Kremnická Jazzda štartuje už tento víkend: Tretí ročník festivalu ozdobí legenda slovenského jazzu Peter Lipa

Kremnická Jazzda štartuje už tento víkend: Tretí ročník festivalu ozdobí legenda slovenského jazzu Peter Lipa

V piatok a v sobotu 28. a 29. júna prebehne tretí ročník pouličného jazzového festivalu Kremnická Jazzda, na ktorom sa predstavia skúsení matadori ale aj nová krv. Okrem kremnických podnikov, barov a exteriérov bude dejiskom unikátneho organového koncertu aj kostol sv. Františka.

 

Festival Kremnická Jazzda po tretíkrát prinesie kvalitnú hudbu do ulíc a podnikov historického mestečka Kremnica. Ako vysvetlil hlavný organizátor podujatia Zdenko Galis z občianskeho združenia Kremnica region: “Pozývame hudobníkov naprieč žánrami, ktoré majú niečo dočinenia s jazzom. A tých je veľa. Jazzda preto nie je o žánroch, ale o kvalitnej muzike.” Festivalové koncerty sa uskutočnia v kremnických baroch a podnikoch, ale hlavne priamo v uliciach mesta. Okrem hlavných večerných vystúpení sú všetky podujatia zadarmo. Podujatiu nemôže uškodiť ani dážď, všetky vystúpenia sa v prípade zlého počasia uskutočnia v náhradných priestoroch.

 

Skúsení matadori i nová krv

Headlinerom tretieho ročníka kremnickej Jazzdy bude legenda slovenského jazzu Peter Lipa. Vystúpi so svojou kapelou Peter Lipa Band a zahrá prierez najväčších hitov svojho repertoáru. Predskakovať mu bude skupina Mattia Boyzz, ktorú vedie mladučký bubeník Mattia Müller. Skupina hrá originálne kompozície z vlastnej dielne. Ich hudba je vyjadrením nastupujúcej generácie a je určená pre všetkých fanúšikov energickej inštrumentálnej hudby.

 

Vrcholom sobotňajšieho večera 29. júna bude spojenie prešovského funk-jazzového saxofonistu Mária „Gapa“ Garberu (IMT Smile) s bluesovým gitaristom a spevákom Romanom Mečiarom z Bojníc v kapele Gapa & Mečiar Blues Connection. Poprední slovenskí hudobníci, ktorí spolupracujú s top slovenskou popovou či jazzovou spičkou, zahrajú plnokrvný blues & funk.

 

Dôkaz, že jazz nemá hranice

Unikátne prepojenie jazzu s kráľom hudobných nástrojov – organom, predstaví koncertný organista, aranžér a skladateľ Marek Štrbák v kostole sv. Františka. Už ako študent košického konzervatória vystupoval na mnohých organových podujatiach a festivaloch na Slovensku. Počas svojho viedenského štúdia pôsobil aj ako organista v bazilike Sacré Coeur a Schönbrunnskej zámockej kaplnke. V minulosti viackrát účnkoval aj v rámci festivalu Kremnický hradný organ.

 

Návštevníci festivalu sa môžu tešiť aj na vystúpenie speváčky a skladateľky Zuzany Mikulcovej, alebo koncert alternative fusion projektu Trilobeat. Do sveta noblesy, elegantných rób a horúcich večierkov v štýle jazz – blues – swing – latino nás prenesie kapela Doris Day Band a predstaví sa aj medzinárodné akustické duo Duška, ktoré tvorí jazzová speváčka Ági Kazai z Budapešti a gitarista – spevák Štefan Uhriňák z Košíc. Štefan Uhriňák na Kremnickej Jazzde predstaví aj svoj sólový bluesový projekt Tony Bigmouth Pearson. Po dvoch rokoch sa do Kremnice vráti aj kapela Pink Horse, tentokrát ako duo. Popularizátor jazzu Martin Uherek s projektom Príbehy jazzu priblíži tento štýl širokej verejnosti. Príbehy jazzu sú určené pre všetkých, ktorí majú záujem dozvedieť sa niečo nové. Stačí otvorená myseľ a ochota dať jazzu šancu. Jazz-house a elektroswing zahrajú dídžeji hrajúci pod značkou Important/SK - DJ Mola a DJ Zwrtoolka, nekompromisní zástancovia hrania výhradne z platní, ktorí sa na svet dívajú cez hudbu. Súčasťou programu bude aj pouličná lekcia swingu tanečníkov z B-Swing.

 

Bohatý sprievodný program vďaka partnerom a sponzorom

Okrem hudobného programu organizátori pripravili aj množstvo sprievodného programu, workshopy, tvorivé dielne, rannú rozcvičku, sprievod žiakov Základnej umeleckej školy Jána Levoslava Bellu, alebo vedomostný kvíz na tému “hudba”.

 

Festival Kremnická Jazzda vznikol v roku 2017 s myšlienkou oživiť atmosférou nabité uličky historického mesta Kremnica letným podujatím. Festival organizuje občianske združenie Kremnica region – združenie turizmu, ktoré spája nadšencov a podnikateľov v cestovnom ruchu. Cieľom združenia je vytvárať lepšie podmienky na rozvoj cestovného ruchu v Kremnici a okolitých obciach. Hlavnými partnermi podujatia sú mesto Kremnica, Fond na podporu umenia, Banskobystrický samosprávny kraj a oblastná organizácia cestovného ruchu Turiec - Kremnicko.

 

Viac informácií nájdete na webovej stránke jazzda.sk alebo na facebooku.

 

Zdroj: Tlačová správa

Galéria

plagat-Jazzda2019-A2-01.indd-page-001.jpg

 

 

Ďalšie články

Zuzana Mikulcová vydáva debutový album Slová
Speváčka a skladateľka Zuzana Mikulcová nie je na slovenskej scéne žiadnym nováčikom. V roku 2010...
Cenu Ladislava Martoníka 2014 dostal klavirista a pedagóg Klaudius Kováč
Klavirista a pedagóg Klaudius Kováč je na slovenskej jazzovej scéne známym menom - okrem pôsobenia...
Kontrabasista Peter Korman debutuje: Nahrávka „Root System“ prináša sviežu energiu novej jazzovej generácie
Moderný jazz ovplyvnený rôznymi inšpiračnými zdrojmi. Debutový album kontrabasistu Petra Kormana...
Jazzový akordeón v Jazz Klube 12
Utorkové jam sessions Martina Uhereka v Jazz Klube 12 v Banskej Bystrici už majú svoju...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...