Na Slovensku vystúpi Miroslav Vitouš: Svetoznámy kontrabasista a bývalý spoluhráč Milesa Davisa

Na Slovensku vystúpi Miroslav Vitouš: Svetoznámy kontrabasista a bývalý spoluhráč Milesa Davisa
Patrik Gömöri

Šnúru štyroch unikátnych koncertov odohrá so slovenskými džezmenmi svetoznámy český kontrabasista Miroslav Vitouš. Hudobník, známy zo svojich spoluprác s džezovými legendami Milesom Davisom a Waynom Shorterom, vystúpi na Slovensku i v Rakúsku v rámci projektu Altar.

Album s rovnomenným názvom je projektom renomovaných slovenských hudobníkov: saxofonistu Nikolaja Nikitina a klaviristu Ľuboša Šrámeka. Ich dlhoročná spolupráca vyústila do prieniku medzi džezom, klasickou hudbou a avantgardou, ktorá v podobe albumu Altar vyniesla dvojici nomináciu na cenu Radio_Head Awards v kategórii Najlepší džezový album. Ten už dvojica slovenskému publiku predstavila. V sprievode oceňovaného rakúskeho bubeníka Klemens Marktla odznel ako prvá časť dvojkoncertu, v rámci ktorého vystúpil aj americký basgitarista a držiteľ Grammy, John Patitucci.

Marktl bude špeciálnym hosťom koncertov aj počas šnúry v Bratislave, Martine, či rakúskych mestách Klagenfurt a Weissensee. Bubeník, kapelník a skladateľ, vychádzajúci z tradície moderného džezu, je u našich západných susedov považovaný za jeden z najvýraznejších talentov rakúskej džezovej scény. Hru na bicie nástroje študoval v Amsterdame, Haggu či v New Yorku, v súčasnosti pôsobí ako profesor na konzervatóriu v Klagenfurte.

Štvoricu muzikantov doplní legendárny džezový kontrabasista a basgitarista Miroslav Vitouš. V súčasnosti 70-ročný rodák z Prahy svoju kariéru odštartoval na medzinárodnej hudobnej súťaži vo Viedni, ktorá mu zaistila štipendium na Berklee College of Music v americkom Bostone. Vitouš sa na americkej džezovej scéne etabloval rýchlo. Legendárna bola jeho spolupráca na albume Now He Sings, Now he Sobs (1968) známeho amerického klaviristu Chick Coreu. Skladba z tohto albumu My Love and Only Love sa už dnes radí medzi džezové štandardy, pričom album samotný sa v roku 1999 dostal do Siene slávy Grammy.

V roku 1970 založil Vitouš spolu so saxofonistom Wayne Shorterom a keyboardistom Joe Zawinulom legendárnu fusion kapelu Weather Report, v ktorej hrával aj džezový velikán Miles Davis. Jeho hudobné predstavy sa však po čase začali rozchádzať so zvyškom kapely, a tak sa vydal na vlastnú hudobnú dráhu. Natočil celý rad albumov, na ktorých hrali najslávnejšie džezové hviezdy a popri kontrabasistoch ako Niels-Henning Ørsted Pedersen, Brian Bromberg, Christian McBride, Scott LaFaro či Dave Holland sa zaradil medzi najlepších kontrabasistov na svete.

V súčasnosti svoj talent najradšej predvádza v komorných duetách, či počas sólových vystúpení. Spoločný koncert v zložení Šrámek, Nikitin, Marktl a Vitouš tak bude jedinečnou príležitosťou vidieť virtuózneho muzikanta vo viacčlennej zostave džezového kvarteta. To na Slovensku vystúpi v bratislavskom Malom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu (17.5.), deň na to zasa v Barmuseu Budovy SNM v Martine (18.5.). Výnimočné koncerty plánovaného turné podporí aj atmosféra kostola Pfarrkirche Herz Jesu Welzenegg v rakúskom Klagenfurte (20.5) či podujatia Jazz Festival unterm Birnbaum v obci Weissensee (21.5.).

Tlačová správa
 

Galéria

Altar-Snura-2018_plagatA2.jpg
Nikitin_Sramek(c)AlexMolčanov.jpg

 

 

Ďalšie články

Ceny Esprit sú odovzdané: Hlavnú cenu za najlepší slovenský jazzový album získala Sisa Michalidesová
Už poznáme víťaza Hlavnej ceny ankety Esprit! Cenu za najlepší jazzový album vydaný v roku...
Recenzia CD: Ľuboš Šrámek/Nikolaj Nikitin - Altar
Zainteresovanému poslucháčovi domácej jazzovej scény mená Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek netreba...
Recenzia CD: Speváčka Brigita Szelidová a jej duetá
Speváčku Brigitu Szelidovú si hlavne široká verejnosť môže pamätať zo súťaže X Factor, kde sa...
Hudba aj farby - Milo Suchomel krstil Jazz in the City
Čerstvý víťaz hlasovania verejnosti v súťaži ESPRIT 2014 Milo Suchomel v nedeľu...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...