„Nielen Slovensko má záujem spolupracovať so svetom, ale aj svet so slovenskými umelcami.“

„Nielen Slovensko má záujem spolupracovať so svetom, ale aj svet so slovenskými umelcami.“
Patrik Gömöri

Obľúbený ONE DAY JAZZ FESTIVAL sa vracia aj v roku 2015. Fanúšikovia jazzu a kvalitného hudobného zážitku by nemali chýbať 21. a 22. mája v bratislavskom Istropolise. Pozvánku riaditeľa festivalu Martina Valihoru totiž tentokrát prijala výnimočná dáma - izraelská hviezda a aktivistka za mier, speváčka Achinoam Nini alias NOA so svojou kapelou. Festival tento rok navyše oslávi jubilejný 10. cyklus – poprvýkrát vo svojej histórii potrvá dva dni!

 

 

Tohtoročný jarný ONE DAY JAZZ FESTIVAL oslavuje svoj jubilejný, desiaty cyklus. Vráťme sa však o pár rokov späť. Kedy vám po prvý raz napadla myšlienka zorganizovať podujatie tohto druhu?

Festival ONE DAY JAZZ FEST odráža celú genézu môjho fungovania v hudobnom svete. Už od roku 2000, kedy som študoval na americkej Berklee College of Music v Bostone, som sa hudobne realizoval aj mimo školy. Pravidelne som vystupoval na verejnosti a organizoval menšie koncerty. Z klubovej scény sme sa postupne rozrástli na koncertné pódiá. Ľudí, ktorí sa na nás chodievali pozrieť, pribúdalo a priamoúmerne s tým rástol aj úspech. A tak vznikali nové, odvážnejšie vízie a s nimi i základy ONE DAY JAZZ FESTIVALU. V tom čase som úzko spolupracoval s Matejom Šálekom a budem úprimný, prvé roky pre nás neboli vôbec jednoduché. Riešili sme dramaturgiu, zháňali sponzorov, financie. Obstáli sme, značka festivalu sa postupne budovala, dostávala do povedomia širšej verejnosti a dnes už máme v rámci možnosti realizácie neporovnateľne väčšie možnosti.

 

Koľko obvykle trvá samotná príprava ONE DAY JAZZ FESTIVALU?

Jednou zo základných myšlienok celého festivalu je sloboda. Tak, ako ju vyznávam ja sám, určitú slobodu som mienil ponechať i tomuto projektu. To znamená, že ide o podujatie, ktoré nemá pevne stanovený dátum konania a pravidlá. Na festivale totiž vystupuje množstvo interpretov, pričom zladiť ich diáre nebýva vôbec jednoduché. Celkom mi vyhovuje jarný a jesenný mód - ten sa mi naozaj osvedčil a vďaka nemu môžeme na Slovensko prinášať kvalitnej muziky ešte viac.

 

Už v máji sa fanúšikom predstavíte opäť - netradične počas dvoch dní! Urobíte z tejto „dvojdňovky“ pravidlo alebo ide čisto o jednorazovú záležitosť pri príležitosti už spomínaného 10.-teho cyklu?

Pre mňa osobne je desiate pokračovanie ONE DAY JAZZ FESTIVALU takým malým víťazstvom a zároveň uznaním toho, čo robíme. Preto som chcel podujatie nielen oživiť, ale rovnako zhodnotiť určité obdobie.  Zrazu som zistil, že mám k dispozícii veľa zaujímavého programu a bola by škoda nevyužiť ho v plnej sile. Priznávam, koketujem s myšlienkou, že jarný alebo jesenný ONE DAY JAZZ FEST rozložím aj v budúcnosti do dvoch dní. Nebránim sa tomu.

 

Headlinerov festivalu vyberáte veľmi precízne. Najväčším ťahúňom jubilejného cyklu je nepochybne izraelská speváčka Achinoam Nini, známa pod umeleckým pseudonymom NOA. Čím si vás získala?

Veľmi sa teším, že po úžasnom koncerte Avishaia Cohena prijala naše pozvanie aj NOA. Poznám ju dlho, ešte z čias, keď vydala album, na ktorom spolupracovala s Pat Methenym. Tým si vytvorila fanúšikovskú základňu aj na Slovensku. Odvtedy je mojím snom vidieť ju naživo a som rád, že ONE DAY JAZZ FEST môže symbolicky zareagovať na súčasnú situáciu vo svete práve mierovým a krásnym koncertom tejto izraelskej hudobníčky. Tá nám predstaví svoje umenie nielen ako speváčka, ale aj ako výborná hráčka na perkusie.

 

Pozvali ste na podujatie niektorého z doterajších umelcov aj dvakrát?

Áno, stalo sa to v prípade pianistky Hiromi. Ako som už spomínal, nemáme fixne stanovené pravidlá, no vždy sa snažíme podujatie postaviť na unikátnom programe a našim divákom predstaviť  celkom nových umelcov.

 

Spomínate divákov. Majú aj oni možnosť zasiahnuť do výberu hudobníkov?

Určite. Čo sa mňa týka, mám otvorené oči i uši, nebránim sa žiadnym nápadom. Osobne sa zameriavam nielen na mená, ktoré sú vo svete známe a u nás veľmi nie, ale tiež na hudobníkov, ktorí sú síce medzinárodne známi, ale u nás potrebujú dostať väčší priestor, aby ich širšia verejnosť holdujúca podobným žánrom spoznala.  

 

Poznáte všetkých muzikantov osobne?

Väčšinu z nich áno. Tým, že striedavo žijem na Slovensku aj v USA, som si s mnohými z nich už v minulosti zahral. Kontakty ale dostávam aj sprostredkovane cez pozvaných muzikantov. Hlavná devíza ONE DAY JAZZ FESTIVALU spočíva v tom, že nech už je kombinácia umelcov akákoľvek, zakaždým sa dokážeme zladiť a vytvoriť tak dokonalú hudobnú symbiózu.

 

Máme možnosť stretnúť pozvaných umelcov aj v uliciach Bratislavy?

Neviem, či priamo na ulici, ale niektorí z nich skutočne prídu o deň – dva skôr. Po koncerte sa zakaždým konajú autogramiády a tak získať podpis alebo prehodiť pár slov s obľúbeným hudobníkom nie je žiadny problém.

 

Jednou z kapiel, ktorá tento rok na festivale vystúpi, je formácia Mezzoforte. S tou vás spája mimoriadne vydarená spolupráca a niekoľko úspešne odohratých koncertov. Dočkáme sa aj spoločného albumu?

Islandská kapela Mezzoforte má svojho stabilného bubeníka Gulli Briema. Na tom sa nebude nič meniť, je to veľký profesionál. Ak z určitého dôvodu nemôže so skupinou vystupovať, zaskakujem ho v súčasnosti ja. Minulý rok sme spolu s Mezzoforte absolvovali úspešné týždňové turné v Škandinávii, na ktoré nadviazali ďalšie spoločné koncerty a pozvánka na ONE DAY JAZZ FESTIVAL.  Už o deň neskôr, t.j. 23.5, spolu vystúpime na komornejšom koncerte na Donovaloch v hoteli Galileo, ktorý bude pre tých najväčších fanúšikov.

 

Vráťme sa ešte späť k priebehu festivalu. Veľkú príležitosť zahrať si a ukázať sa tak širšej verejnosti dávaš aj slovenským kapelám. Adeptov je určite veľa, no podľa čoho si ich vyberáš?

Rád dávam priestor novým a zaujímavým projektom, pozorne sledujem dianie na slovenskej hudobnej scéne, vždy ma niekto osloví. Teší ma, že aj vďaka ONE DAY JAZZ FESTIVALU dostávajú mladé kapely šancu zahviezdiť a ukázať tak, čo v nich je.

 

Máte informácie, že by takáto kapela potom ľahšie prerazila v zahraničí?

Môžem povedať, že skôr prichádza k rôznym zaujímavým spoluprácam. Silnie aktivita slovenských skupín, do spolupráce si čoraz častejšie prizývajú zahraničných umelcov a platí to aj naopak. No čo ma teší azda najviac je fakt, že nielen Slovensko má záujem spolupracovať so svetom, ale i svet so slovenskými umelcami.

 

Kedy nastáva tá pomyselná festivalová bodka pre vás?

Keď je všetko pobalené, aparatúra naložená v autách, sedím na afterparty u mňa v klube Music Gallery, džemuje sa a tým vznikajú nové kontakty a väzby medzi zahraničnými a domácimi hudobníkmi, všade naokolo vládne klubová atmosféra, ľudia sa bavia, dávajú mi spätnú väzbu, nové podnety a celkovo ten príjemný pocit, že ONE DAY JAZZ FESTIVAL má svoj zmysel.

 

ZDROJ: SOUL FOR SHOW 2015

 

Adriána Čahojová
Foto: Zdenko Hanout

 

 

 

Galéria

essiet essiet.jpg
IMG_2436sm.JPG
mezzoforte a martin valihora.jpg
noa014.jpg
ODJF11-03-BB - kópia.jpg
poogie bell.jpg
ron affif.jpg
SM_wayne krantz_guitarphotohigh.jpg

 

 

Ďalšie články

Nová frekvencia pre slovenský jazz: Martin Valihora prichádza s Jazz Rádiom
Jazz. Hudobný žáner, ktorý má na Slovensku a aj v Bratislave množstvo priaznivcov. Spoločne...
Speváčka Brigita vydala druhý album Brigita B
Nitrianska speváčka Brigita Tarinová vydala v júni svoj druhý štúdiový album. Novinka s ...
O novom sólovom albume Juraja Grigláka sa píše už aj v Amerike
O najnovšom albume vynikajúceho slovenského basistu Juraja Grigláka "Time To Fly" sme už na portáli...
One Day Jazz Festival v DPOH: Ari Hoenig Trio, Ovsepian/Camarda/Valihora a Ľudové Mladistvá
Jedenásty ročník festivalu sa po veľkom open-air koncerte na Bratislavskom hrade a odbočke v...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...