Juraj Griglák bude hosťom i hostiteľom Poogie Bella

Juraj Griglák bude hosťom i hostiteľom Poogie Bella
jazz.sk
Už počas minulého roka zastihlo slovenských priaznivcov Juraja Grigláka príjemne prekvapenie vo forme spolupráce nášho basgitaristu so skupinou Poogie Bella, dvorného bubeníka Marcusa Millera. Juraj si vtedajšie koncerty naplno užil a miesto, na ktorom stával jeden z kráľov nástroja Fender Jazz Bass, zaplnil pri svojej skromnosti ukážkovo.
 
 
Takmer o rok neskôr prišla pozvánka od Poogieho Bella a Juraj sa onedlho pridá k trom Američanom na niekoľkých koncertoch po Európe. V súvislosti so spoluprácou sme mu položili zopár otázok.
 
 
Minulý rok si odohral štyri koncerty s Poogie Bellom ako jeho hosť. Ako prišlo k tejto spolupráci? Kde sa konali koncerty?
 
Poogieho som oslovil cez Facebook, aby mi nahral bicie v dvoch skladbách na moje nové CD. Dohodli sme sa, nahrával jeho stopy to v štúdiu v Pittsburgu a následne mi ich poslal k mixáži. No a práve v tom čase začal Marcus Miller spolupracovať s novou kapelou a chlapci okolo Poogieho, ktorí Marcusa doprevádzali mali tým pádom voľno. Mal som nápad pokračovať v načatej spolupráci a mojim snom bolo urobiť s Poogie Bellom koncert. Spomínal som to Nikolajovi Nikitinovi a ten spolu s Matejom Šálkom pripravili koncert v Bratislave, kde som mal vystúpiť ako hosť. Neskôr ma Poogie zavolal na ďalšie dva koncerty, do londýnskeho klubu Pizza Express a rakúskeho Völkermarktu.
 
...a približne rok na to spolupráca pokračuje. Poogie Bell ti zavolal, aby si sa pridal k jeho kapele a absolvoval s nimi šnúru. Kde všade vystúpite?
 
V rámci jeho šnúry absolvujeme štyri koncerty, 22. marca v holandskom Scheltema Leiden, deň na to v Jazz Club Minden v Nemecku, 24. marca v Brusseli v klube Archiduc a koncerty ukončíme v divadle francúzskeho mesta Lille v rámci festivalu Jazz en Nord.
Po tejto šnúre som pozval Poogieho do môjho projektu Juraj Griglák & Company, s ktorým absolvujeme šnúru po Slovensku a turné zakončíme v Prahe.
 

30.3. Blue Note, Nové Mesto nad Váhom
31.3. Bar Museum, Martin

1.4. Cukráreň Alžbetka, Žarnovica

2.4. Humno,Tatranská Lomnica
3.4. Nu Spirit, Bratislava
4.4. Jazz Dock, Praha

 

Bude program Poogieho kapely iný ako naposledy? Aké bude obsadenie? A kto si zahrá s bubeníkom na Slovensku?

 

Program dosiaľ nepoznám. Obsadenie v jeho bande bude:  Bobby Sparks - klávesy, Patches Stewart - trúbka, Poogie a ja. Na Slovensku budem mať kompániu zloženú z hudobníkov: Ondřej Štveráček - sax, Eugen Vizváry - klávesy, Michal Bugala - gitara.

Nevyužiješ spoluprácu v rámci zahraničného turné rovno na nahrávanie tvojho albumu?

 

Áno, plánujem pozvať minimálne trúbkara Patchesa Stewarta na nahrávku. Celú SK šnúru organizujem sám, tak uvidíme ako to pôjde. Hovoril som s Poogieho menežerom a mám odkaz pre jeho fanúšikov - Poogie sa už na slovenskú šnúru veľmi teší!

 

 

-rob-

 

 

Galéria

griglak_tour_2013.jpg

 

 

Ďalšie články

Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...