K posluchu alebo do tanca – Bratislavský swingový majáles

K posluchu alebo do tanca – Bratislavský swingový majáles
Peter Motyčka

Po dvoch rokoch sa Bratislava opäť roztancuje a dlhoročná tradícia májových tanečných zábav ožije. Už túto sobotu 21. 5. bude v priestoroch legendárneho V-klubu vyhrávať swingový orchester FATS JAZZ BAND pod vedením Ladislava Fančoviča a atmosféru dotvorí dobová módna prehliadka, tanečný workshop B-Swing či tradičný vintage fotokútik.

 

Dobové swingové tančiarne sme vyše šesť rokov pred pandémiou organizovali niekoľkokrát do roka a ľudia ich už považovali za súčasť svojho života,“ spomína organizátorka a speváčka Jana Dekánková. „Je až ťažké uveriť, že ich konečne môžeme, po viac než dvoch rokoch, opäť zorganizovať bez obmedzení. Okrem živej hudby sme pripravili aj dobovú módnu prehliadku originálnych odevov z 20. a 30. rokov od združenia 'Prvorepubliková móda' z Moravy a návštevníci sa budú môcť naučiť základy niektorého z dobových tancov cez workshop tanečnej školy B-Swing. Na Bratislavskom swingovom majálese sa bude dať tancovať alebo len tak príjemne sedieť pri sviečkach a dobrom slovenskom vínku so skvelou hudbou nášho FATS JAZZ BANDu. Ľudia sa na tieto tančiarne už tradične obliekali v štýle prvej polovice minulého storočia, takže atmosféra bývala vskutku čarovná, akoby sme sa spolu s návštevníkmi preniesli o 100 rokov do minulosti. Veľmi nám tie dva roky takéto zážitky chýbali a nesmierne sa tešíme na opätovné stretnutie pri tanci, ktorý k našej hudbe vyslovene patrí.“

 

 

Orchester FATS JAZZ BAND tento rok čakajú aj tri zahraničné angažmány. Viac nám prezradil kapelník a jeden z našich najlepších klaviristov, Ladislav Fančovič: „Dostali sme pozvanie na jubilejný 50. ročník jedného z najväčších jazzových festivalov v Európe – International Dixieland Festival v Drážďanoch, kde odohráme dva koncerty a vrátime sa akurát 21.5. na poobedňajší Piknik v Modre a večerný Bratislavský swingový majáles. V júli zahráme našim spriazneným tanečníkom vo Viedni a na 19. ročníku Siófoki New Orleans Jazz Fesztivál v Maďarsku. Na Slovensku máme zatiaľ naplánované letné koncerty v kúpeľoch na Sliači a v Bojniciach a na september už plánujeme 8. ročník medzinárodného Golden Age Festivalu v Bratislave.“

 

BRATISLAVSKÝ SWINGOVÝ MAJÁLES

21. 5. 2022 o 20:00

V-klub, Nám. SNP, Bratislava

FACEBOOK: https://www.facebook.com/events/338615958149387

VSTUPENKY: https://www.ticketportal.sk/event/BRATISLAVSKY-SWINGOVY-MAJALES

 

Prvorepubliková móda je združenie nadšencov módy a životného štýlu 20. až 40. rokov minulého storočia. Zbierka oblečenia, ktorú na módnych prehliadkach prezentujú pochádza zo súkromného múzea 'Lednice dávna, aneb jak se žilo za tatíčka Masaryka' v Lednici na Morave.

 

 

B-Swing je tanečná škola, ktorá sa zameriava na výučbu štýlových tancov 20. až 40. rokov minulého storočia od charlestonu cez lindy hop, collegiate shag, bolabou až po boog-woogie.

 

Fats Jazz Band je autentický hot jazzový a swingový orchester, ktorého kapelník Ladislav Fančovič odpočutím prepisuje aranžmány z pôvodných starých nahrávok. Preto máte v ich podaní unikátnu možnosť počuť jazzové šlágre presne tak, ako ich vo svojej dobe nahrali jazzové legendy. Taktiež využívajú zrekonštruované hudobné nástroje, dobové oblečenie a celkový prejav orchestra a spevákov sú v úplnej zhode s obdobím, ktoré predstavujú.

Napriek svojej, dá sa povedať, staromódnosti, vyvoláva zvuk orchestra v poslucháčoch niečo nadčasové. Fats Jazz Band prináša starodávne piesne, ktoré svojou spontánnou interpretáciou prenáša do súčasnosti. Práve spontánnosť dala hudbe tohto obdobia svoje kúzlo, ktoré vám bezpochyby prinesie do prítomnosti práve Fats Jazz Band.

 


 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

 

Esprit 2023

Galéria

K posluchu alebo do tanca – Bratislavský swingový majáles
K posluchu alebo do tanca – Bratislavský swingový majáles
K posluchu alebo do tanca – Bratislavský swingový majáles

 

 

Ďalšie články

6 zaujímavých faktov o jazze, ktoré ste (možno) nevedeli
Jazz je dnes nesmierne širokým pojmom, pod ktorým si môžeme predstaviť rozmanitú hudbu. Nebolo tomu...
Top 5: Jazzový saxofón swingu a bebopu
V dejinách akejkoľvek oblasti vždy existuje niekoľko osobností, niekoľko udalostí, niekoľko...
Jazzman týždňa: Benny Goodman
  Benny Goodman bol americký jazzový a swingový hudobník, klarinetista a kapelník. Často...
Jazzman týždňa: Duke Ellington
Americký skladateľ, dirigent a klavírista Duke Ellington patrí medzi najvplyvnejšie osobnosti jazzu...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...