Jazzový kolotoč na Jazz.sk - 01/2014

Jazzový kolotoč na Jazz.sk - 01/2014
jazz.sk

Milí priatelia dobrej hudby,

rok 2013 bol pre portál Jazz.sk v mnohých ohľadoch rokom začiatkov. Totiž popri každodenných informáciách, ktoré na týchto stránkach prinášame už dva roky, začali sme si aj s projektami, ktoré majú rozdúchať aktivity a širší záujem o našu jazzovú scénu.

A tak úspešne prebehli prvé ročníky podujatí ako ocenenie ESPRIT, súťaž nováčikov na scéne - JAZZ START UP, či edukačné VEČERNÉ JAZZOVÉ ATELIÉRY. To, či budú tieto zrealizované nápady pokračovať, záleží teraz od nás všetkých.

Radi by sme sa poďakovali za spoluprácu všetkým, ktorí sa týchto nových udalostí na našej scéne zúčastnili, alebo sa na nich podielali. Či už jednoduchým zdielaním, konkrétnou spoluprácou alebo partnerstvom.
Veríme, že vlak, ktorý sa nám minulý rok podarilo dať do pohybu bude na svojej ceste úspešne pokračovať aj v roku 2014 - aj vďaka Vám a Vašej účasti!

Prajeme všetkým úspešný rok 2014!

---

A ako už býva zvykom, ponúkame vám prehľad dôležitých udalostí, ktoré sa objavili na jazzových stránkach Jazz.sk:

 

  • Slovenské vydavateľstvo Hevhetia vydalo album izraelského klaviristu Ofira Shwartza. Ako znie? Dozviete sa v našej recenzii albumu.
  • Každý týždeň predstavujeme jednú osobnosť svetového jazzu. Tentokrát sme za Jazzmana týždňa pasovali Johna Scofielda, Annu Mariu Jopek, Johna Patitucciho a Rona Affifa.
  • Naši jazzmeni pripravili v roku 2013 cez tucet albumov, z ktorých jeden bude ocenený soškou ESPRIT.
  • Na CD/DVD The Brecker Brothers Band Reunion oživuje Randy Brecker ducha typickej súrodeneckej hudby vo veľkom a súčasnom štýle. Viac v recenzii Petra Baláža.
  • V rámci Večerných jazzových ateliérov sa aj vďaka podpore Veľvyslanectva USA na Slovensku v roli lektorov predstavili hudobníci z Ameriky - Chris Byars Quartet, ateliéry skončili ako inak, než spoločnou jam session. Zhovárali sme sa s lídrom a kontrabasistom Ari Rolandom.
  • Pred koncom roka ešte vyšlo niekoľko zaujímavých jazzových albumov. Z domácich napríklad CD Sunflowers trombónistu Michala Motýľa, zo zahraničných dvojalbum Keith Jarretta.
  • Vypredaná veľká sála Slovenského rozhlasu netrpezlivo očakávala poslednú tohtoročnú jazzovú udalosť. Dianne Reeves si počas svojho svetového turné spravila zastávku aj v Bratislave.

 

To je len malý výber z toho, čo sa objavilo za posledný mesiac na portáli Jazz.sk. Množstvo koncertov, pozvánky na festivaly, reportáže, profily slovenských a českých hudobníkov, to všetko nájdete na jazzových stránkach.

Boris Čellár a tím Jazz.sk
Ilustrácia na obálke © Michal Kečkeš
Jazz.sk - Dobrá hudba spája

Odporúčame najbližšie koncerty:

*Vyberáme z koncertov pridaných do kalendára Jazz.sk

Prihlásiť sa na odoberanie noviniek

Zadajte Vašu e-mailovú adresu, na ktorú chcete dostávať novinky z nášho portálu

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...