Marcus Miller sa opäť predviedol v novom šate

Marcus Miller sa opäť predviedol v novom šate
Patrik Gömöri

Jeden z najvýraznejších basgitaristov posledných dekád sa 29. marca predstavil so svojou novou kapelou a predovšetkým novou muzikou. Nový album Afrodeezia je zároveň projektom, v ktorom predstavuje Miller syntézu hudby z viacerých oblastí a zemí. Ako už samotný názov napovedá, akcent sa kladie predovšetkým na korene africkej či juhoamerickej hudby a tiež na počiatky amerického jazzu.

Napriek faktu, že basgitara nie je primárne sólovým nástrojom (o opaku nás presvedčil pred štyrmi desaťročiami Jaco Pastorius), niekoľko vyvolených sa cestou lídra sólovej basgitary vybralo. Nie všetci však tak vkusne a s nadhľadom dokážu viesť svoju kapelu ako Marcus Miller. Ten je stelesnením majstrovského bandlídera a umelca s najvyššími hudobnými ambíciami. Plne to dokázal aj na koncerte, ktorý nenechal žiadného, nielen basgitarového fanúšika chladným. Asi je zbytočné písať o technických kvalitách a inštrumentálnych výkonov hudobníkov, Marcus má čuch na to najlepšie, čo sa na scéne práve pohybuje. Podobne ako jeho niekdajší mentor Miles Davis, aj Marcus sa obklopuje mladými hráčmi, jedinou výminkou bol však trochu „starší“ hráč na perkusie Mino Cinelu. Zaujímavým je spôsob akým Marcus pracuje, na každom svojom albume akoby odkrýval svoju ďalšiu stránku. Tou jeho poslednou je hudobné odvolávanie sa na rôzne kúty sveta.

 

 

Na koncerte odznelo niekoľko skladieb z nového albumu a prídavok v jednej skladbe z nového albumu saxofonistu Alexa Hana a skladby Blast z Marcusovho albumu Free. Skladby z aktuálneho  albumu postupne vtiahli poslucháčov do iných melodicko-rytmických vôd, na aké sú priaznivci Millerovej hudby bežne zvyknutí. šlo o fúziu rôznych kultúr, ktoré Marcusa a jeho tím počas nahrávania po svete ovplyvnili. Diváci sa ocitli pri prvej skladbe Highlife v rytmoch Afriky a mohli vidieť zaujímavý autentický nástroj nazývaný Gimbri (ten očaril Millera počas koncertnej jam-session v Maroku kde na ňom hral jeden hudobník). Ako kapelník svojim spoluhráčom poskytoval dostatok priestoru na vyjadrenie vlastných hudobných myšlienok a pocitov, ktoré sa v komplexe zaujímavo dopĺňali a navzájom prelínali. Pozoruhodnou kompozícou, ku ktorej mal aj dlhý predslov bola skladba s názvom Goréé, nesúca hlboký príbeh o tragédii otrokov v Senegale. Namiesto basgitary vzal hudobník do rúk basklarinet, ktorého melódie rozprávali dramatické a emočné výpovede, podporené zaujímavými aranžmánmi a umeleckým vkladom hudobníkov. Koncert priniesol množstvo nečakaných hudobných prekvapení, intimitu a hĺbku.  Groovujúco slapujúce skladby „tradičnejšieho“ Marcusovského rukopisu, pohľady na spracovania napríklad karibských rytmov Calimbo, ale aj Motownovské klasiky. Milovníci hudby a jazzu si určite prišli na svoje, napätie a emócie, ktoré hudobníci svojou muzikou vytvorili im určite v mysliach ostanú na dlhé obdobie.

 

Foto: Rudolf Baranovič

 

Esprit 2023

Galéria

DSC_7686-Edit.jpg
DSC_7212-Edit.jpg
DSC_7293-Edit.jpg
DSC_7373-Edit.jpg
DSC_7403-Edit.jpg
DSC_7438-Edit.jpg
DSC_7604-Edit.jpg
DSC_8002-Edit.jpg

 

 

Ďalšie články

Recenzia CD: Album Slovákov, ktorý prerástol Slovensko
Hoci ich prvé plnohodnotné autorské CD uzrelo svetlo sveta len nedávno, slovenská skupina Finally...
Jazzman týždňa: Herbie Hancock
  Herbie Hancock je americký klavírista, klávesista, skladateľ a v súčasnosti...
Marcus Miller: Prestal som počúvať platne, aby som našiel svoj vlastný štýl
Marcus Miller (1959), ďalší z tých, čo hrávali s Milesom. Hranie s Milesom znamenalo pre každého...
Hudba aj farby - Milo Suchomel krstil Jazz in the City
Čerstvý víťaz hlasovania verejnosti v súťaži ESPRIT 2014 Milo Suchomel v nedeľu...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...