho Jazz Messengers, s ktorou nahral albumy Not Yet (1988) a I Get a Kick Out of Bu (1988). Rok 1988 bol teda pre klaviristu mimoriadne plodným rokom, no ďalšie úspechy čakali hneď za rohom. V roku 1991 založil svoje vlastné trio, s ktorým koncertuje dodnes, postupne sa v ňom vystriedali kontrabasisti Christian McBride a David Wong a bubeníci Carl Allen, Kenny Washington a Rodney Green.

 

Okrem toho sa Green stal pomerne stabilným spoluhráčom legendárneho kontrabasistu Ray Browna, ktorý pôvodne hrával s Greenovým vzorom, Oscarom Petersonom. S Brownom spoločne nahrali počas 90. rokov až 9 albumov, medzi nimi Bass Face (1993), Seven Steps to Heaven (1995) a Triple Play (1998)Popri spomínanej spolupráci hosťoval Green v množstve projektov a jeho hra je zaznamenaná na viac ako 70 albumoch, v spojení s menami ako Art Blakey, Freddie Hubbard, Arnett Cobb, John Pizzarelli, Gary Bartz, Clark Terry, Diana Krall, Russell Malone a mnohými ďalšími. 

 

Russell Malone, Christian McBride & Benny Green - Jingles

 

Green počas svojej kariéry ahrával pre spoločnosti Blue Note Records, Telarc, Criss Cross Jazz, a v posledných rokoch aj pre Sunnyside Records, kde vyšiel jeho posledný štúdiový album Then and Now (2018). Okrem toho je aktívny aj ako pedagóg a pravidelne vyučuje na workshopoch v Spojených štátoch, najmä na Jazz Camp West v Kalifornii a Centrum/Jazz Port Townsend vo Washingtone. 

 

Zdroj: wikipedia.org

Autor: Martin Uherek

Foto:  John Dugan, wikipedia.org

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Jazzman týždňa: Oscar Peterson
Bol považovaný za jedného z najlepších jazzových klaviristov všetkých čias. Disponoval...
Top 15: Pätnásť najvýznamnejších albumov, ktoré charakterizujú vývoj vydavateľstva Blue Note
Pri príležitosti 80. výročia od založenia vydavateľstva a nahrávacej spoločnosti Blue Note Records...
Nie je hlava ako hlava: Mozgy jazzových a klasických klaviristov fungujú odlišne
Možno ste už počuli o klasifikácií myslenia na typ A a typ B. Možno poznáte človeka, ktorý sa...
Magická suita inšpirovaná Bibliou: Brad Mehldau a jeho nový album Finding Gabriel
Hudobný svet sa dočkal ďalšieho výnimočného skvostu legendárneho klaviristu Brada Mehldaua v podobe...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...